Σε μια εποχή όπου το περιβάλλον αφηγείται την ιστορία της ανθρώπινης προόδου, ο κόσμος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, αντιμετωπίζοντας μια άνευ προηγουμένου κλιματική κρίση.
Από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που απειλεί τις παράκτιες κοινότητες μέχρι την εμφάνιση πρωτοβουλιών υπεράκτιας αιολικής ενέργειας με στόχο την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, ο κόσμος μας υφίσταται μια σεισμική μετατόπιση.
Κλιματική κρίση: Οι περισσότεροι θα θυσίαζαν 1% του μισθού τους – Ποιοι όχι και η θέση της Ελλάδος
Ωστόσο, εν μέσω αυτών των αλλαγών, η ουσία της πρόκλησης της ανθρωπότητας έγκειται στην αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα φυσικά φαινόμενα και στις κοινωνικές δομές.
Επείγουσα δράση
Η Μεσόγειος γνωστή για τα ειδυλλιακά τοπία της και την πλούσια ιστορία της, έχει γίνει ένα hotspot για την οργή της κλιματικής αλλαγής, με συχνότερους και έντονους καύσωνες.
Αυτά τα κλιματικά φαινόμενα δεν είναι απλώς μετεωρολογικά γεγονότα αλλά ιστορίες ανθρώπινης πάλης ενάντια στον ανερχόμενο υδράργυρο.
Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι τρομερές, με αυξημένα κρούσματα θερμοπληξίας και αφυδάτωσης, ενώ ο αγροτικός τομέας αντιμετωπίζει διακυβευμένες αποδόσεις των καλλιεργειών, απειλώντας την επισιτιστική ασφάλεια.
Ο ενεργειακός τομέας, επίσης, αντιμετωπίζει το ηράκλειο καθήκον να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις για ψύξη, ωθώντας τις υποδομές στα όριά τους.
Η αφήγηση εδώ είναι σαφής: η ανάγκη για στρατηγικές προσαρμογής και σχέδια δράσης για τη θερμότητα δεν είναι απλώς σκόπιμη αλλά απαραίτητη.
Το ντόμινο της κλιματικής αλλαγής
Το 2023 ήταν μια χρονιά που σημαδεύτηκε από θερμοκρασίες ρεκόρ, προάγγελος των προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά μας.
Η επιστροφή του Ελ Νίνιο, σε συνδυασμό με ακραία καιρικά φαινόμενα, ζωγραφίζει μια ζοφερή εικόνα για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Χώρες όπως η Νιγηρία, το Σουρινάμ και η Βραζιλία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, μάχονται με το φάσμα της επισιτιστικής ανασφάλειας.
Η όξυνση αυτών των επισιτιστικών κρίσεων από συγκρούσεις, ιδίως ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, και οι παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, υπογραμμίζουν ένα περίπλοκο δίκτυο αιτιότητας.
Η λύση δεν βρίσκεται σε ευρείες κινήσεις αλλά σε προσαρμοσμένες στρατηγικές που αντιμετωπίζουν τις μοναδικές προκλήσεις σε τοπικό επίπεδο, διασφαλίζοντας ανθεκτικότητα απέναντι σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα.
Πηγή: in.gr
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων