
Τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων δεν αναμένουν μόνο οι επενδυτές στη Wall Street αλλά και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών.
Τα υψηλότερα επιτόκια ενισχύουν το νόμισμα μιας χώρας, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις και αυξάνοντας τη ζήτηση για το νόμισμα της χώρας. Η μείωση των αμερικανικών επιτοκίων θα αποδυναμώσει το δολάριο και οι αναλυτές, σύμφωνα με το CNBC, εκτιμούν ότι νομίσματα όπως το κινεζικό γουάν, το γουόν Κορέας και η ρουπία Ινδίας θα επωφεληθούν από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed.
Το γουάν δεν μπορεί να πάει χαμηλότερα
Η οικονομία της Κίνας έχει δημιουργήσει ανασφάλεια στους επενδυτές. Ωστόσο οι κινεζικές αρχές δεν είναι διατεθειμένες να επιτρέψουν το νόμισμα να αποδυναμωθεί κάτω από ένα επίπεδο και να βλάψει το εμπόριο.
Η Κίνα έχει προσπαθήσει να σταθεροποιήσει το γουάν έναντι του δολαρίου στο παρελθόν και αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει, σύμφωνα με τον Arun Bharath, επικεφαλής επενδύσεων στην Bel Air Investment Advisors.«Ενώ η συναλλαγματική ισοτιμία έχει αποδυναμωθεί έναντι του δολαρίου αντανακλώντας την ασθενέστερη οικονομική κατάσταση στην Κίνα, είναι απίθανη περαιτέρω αποδυνάμωση καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αρχίζουν να είναι πιο επιθετικοί όσον αφορά τα δημοσιονομικά κίνητρα, την πιστωτική ανάπτυξη και την ενίσχυση των αξιών των ακινήτων» είπε.
Εκτιμά ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος πιθανότατα θα κυμανθεί σε «ένα στενό εύρος γύρω από την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία 7,10».
Το χερσαίο γουάν
Σε αντίθεση με άλλα σημαντικά νομίσματα όπως το γιεν ή δολάριο ΗΠΑ που έχουν ελεύθερες κυμαινόμενες συναλλαγματικές ισοτιμίες, η Κίνα διατηρεί αυστηρό έλεγχο του χερσαίου γιουάν. Το νόμισμα είναι συνδεδεμένο με τη ημερήσια ενδιάμεση σταθερότητα στο δολάριο με βάση το προηγούμενο επίπεδο κλεισίματος του γουάν και τις τιμές που λαμβάνονται από διατραπεζικούς αντιπροσώπους.
Πέρυσι, το χερσαίο γουάν έφτασε σε χαμηλό 16 ετών έναντι του δολαρίου στα 7,2981.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στο πλανήτη έχει τη νομισματική ιδιαιτερότητα να έχει δύο τύπους νομισμάτων. Το χερσαίο γουάν, ελέγχεται από την κυβέρνηση της Κίνας με στόχο την ενδυνάμωση του εμπορίου μεταξύ των κινεζικών εταιρειών και τη διατήρηση μιας ευνοϊκής αξίας του Χρησιμοποιείται κυρίως για δύο σκοπούς στην χερσαία αγορά: διατραπεζικούς διακανονισμούς και όταν οι εταιρείες πωλούν και αγοράζουν συνάλλαγμα για επιχειρηματικούς σκοπούς. Η χερσαία συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν εμφανίζεται στις αγορές συναλλάγματος ως CNY.

Εάν η Fed αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μέχρι το καλοκαίρι, αυτό πιθανότατα θα περιόριζε τις διαφορές απόδοσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και θα μειώσει κάποια πίεση από το κινεζικό γουάν. Οι διαφορές απόδοσης είναι ένας τρόπος σύγκρισης των ομολόγων μέσω των διαφορών μεταξύ της απόδοσης τους.
Ρουπία

Η ρουπία θα μπορούσε επίσης να ενισχυθεί εν μέσω ελπίδων ότι η Reserve Bank of India (RBI) μπορεί να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική πιο αργά από άλλες κεντρικές τράπεζες.
Ο Banerjee σημείωσε ότι ο ρυθμός αποκλιμάκωσης των επιτοκίων της RBI θα είναι «πολύ πιο αργός» από τη Fed και «πάντα θα υστερεί σημαντικά έναντι της Fed επειδή η Ινδία δεν είχε το ίδιο πρόβλημα πληθωρισμού που είχε η Ευρώπη ή η Αμερική».
«Ο λόγος είναι απλός, γιατί η δημοσιονομική πολιτική στρέφεται σε όλους τους κυλίνδρους, η οικονομία πάει πολύ καλά και δεν θέλουν υπερθέρμανση αυτή τη στιγμή» τονίζει.
Η ρουπία έχει ενισχυθεί έως και 82,82 έναντι του δολαρίου τους τελευταίους τρεις μήνες. Το νόμισμα υποχώρησε κατά 0,6% το 2023, μια πολύ μικρότερη αποδυνάμωση έναντι του δολαρίου σε σύγκριση με την πτώση 11% του προηγούμενου έτους.
Πίεση από το γουόν της Κορέας
Το γουόν της Νότιας Κορέας βρίσκεται υπό πίεση εδώ και τρία χρόνια, αλλά η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών και η χαλαρότερη πολιτική της Fed θα συμβάλουν στην ανακούφιση αυτής της πίεσης το 2024.
«Ως νόμισμα χαμηλής απόδοσης και εξαιρετικά κυκλικό, πιστεύουμε ότι το γουόν της Κορέας είναι ένας από τους σημαντικότερους ωφελούμενους του κύκλου χαλάρωσης της Fed το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς τα χαμηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ όχι μόνο θα μειώσουν την πίεση στην KRW μέσω του καναλιού των επιτοκίων αλλά θα οδηγήσει επίσης σε ανοδική πορεία στις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης» εξηγεί ο Harvey της Monex.
Υποστηρίζει ότι τα κέρδη του γουόν θα καθοριστούν επίσης από την έκταση των μειώσεων της Fed. Προέβλεψε ότι το νόμισμα θα μπορούσε να κερδίσει οπουδήποτε μεταξύ 5% και 10% εάν ο κύκλος χαλάρωσης είναι βαθύς, ενώ μόλις 3% εάν ο κύκλος αποδειχθεί ρηχός.
Οι οικονομικές προοπτικές της Νότιας Κορέας αναμένεται επίσης να βελτιωθούν φέτος. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε ανάπτυξη 2,3% το 2024 και το 2025, υψηλότερη από την περσινή ανάπτυξη 1,4%.


Latest News

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

Κέρδη στις ευρωαγορές - «Βαραίνει» το Παρίσι η LVMH
Παρά το θετικό κλίμα, η μετοχή της LVMH σημειώνει βουτιά 8%

Κέρδη στην Ασία, μικρές απώλειες στις αγορές της Κίνας
Μέσα στη μέρα αναμένεται να ανακοινώσει η Ινδία τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον Μάρτιο

Ανοδική «ανάσα» για τη wall Street έφεραν οι εξαιρέσεις τους δασμούς - Η αβεβαιότητα παραμένει
Οι επενδυτές αναθάρρησαν μετά την εξαίρεση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών ωθώντας υψηλότερα τη Wall Street

Σε αχαρτογράφητα ύδατα οι διεθνείς αγορές και… το δολάριο
Τι αναφέρει η Deutsche Bank για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη δυναμική των διεθνών αγορών

Φρένο στο πενθήμερο sell off των αμερικανικών ομολόγων
Οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά 3 έως 8 μονάδες βάσης σε όλες τις διάρκειες

Άλμα άνω του 2% στις ευρωαγορές - Ξεχώρισε η Novo Nordisk
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 2,60% και έκλεισε στις 499, 88 μονάδες

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS

Ισχυρό άλμα έφεραν οι «μεγάλοι» στο ΧΑ
Η ελληνική αγορά δείχνει να απορροφά τη μεταβλητότητα και να προσπαθεί να πατήσει γερά στα πόδια της