
Κατά 1,7 δισ. ευρώ αυξήθηκε ο τζίρος των καταλυμάτων και επιχειρήσεων εστίασης το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Συγκεκριμένα, ο τζίρος των επιχειρήσεων της χώρας που παρέχουν καταλύματα αυξήθηκε 10,1% πέρυσι και ανήλθε σε 9.683.582.528 ευρώ, έναντι των 8.793.103.758 ευρώ το 2022. Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων των υπηρεσιών εστίασης ανήλθε σε 9.227.995.765 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 9,6% σε σχέση με το 2022, όπου είχε ανέλθει σε 8.421.363.364 ευρώ.
Πτώση σε Μύκονο και Σαντόρινη
Με βάση επίσης τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για τις επιχειρήσεις των καταλυμάτων των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών το 2023 μεγαλύτερη από 1%, η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών παρατηρήθηκε στις Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου (21,7%) και Χαλκιδικής (19,4%), ενώ μείωση καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου (10,9%) και Θήρας (3%).
Για τις επιχειρήσεις του κλάδου των υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών το 2023 μεγαλύτερη από 1%, η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών παρατηρήθηκε στις Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας (21,3%) και Ζακύνθου (21%), ενώ μείωση 2,9% καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου.
Αθροιστικά για τις επιχειρήσεις των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης ο κύκλος εργασιών το 2023 ανήλθε σε 18.911.578.292 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 9,9% σε σχέση με το 2022, όπου είχε ανέλθει σε 17.214.467.122 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών το 2023 μεγαλύτερη από 1%, η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών παρατηρήθηκε στις Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου (21,5%) και Χαλκιδικής (16,4%), ενώ μείωση καταγράφηκε στις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου (8,1%) και Θήρας (2,1%).
Στο σύνολο των επιχειρήσεων των Καταλυμάτων, ο κύκλος εργασιών το δ’ τρίμηνο 2023 ανήλθε σε 1.315.040.025 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 14,2% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο 2022, όπου είχε ανέλθει σε 1.151.321.445 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών το 2023 μεγαλύτερη από 1%, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Κω (28,6%) και η μικρότερη αύξηση (3,8%) στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, ενώ μείωση καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας (2,7%) και Μυκόνου (1,7%).
Στο σύνολο των επιχειρήσεων των υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών το δ’ τρίμηνο 2023 ανήλθε σε 1.979.722.478 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6,3% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο 2022, όπου είχε ανέλθει σε 1.861.816.389 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών το 2023 μεγαλύτερη από 1%, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας (12,5%) και η μικρότερη αύξηση (2,2%) στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας (6%).
Υποχώρηση τον Δεκέμβριο
Για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των καταλυμάτων, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Δεκέμβριο 2023 ανήλθε σε 206.688.127 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 14,7% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2022, όπου είχε ανέλθει σε 180.165.140 ευρώ.
Για τις επιχειρήσεις των υπηρεσιών εστίασης, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Δεκέμβριο 2023 ανήλθε σε 211.034.600 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7,1% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2022, όπου είχε ανέλθει σε 197.091.272 ευρώ.
Αθροιστικά για τις επιχειρήσεις των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Δεκέμβριο 2023 ανήλθε σε 417.722.727 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10,7% σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2022, όπου είχε ανέλθει σε 377.256.412 ευρώ.
Για τις Περιφερειακές Ενότητες με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών το 2023 μεγαλύτερη από 1%, η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Δεκέμβριο 2023 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2022 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου (58,3%) και η μικρότερη αύξηση (3%) στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ η μεγαλύτερη μείωση (26,4%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.


Latest News

Sunlight: Με μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ενισχύει την τεχνολογία μπαταριών
Ανάπτυξη καινοτόμων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα - Τι αναφέρει η Sunlight

Performance Technologies: Άνοδος 30,3% στα EBITDA - Mέρισμα 1,51 εκατ.
Οι εκτιμήσεις της Performance Technologies για το 2025

Στα 376,4 εκατ. τα έσοδα της Intralot το 2024 - Τι δήλωσε ο Σ. Κόκκαλης
Τα καθαρά κέρδη μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας διαμορφώθηκαν για την Intralot στα 4,9 εκατ. ευρώ έναντι 5,8 εκατ. το 2023

Ενισχύει το τμήμα προσέλκυσης ταλέντων η ManpowerGroup
Οι ομάδες αυτές εστιάζουν στην προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων για εξειδικευμένες και διοικητικές θέσεις, παρέχοντας στοχευμένες λύσεις

Deal Metlen - Iveco στην αμυντική βιομηχανία - Η συμφωνία Μυτιληναίου με οικογένεια Ανιέλλι
Στρατηγική Συνεργασία μεταξύ IVECO DEFENCE VEHICLES και Metlen για τον Εκσυγχρονισμό του Στόλου Στρατιωτικών Οχημάτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Mega deal Alpha Bank με AXIA Ventures - Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
Ανακοινώθηκε και επίσημα η εξαγορά της AXIA Ventures από την Alpha Bank - Πότε θα ολοκληρωθεί το deal

Νέα κουλτούρα από τους δανειολήπτες – Τι άλλαξε από την εποχή των μνημονίων έως σήμερα
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα δάνεια από τις τράπεζες – Το πάθημα του ανεξέλεγκτου δανεισμού και των στρατηγικών κακοπληρωτών

Το επόμενο στοίχημα του «Γρηγόρη» - Τα deals με τοπικά brands και… οι καντίνες
Η αλυσίδα Γρηγόρης του επιχειρηματία Βλάσση Γεωργάτου βάζει στο επίκεντρο την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας – Σχέδια επέκτασης και σε Κύπρο, Γερμανία και Ρουμανία

Η επέλαση των brands στους εμπορικούς δρόμους - Οι νέες επενδύσεις και τα ενοίκια
Το 2024 έκλεισε με σημαντικές επενδύσεις μεγάλων αλυσίδων και brands στην Ερμού και στο κέντρο της πρωτεύουσας - Οι «χρυσές» μισθώσεις

Poste: Γίνεται ο μεγαλύτερος επενδυτής παρόχου τηλεφωνίας
H Poste Italiane παίρνει τα ηνία της Telecom Italia, μέσω της εξαγοράς του 15% της Vivendi