![Αργεντινή: Πάνω από το 57% του πληθυσμού βυθίστηκε στη φτώχεια – Ο πληθωρισμός στο 254,2%](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/argentina-poverty.jpg)
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Αργεντινής χθες Κυριακή υποδεικνύει ότι πάνω από το 57% του πληθυσμού της τέταρτης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής περιέπεσε στη φτώχεια τον Ιανουάριο (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters/Agustin Marcarian, επάνω, εσωτερικό σπιτιού στα περίχωρα του Μπουένος Αιρες).
Σύμφωνα με τους αριθμούς του Παρατηρητηρίου για το Κοινωνικό Χρέος στην Αργεντινή (Observatorio de la Deuda Social Argentina) του Καθολικού Πανεπιστημίου (Universidad Católica Argentina, UCA), που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Ámbito Financiero, το 57,4% των πολιτών της Αργεντινής, ή πάνω από 26 εκατομμύρια άνθρωποι, βρίσκονταν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας τον περασμένο μήνα.
Τον Ιανουάριο, κατά την ίδια πηγή, το 15% του πληθυσμού (7 εκατ. πολίτες) ζούσε στην απόλυτη μιζέρια.
Αργεντινή: Ο Μιλέι και το τέρας του πληθωρισμού
Ο Αγουστίν Σάλβια, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, επισήμανε σε δηλώσεις του στην πρωινή εφημερίδα La Nación χθες ότι η μελέτη αυτή αποτελεί «στατιστική προσομοίωση» βασισμένη σε δεδομένα «του τρίτου τριμήνου» του 2023. Μολαταύτα, «δεν νομίζω πως είμαστε πολύ μακριά από την πραγματικότητα», πρόσθεσε.
Αν ισχύουν, πρόκειται για τα υψηλότερα μεγέθη τα τελευταία τουλάχιστον 22 χρόνια.
«Αν ο πληθωρισμός επιβραδυνθεί, θα υπάρξει ταχεία βελτίωση (της κατάστασης). Αν όχι, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με κοινωνική καταστροφή», προειδοποίησε ο κ. Σάλβια στις δηλώσεις του στη Νασιόν.
Οι εκτιμήσεις αυτές κάνουν την εμφάνισή τους έπειτα από τον πρώτο πλήρη μήνα αφότου ανέλαβε την προεδρία της χώρας ο Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος εφαρμόζει «θεραπεία σοκ» στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής.
Τον Δεκέμβριο, τα ποσοστά της φτώχειας και της απόλυτης ένδειας βρίσκονταν αντίστοιχα στο 49% και το στο 14%, κατά το Παρατηρητήριο του UCA.
Ούτε τις θεμελιώδεις ανάγκες
Μετά την υποτίμηση κατά 54% του πέσο, του νομίσματος της Αργεντινής, καθώς και την «απελευθέρωση» των τιμών, που αυξήθηκαν ραγδαία, ο πληθωρισμός έφθασε το 20,6% τον Ιανουάριο και σε ετήσια βάση το 254,2% και τα εισοδήματα εξανεμίστηκαν.
Το 2023, η τελευταία χρονιά της κυβέρνησης του Αλμπέρτο Φερνάντες (κεντροαριστερά), έκλεισε με τον πληθωρισμό στο 211%, 25% μόνο τον Δεκέμβριο.
Κατά επίσημες στατιστικές, το 45% των πολιτών της Αργεντινής δεν είναι σε θέση να καλύψει θεμελιώδεις ανάγκες.
Ο ακραίος φιλελεύθερος νέος πρόεδρος Μιλέι (ακροδεξιά) κατηγόρησε την παραδοσιακή πολιτική ελίτ, που αποκαλεί «κάστα», πως ευθύνεται για τη φτώχεια.
«Η αληθινή κληρονομιά του μοντέλου της κάστας: οι έξι Αργεντινοί στους δέκα είναι φτωχοί. Η καταστροφή (της οικονομίας) τα τελευταία εκατό χρόνια δεν έχει σύγκριση στην ιστορία της Δύσης», υποστήριξε μέσω X.
