Κατά 0,4% αυξήθηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη το 2023 σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις. Οι τριμηνιαίοι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ του ΟΟΣΑ παρέμειναν αδύναμοι τα τελευταία δύο χρόνια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε τη δημοσιότητα ο διεθνής οργανισμός, στην G7, η τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε ελαφρά στο 0,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με 0,5% το τρίτο τρίμηνο.

ΟΟΣA: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ΔΥΠΑ – Ανισότητες και διαρθρωτικές αδυναμίες στην αγορά εργασίας

Αυτό αντικατοπτρίζει μια μικτή εικόνα μεταξύ των χωρών της G7.

Αφενός, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο (-0,3%) και στην Ιαπωνία (-0,1%) για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε επίσης στη Γερμανία (-0,3%) μετά από δύο τρίμηνα μηδενικής ανάπτυξης. Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες (σε 0,8% το τέταρτο τρίμηνο, έναντι 1,2% το τρίτο τρίμηνο) και η Γαλλία κατέγραψε μηδενική ανάπτυξη για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Από την άλλη πλευρά, η καναδική οικονομία σημείωσε ανάκαμψη, με ανάπτυξη 0,3% το τέταρτο τρίμηνο μετά από συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο. Η ανάπτυξη στην Ιταλία επιταχύνθηκε ελαφρά στο 0,2%.

Καταλύτες και  βαρίδια

Στις χώρες της G7 που σημείωσαν αρνητική ανάπτυξη το 4ο τρίμηνο του 2023, οι παράγοντες που συμβάλλουν διέφεραν.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πτώση των εξαγωγών υπηρεσιών (-6,0%) ήταν ο κύριος παράγοντας ανάπτυξης. Στην Ιαπωνία, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κυρίως λόγω της μείωσης των επενδύσεων (-0,3%), της ιδιωτικής κατανάλωσης (-0,2%) και της κρατικής κατανάλωσης (-0,1%), οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από μια αύξηση 11,3% στις εξαγωγές υπηρεσιών (κυρίως λόγω της ανάπτυξης του τουρισμού). Στη Γερμανία, το τέταρτο τρίμηνο σημειώθηκε σημαντική μείωση των επενδύσεων σε κατασκευές και μηχανήματα και εξοπλισμό.

Μεταξύ άλλων χωρών του ΟΟΣΑ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία , η Κόστα Ρίκα και η Νορβηγία κατέγραψαν τον ισχυρότερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο (1,8% και 1,5% αντίστοιχα), ακολουθούμενες από τη Σλοβενία ​​(1,1%). Αντίθετα, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε περισσότερο στην Ιρλανδία (-0,7%). Σημειώνεται ότι στους πίνακες του ΟΟΣΑ δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ.

Οι αρχικές ετήσιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ του ΟΟΣΑ επιβραδύνθηκε στο 1,6% το 2023 σε σύγκριση με 2,9% το 2022, σε ένα πλαίσιο υψηλότερου βασικού πληθωρισμού στην περιοχή του ΟΟΣΑ.

Μεταξύ των 27 χωρών του ΟΟΣΑ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι 10 κατέγραψαν συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2023, με την Εσθονία να συρρικνώνεται περισσότερο (-3,0%). Σε 14 χώρες, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε αλλά παρέμεινε θετική. Μόνο 3 χώρες του ΟΟΣΑ κατέγραψαν υψηλότερη ανάπτυξη το 2023 από ό,τι το 2022 : η Κόστα Ρίκα (5,1% το 2023, σε σύγκριση με 4,6% το 2022), οι Ηνωμένες Πολιτείες (2,5%, έναντι 1,9%) και η Ιαπωνία (1,9%, έναντι 1,0). %).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
G20: Ενεργειακή μετάβαση και καταπολέμηση της πείνας στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
Διεθνή |

Οι BRICS στο... τιμόνι των G20 για έναν ακόμη χρόνο

Η Σύνοδος Κορυφής του Ρίο ντε Τζανέιρο ακολουθεί αυτή του Νέου Δελχί (Ινδία) και συνερχεται πριν απο αυτη του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), δίνοντας στις 3 χώρες μέλη των των BRICS τη δυνατότητα να διαμορφώσου την ατζέντα των G20