Με τον υπερτριπλασιασμό της αξίας του πιο δημοφιλούς κρυπτονομίσματος στον κόσμο στα 52.000 δολάρια από τον Νοέμβριο του 2022, επέστρεψε από την αρχή του 2024 το bitcoin.
Εκείνη η χρονιά σημαδεύτηκε από την υψηλού προφίλ κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης FTX, η οποία προκάλεσε κρίσεις ρευστότητας σε αρκετές μικρότερες επιχειρήσεις κρυπτογράφησης.
Crypto: Πάνω από 1 τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση – Συνεχίζεται το ράλι
Μετά τα κέρδη του bitcoin το 2023, οι επενδυτές επέστρεψαν μαζικά τις τελευταίες εβδομάδες, ωθώντας την κεφαλαιοποίηση του περιουσιακού στοιχείου πάνω από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά από την ακμή του 2021, με βάση τα στοιχεία της CoinMarketCap.
Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά νομίσματα, η προσφορά του bitcoin είναι περιορισμένη και αναμένεται να κορυφωθεί το 2040, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης τιμών για τα κρυπτονομίσματα.
Οι ροές χρημάτων στο bitcoin έχουν ενισχυθεί από την πρόσφατη κυκλοφορία των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν απευθείας στο κρυπτονόμισμα και τα οποία διευκόλυναν τους μικροεπενδυτές να τοποθετήσουν χρήματα στο περιουσιακό στοιχείο. Η αξία του bitcoin έχει αυξηθεί σχεδόν 13% από τις 10 Ιανουαρίου, όταν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έδωσαν το «πράσινο» φως στις επενδυτικές εταιρείες που επιθυμούν να προσφέρουν τέτοια αμοιβαία κεφάλαια.
Ολοταχώς για το ιστορικό υψηλό
Βέβαια, απέχει από το ιστορικό υψηλό των 69.000 δολαρίων, που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο του 2021, αλλά παράγοντες του κλάδου που μίλησαν πρόσφατα στο CNN αναμένουν ότι θα συνεχίσει να ανεβαίνει φέτος και ότι η κορυφή αυτή μπορεί να «πατηθεί» και να ξεπεραστεί.
Μέρος της ανοδικής τάσης οφείλεται στο επερχόμενο «halving» του bitcoin – ένα χαρακτηριστικό του σχεδιασμού του που μειώνει αυτόματα στο μισό το ποσοστό των νέων νομισμάτων που εισέρχονται στην κυκλοφορία, ένα γεγονός που λαμβάνει χώρα περίπου κάθε τέσσερα χρόνια.
«Κάθε halving έχει ιστορικά οδηγήσει σε κάποιου είδους ανοδική δράση των τιμών», εξήγησε στο CNN την περασμένη εβδομάδα ο Gareth Rhodes, πρώην αναπληρωτής επιθεωρητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Η πρόσφατη άνοδος του bitcoin, ωστόσο, δεν θα έχει αλλάξει μια δυσάρεστη αλήθεια για τους επενδυτές: το περιουσιακό στοιχείο είναι επικίνδυνο, επιρρεπές σε άγριες διακυμάνσεις της αξίας του και εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών.
Τον Ιανουάριο, πριν εγκρίνει τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια bitcoin, ο Gary Gensler, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, δήλωσε στο X: «Ένας αριθμός σημαντικών πλατφορμών και κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων έχουν καταστεί αφερέγγυοι ή/και έχουν χάσει την αξία τους. Οι επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης εξακολουθούν να υπόκεινται σε σημαντικό κίνδυνο».
Latest News
Στο...κυνήγι του Satoshi Nakamoto - Ποιος είναι τελικά ο δημιουργός του Bitcoin;
Στα ειδησεογραφικά γραφεία ήρθε πρόσκληση για συνέντευξη Τύπου όπου ο δημιουργός του Bitcoin θα αποκαλυπτόταν - Τι συνέβη τελικά
Στα crypto «σπεύδουν» οι επενδυτές - Ποντάρουν σε νίκη Τράμπ
Τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) που παρακολουθούν την τιμή spot του bitcoin σημείωσαν καθαρές εισροές 917,2 εκατ. δολαρίων
«Καλπάζει» ξανά το Bitcoin και φλερτάρει με τα ιστορικά υψηλά
Τον έναν μετά τον άλλον στόχο ξεπερνά το Bitcoin, αφήνοντας πίσω του το όριο των 70.000 δολαρίων
Υπόγειος πόλεμος Λαγκάρντ -Τράμπ για την «τιμή» του Bitcoin
Τι κρύβεται πίσω από την επίθεση Τράμπ στους κεντρικούς τραπεζίτες - Η τιμή του Bitcoin
Πάνω από τα 67.000 δολάρια «σκαρφάλωσε» το Bitcoin
Το Bitcoin εκτινάχθηκε στο ιστορικό υψηλό των 69.000 δολαρίων το Σάββατο
Το Bitcoin «κερδίζει» τις εκλογές στις ΗΠΑ - Στοιχήματα για ράλι πάνω από τα 80.000 δολ.
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι ταύροι στο Bitcoin θα παραμείνουν ανεξάρτητα ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ
«Φλερτάρει» με τα 70.000 δολάρια το Bitcoin
Σημαντικές εισροές σε ETF Bitcoin
Πρόσθετη κυβερνοασφάλεια για τα κρυπτονομίσματα θέλει Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών
Η ESMA ζητά τροποποίηση για την αυστηροποίηση του κανονισμού λειτουργίας για τα κρυπτονομίσματα με την απαίτηση για εξωτερικούς ελέγχους της άμυνας κατά των χάκερ