Πορεία τύπου «V»
Ο ίδιος προεξοφλεί ανάκαμψη της οικονομίας σε περίπου τρεις μήνες. Θα παρατηρηθεί, κατ’ αυτόν, πορεία τύπου «V», δηλαδή αρχικά συρρίκνωση, με «το πιο σκληρό στάδιο προς τον Μάρτιο και τον Απρίλιο», όταν «θα φθάσουμε στον πάτο», κατόπιν «θ’ αρχίσουμε να ανακάμπτουμε», διαβεβαίωνε την περασμένη εβδομάδα.
Την Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομίας της Αργεντινής ανακοίνωσε πως τον Ιανουάριο το δημόσιο κατέγραψε πλεόνασμα ύψους 518,41 δισ. πέσος (620,85 εκατ. δολαρίων). Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώθηκε πλεόνασμα από τον Αύγουστο του 2012.
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ίλον Μασκ: Κάτω από τα 400 δισ. δολάρια η καθαρή περιουσία του – Για πρώτη φορά το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/Elon-Musk-1024x682-1-600x400.jpg)
Η περιουσία του Μασκ κατρακυλά... έπεσε κάτω από τα 400 δισ. δολάρια
Η περιουσία του Μασκ μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό των 486 δισεκατομμυρίων δολαρίων - Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει 27% από τότε που κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο
![Τραμπ: Δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump-2-600x410.jpg)
O Τράμπ πάτησε τη σκανδάλη - Δασμούς 25% σε αλουμίνιο και χάλυβα, χωρίς εξαιρέσεις
Σε νέα φάση πέρασε ο εμπορικός πόλεμος που είχε προαναγγείλει ότι θα εξαπέλυε ο Τραμπ
![Shein: Πώς σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/shein-600x400.jpg)
Πώς η Shein σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ
Η στρατηγική της Shein στοχεύει να αποφύγει την τιμωρητική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για τα αγαθά που προέρχονται από την Κίνα
![Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Marks-and-Spencer-600x422.jpg)
Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων
Το αφεντικό της Marks & Spencer αντιτίθεται στην πρόθεση του βρετανικού υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει σειρά νέων φόρων
![Αμερικανικά Ομόλογα: Ποιοι κατέχουν και πόσα – Τι ψάχνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_trump_agores-1024x600-1-600x300.png)
Ποιοι κατέχουν το αμερικανικό χρέος και τι ψάχνει ο Τραμπ στα ομόλογα
To αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια
![Ισπανία: Πώς έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/spain-flag-600x400.jpg)
Πώς η Ισπανία έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης
Η Ισπανία ως χώρα προσέλκυσης επενδύσεων σε τουρισμό και νέες τεχνολογίες
![Τραμπ 2.0: Γιατί αναθεωρούν οι οικονομολόγοι – Καμπανάκι για την ανάπτυξη το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump3-scaled-1-600x396.jpg)
Ο fast and furious ρυθμός του Trump 2.0 - Τι προβληματίζει τους οικονομολόγους
Η προτίμηση των εμπορικών πολέμων και των απελάσεων έναντι των φορολογικών ελαφρύνσεων δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία το 2025.
![Συνάλλαγμα: Παίρνουν «ζωή» και πάλι τα desk της αγοράς – Τι φέρνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/trader-wall-768x512-1-600x400.jpg)
Παίρνουν «ζωή» και πάλι τα desk της αγοράς συναλλάγματος – Τι φέρνει ο Τραμπ
Μετά από πολλά χρόνια «ηρεμίας», οι traders στην αγορά συναλλάγματος βιώνουν κι αυτοί με τη σειρά τους την αδρεναλίνη των γρήγορων κινήσεων
![Ζιμπάμπουε: Πάνω από 3.000 δολάρια η τιμή των χρυσών νομισμάτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mosi-oa-tunya-gold-coin.jpg)
Πάνω από 3.000 δολάρια η τιμή των χρυσών νομισμάτων της Ζιμπάμπουε
Τα νομίσματα έχουν γίνει ανάρπαστα από θεσμικούς επενδυτές και απλούς πολίτες
![AP Funds: Απομείωσαν πλήρως το σύνολο της επένδυσης στην χρεοκοπημένη Northvolt](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/Northvolt-600x343.jpeg)
AP Funds: Απομείωσαν πλήρως το σύνολο της επένδυσης στην χρεοκοπημένη Northvolt
Τα AP Funds είχαν επενδύσει 5,8 δισ. σουηδικές κορώνες (531 εκατ. δολάρια) σε μετοχές και μετατρέψιμο χρέος της Northvolt