
Πάνω από 70 εκπρόσωποι μεγάλων βιομηχανιών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και ο Τζιμ Ράτκλιφ, ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος του κολοσσού των χημικών Ineos Group, προτρέπουν την ΕΕ να εισαγάγει μια ευρωπαϊκή βιομηχανική συμφωνία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κατά τη διάρκεια της αλλαγής. Αιχμή του δόρατος είναι το κόστος ενέργειας και γραφειοκρατία.
Πιο συγκεκριμένα, οι βιομήχανοι υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω στον αγώνα δρόμου με την Κίνα και τις ΗΠΑ, για την εισαγωγή των τεχνολογιών που απαιτούνται για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση των βιομηχανικών εκπομπών.
Κλιματική κρίση: Οι περισσότεροι θα θυσίαζαν 1% του μισθού τους – Ποιοι όχι και η θέση της Ελλάδος
Με φόντο τους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ
Η προειδοποίηση έρχεται μόλις μερικούς μήνες αφότου η ΕΕ οριστικοποίησε τους νόμους που καλύπτουν τομείς από την ενέργεια έως τις μεταφορές για να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών κατά 55% την τρέχουσα δεκαετία.
Τώρα, η ένωση προβάλλει έναν ακόμη πιο φιλόδοξο στόχο – να μειώσει το 90% των εκπομπών έως το 2040.
Την ίδια στιγμή, το υψηλό ενεργειακό κόστος και οι επιδοτήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν εγείρει φόβους για το μέλλον της ευρωπαϊκής βαριάς βιομηχανίας, επισημαίνει το Bloomberg.
Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στη λεγόμενη ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, τη Γερμανία, την ώρα που πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις ότι η κυριαρχία της ως βιομηχανικής υπερδύναμης τελειώνει.
Σωστοί στόχοι, λάθος τρόποι
«Η Ευρώπη έχει δίκιο όσον αφορά τους στόχους της για μηδενικές εκπομπές άνθρακα – κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό, αλλά η απάντηση δεν είναι να φτάσουμε στην απανθρακοποίηση μέσω της αποβιομηχάνισης», είπε ο Ράτκλιφ σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι τα τελευταία 15 χρόνια τα κέρδη της Ineos είχαν μετατοπιστεί από την Ευρώπη στις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία χρειάζεται επειγόντως περισσότερη βοήθεια, σύμφωνα με την ομάδα των βιομηχάνων που συναντήθηκαν με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ ντε Κρου στο εργοστάσιο της BASF στην Αμβέρσα, σήμερα Τρίτη.
«Αυτή η τεράστια πρόκληση έρχεται τη στιγμή που τόσο οι μεγάλες εταιρείες όσο και οι ΜμΕ αντιμετωπίζουν τη σοβαρότερη οικονομική ύφεση της τελευταίας δεκαετίας, η ζήτηση μειώνεται, το κόστος παραγωγής αυξάνεται και οι επενδύσεις μεταφέρονται αλλού», αναφέρεται στη Διακήρυξη της Αμβέρσας.
«Εργοστάσια κλείνουν, η παραγωγή σταματά, οι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους. Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως μια επιχειρηματική πρόταση».
Η πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων είναι μια βασική πρόκληση για τη φον ντερ Λάιεν εάν κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Επιτροπής.
Η ΕΕ αντιμετωπίζει αυξανόμενη κριτική σχετικά με την προσέγγισή της για πράσινη οικονομία, ιδίως από τους αγρότες.
Οι πολίτες της ΕΕ θα κατευθυνθούν στις κάλπες τον Ιούνιο, με τα δεξιά κόμματα που αντιτίθενται ευρέως στην πράσινη συμφωνία να αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τα ποσοστά τους, εκτιμά το Bloomberg.
Οι τομείς της χημικής βιομηχανίας, του χάλυβα και του τσιμέντου είναι από τους δυσκολότερους στην απανθρακοποίηση και θα πρέπει να βασιστούν σε τεχνολογίες όπως η δέσμευση πράσινου υδρογόνου και άνθρακα για τη μείωση των εκπομπών σύμφωνα με τους καθαρούς μηδενικούς στόχους.
«Οι κανονισμοί στην Ευρώπη είναι περίπλοκοι, είναι χρονοβόροι και δεν παρέχουν τα κίνητρα για να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Martin Brudermueller, διευθύνων σύμβουλος της BASF και πρόεδρος της ευρωπαϊκής ένωσης χημικής βιομηχανίας Cefic. «Πρέπει να το ανατρέψουμε», κατέληξε.


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων