Περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ, όσο περίπου το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει κοστίσει έως σήμερα στη Γερμανία ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW).

Ουκρανία: Το δυσβάσταχτο κόστος του πολέμου

«Το οικονομικό κόστος για την Γερμανία έπειτα από δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία είναι ενδεχομένως σημαντικά μεγαλύτερο από 200 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του DIW Μαρσέλ Φράτσερ στην «Rheinische Post», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξηγώντας ότι κυρίως το υψηλό ενεργειακό κόστος μείωσε την ανάπτυξη κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες για το 2022 και κατά αντίστοιχο ποσοστό το 2023 μέχρι σήμερα. Αυτό, διευκρίνισε ο κ. Φράτσερ, είναι μόνο το «άμεσο οικονομικό κόστος», καθώς θα προέκυπτε επιπλέον επιβάρυνση από τις «κλιμακούμενες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές συγκρούσεις, ειδικά με την Κίνα», οι οποίες πλήττουν ιδιαίτερα τις εξαγωγικές εταιρίες.

Πλήττονται περισσότερο οι πιο φτωχοί

Έρευνα του DIW αναφέρει ότι «οι απώλειες για το 2022 ανήλθαν σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ και στα 140 δισεκατομμύρια για το 2023», ενώ ο οικονομολόγος του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου της Κολωνίας (IW) Μίχαελ Γκρέμλινγκ επισήμανε ότι κατά τα έτη 2022 και 2023 ήταν ακόμη αισθητές οι συνέπειες της πανδημίας, επομένως δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί η πραγματική οικονομική ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο κ. Φράτσερ, το κόστος του πολέμου επιδεινώνει ιδιαίτερα την κατάσταση για τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα, τα οποία πλήττονται περισσότερο από τον υψηλό πληθωρισμό.

Εφιαλτικό σενάριο για πόλεμο ως το 2026

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία του Κιέλου και του Πανεπιστημίου του Τύμπιγκεν, αν ο πόλεμος συνεχιστεί ως το 2026 οι οικονομικές επιπτώσεις τόσο στην Ουκρανία όσο και σε χώρες που δεν εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση θα είναι εξαιρετικά σοβαρές. Σύμφωνα με τη μελέτη, σε ένα τέτοιο σενάριο τρίτες χώρες θα έχαναν συνολικά περίπου 260 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική παραγωγή μέσα σε πέντε χρόνια (2022-2026). Τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια αφορούν χώρες της ΕΕ και από αυτά, 15 έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια αφορούν τη Γερμανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sony: Αυξημένα κέρδη τριμήνου λόγω αύξησης των εσόδων από το gaming
Διεθνή |

Αυξημένα κέρδη για τη Sony λόγω αύξησης των εσόδων από το gaming

Το τρίμηνο του Δεκεμβρίου είναι μια βασική περίοδος για τη Sony, καλύπτοντας την εορταστική περίοδο αγορών που είναι συχνά μια κερδοφόρα περίοδος για τις εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης

ΗΠΑ: Από την Ουκρανία, μέχρι τη Γροιλανδία – Οι ωμοί εκβιασμοί Τραμπ και η «δίψα» για σπάνιες γαίες
Διεθνή |

Από την Ουκρανία, μέχρι τη Γροιλανδία – Οι ωμοί εκβιασμοί Τραμπ και η «δίψα» των ΗΠΑ για σπάνιες γαίες

Κομβικές στην τεχνολογική ανάπτυξη, οι ανά τον κόσμο σπάνιες γαίες μπαίνουν στο «κάδρο» του αναθεωρητισμού του Ντόναλντ Τραμπ, με φόντο τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό των ΗΠΑ με την Κίνα