
Κατά 0,4% αυξήθηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη το 2023 σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις. Οι τριμηνιαίοι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ του ΟΟΣΑ παρέμειναν αδύναμοι τα τελευταία δύο χρόνια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε τη δημοσιότητα ο διεθνής οργανισμός, στην G7, η τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε ελαφρά στο 0,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με 0,5% το τρίτο τρίμηνο.
ΟΟΣA: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ΔΥΠΑ – Ανισότητες και διαρθρωτικές αδυναμίες στην αγορά εργασίας

Αυτό αντικατοπτρίζει μια μικτή εικόνα μεταξύ των χωρών της G7.
Αφενός, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο (-0,3%) και στην Ιαπωνία (-0,1%) για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε επίσης στη Γερμανία (-0,3%) μετά από δύο τρίμηνα μηδενικής ανάπτυξης. Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες (σε 0,8% το τέταρτο τρίμηνο, έναντι 1,2% το τρίτο τρίμηνο) και η Γαλλία κατέγραψε μηδενική ανάπτυξη για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Από την άλλη πλευρά, η καναδική οικονομία σημείωσε ανάκαμψη, με ανάπτυξη 0,3% το τέταρτο τρίμηνο μετά από συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο. Η ανάπτυξη στην Ιταλία επιταχύνθηκε ελαφρά στο 0,2%.
Καταλύτες και βαρίδια
Στις χώρες της G7 που σημείωσαν αρνητική ανάπτυξη το 4ο τρίμηνο του 2023, οι παράγοντες που συμβάλλουν διέφεραν.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πτώση των εξαγωγών υπηρεσιών (-6,0%) ήταν ο κύριος παράγοντας ανάπτυξης. Στην Ιαπωνία, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κυρίως λόγω της μείωσης των επενδύσεων (-0,3%), της ιδιωτικής κατανάλωσης (-0,2%) και της κρατικής κατανάλωσης (-0,1%), οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από μια αύξηση 11,3% στις εξαγωγές υπηρεσιών (κυρίως λόγω της ανάπτυξης του τουρισμού). Στη Γερμανία, το τέταρτο τρίμηνο σημειώθηκε σημαντική μείωση των επενδύσεων σε κατασκευές και μηχανήματα και εξοπλισμό.
Μεταξύ άλλων χωρών του ΟΟΣΑ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία , η Κόστα Ρίκα και η Νορβηγία κατέγραψαν τον ισχυρότερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο (1,8% και 1,5% αντίστοιχα), ακολουθούμενες από τη Σλοβενία (1,1%). Αντίθετα, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε περισσότερο στην Ιρλανδία (-0,7%). Σημειώνεται ότι στους πίνακες του ΟΟΣΑ δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ.
Οι αρχικές ετήσιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ του ΟΟΣΑ επιβραδύνθηκε στο 1,6% το 2023 σε σύγκριση με 2,9% το 2022, σε ένα πλαίσιο υψηλότερου βασικού πληθωρισμού στην περιοχή του ΟΟΣΑ.
Μεταξύ των 27 χωρών του ΟΟΣΑ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι 10 κατέγραψαν συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2023, με την Εσθονία να συρρικνώνεται περισσότερο (-3,0%). Σε 14 χώρες, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε αλλά παρέμεινε θετική. Μόνο 3 χώρες του ΟΟΣΑ κατέγραψαν υψηλότερη ανάπτυξη το 2023 από ό,τι το 2022 : η Κόστα Ρίκα (5,1% το 2023, σε σύγκριση με 4,6% το 2022), οι Ηνωμένες Πολιτείες (2,5%, έναντι 1,9%) και η Ιαπωνία (1,9%, έναντι 1,0). %).


Latest News

Η βρετανική χαλυβουργία ζητά βοήθεια για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από την κυβέρνηση
Ο κλάδος της χαλυβουργίας δέχθηκε πλήγμα απο τους δασμούς και ζητά μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος

Σε ανοδική πορεία η Burger King στη Γαλλία
Η Burger King , που ανήκει στον όμιλο Bertrand, διαθέτει σήμερα 550 καταστήματα στη Γαλλία

Διατυπώνει ανησυχίες για την πολιτική δασμών ο Τζέιμι Ντίμον
Ο CEO της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον που είχε πει «ξεπεράστε το», μιλώντας για την πολιτική δασμών του Τραμπ, αλλάζει γνώμη

Το νέο στοίχημα της Shein - Ποια αγορά θεωρεί Ελ Ντοράντο
«Είμαστε έτοιμοι να πούμε σε μια φανταστική κεφαλαιαγορά», τονίζει ο Ντόναλντ Ταγκ - Η χασούρα, τα κέρδη και η IPO στο Λονδίνο

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές

Εκτός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι λομπίστες της Huawei
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί ένα κύμα αναζητήσεων και συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, απο τις βελγικές δικαστικές αρχές

Deutsche Bank: Πρώην κορυφαίο στέλεχος ζητά αποζημίωση 152 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Monte Paschi
Η υπόθεση αφορά την Banca Monte dei Paschi di Siena, μια από τις παλιότερες τράπεζες του κόσμου