Την κατάθεση προσφοράς για την εξαγορά της Currys εξετάζει η κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com πυροδοτώντας έναν πόλεμο προσφορών, με άγνωστη κατάληξη, για τον λιανοπωλητή ηλεκτρονικών ειδών του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τους FT.

ΔΕΗ: Στα 179 εκατ. ευρώ το cash για την εξαγορά της Κωτσόβολος

Το ενδιαφέρον της JD.com έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Currys απέρριψε προσφορά από τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο Elliott Management, λέγοντας ότι υποτίμησε σημαντικά την εταιρεία.

Η πρόταση της Elliott, περίπου 32% premium στην τιμή κλεισίματος την Παρασκευή, αποτίμησε την εταιρεία σε περίπου 700 εκατ. λίρες. Οι μετοχές της Currys αυξήθηκαν κατά 36% στις 64 πένες στις αρχές της διαπραγμάτευσης τη Δευτέρα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Currys, Alex Baldock, ο οποίος εντάχθηκε το 2018, ηγείται της ανάκαμψης της αλυσίδας, η οποία πωλεί τηλεοράσεις, φορητούς υπολογιστές και άλλα ηλεκτρικά είδη στο διαδίκτυο και μέσω 815 καταστημάτων σε οκτώ χώρες.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Currys έκλεισε και τα 531 καταστήματα Carphone Warehouse που κατείχε στο Ηνωμένο Βασίλειο, με απώλεια 2.900 θέσεων εργασίας, σε μια προσπάθεια να καταστήσει κερδοφόρα την προβληματική επιχείρηση κινητής τηλεφωνίας.

Στρατηγική στροφή

Μια προσφορά από την JD.com θα σηματοδοτήσει μια στρατηγική στροφή από τον κινεζικό λιανοπωλητή, ο οποίος ιδρύθηκε το 2004 και τώρα αντιμετωπίζει επιβράδυνση στην εγχώρια αγορά του.

Σε δήλωσή του τη Δευτέρα, ο JD.com ανέφερε: «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία βεβαιότητα ότι τελικά θα γίνει οποιαδήποτε προσφορά για τον Currys, ούτε ως προς τους όρους με τους οποίους θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε προσφορά». Το ενδιαφέρον της εταιρείας αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Daily Telegraph.

Η Elliott, η οποία διαχειρίζεται περίπου 65 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και επενδύει σε δημόσιες και ιδιωτικές αγορές, έχει ήδη κάποια έκθεση στον κεντρικό δρόμο του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω της ιδιοκτησίας του βιβλιοπώλη Waterstones.

Ο όμιλος hedge fund και private equity είναι γνωστός για την ακτιβιστική προσέγγιση των επενδύσεων, συμμετέχοντας σε μάχες διοικητικών συμβουλίων για να επηρεάσει τη μελλοντική κατεύθυνση των εταιρειών στις οποίες έχει συμμετοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η Currys αποφάσισε να πουλήσει την Κωτσόβολος στην ΔΕΗ ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία που «έτρεξε» μέσα στο 2023, στο πλαίσιο αναθεώρησης της στρατηγικής της. Σύμφωνα με την διοίκηση της βρετανικής αλυσίδας, το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable