Ο Πολ Ζιμνίσκι, κορυφαίος αναλυτής διαμαντιών, προβλέπει ότι οι κοσμηματοπώλες θα μειώσουν τις πωλήσεις διαμαντιών που καλλιεργούνται εργαστηριακά, ενώ θα εντείνουν την εστίασή τους στα φυσικά διαμάντια τον επόμενο χρόνο. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι κοσμηματοπώλες δεν μπαίνουν καν στον κόπο να αποθηκεύουν διαμάντια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο και τα αγοράζουν μόνο με αποστολή, είπε στο Business Insider.
Είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κάνουν οι κοσμηματοπώλες από το 2018, όταν η διαφημιστική εκστρατεία για τα διαμάντια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο απογειώθηκε.
Τεχνητά διαμάντια: Λαμπερές τιμές με θολούς ισχυρισμούς βιωσιμότητας
Οι τιμές για τα διαμάντια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο θα συνεχίσουν να πέφτουν το επόμενο έτος, είπεο Ζιμνίσκι χωρίς να προσφέρει στόχο τιμής, αλλά είπε ότι πίστευε ότι τα καλλιεργούμενα διαμάντια θα μπορούσαν να δουν σχεδόν την ίδια πτώση τιμών όπως το 2023, την οποία η εταιρεία ανάλυσης κοσμημάτων Tenoris εκτίμησε ότι ήταν περίπου 20% στους 12 μήνες πριν από τον Νοέμβριο.
Ο Κόρμακ Κίνεϊ, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Diamond Standard, πιστεύει ότι η βουτιά θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο απότομη καθώς η διαφημιστική εκστρατεία για τους πολύτιμους λίθους που καλλιεργούνται στο εργαστήριο εξασθενεί. Οι τιμές των τεχνητών διαμαντιών θα μπορούσαν τελικά να πέσουν ακόμη ένα 50%-80%, εκτίμησε.
Ευμετάβλητη μόδα
Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς γιατί τα τεχνητά διαμάντια ήταν τόσο δημοφιλή πέρυσι. Ακόμη και τοπ celebrities, όπως η Έμα Ουότσον και η Μέγκαν Μαρκλ, είναι γνωστό ότι αγοράζουν κοσμήματα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο, είναι φθηνότερα και βασικά πανομοιότυπα.
«Βασικά επέτρεψε στους καταναλωτές να αγοράσουν ένα διαμάντι σε πραγματικά προσιτές τιμές που επέτρεψαν να αγοράσουν πολύ μεγάλα διαμάντια που θα κόστιζαν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια αν ήταν φυσικά», είπε ο Ζιμνίσκι.
Όμως, μέρος της λάμψης πίσω από τους πολύτιμους λίθους που καλλιεργούνται έχει μειωθεί, κυρίως επειδή είναι τόσο ευρέως διαθέσιμα. Τα διαμάντια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο αποτελούν πλέον περίπου το 20% της συνολικής αγοράς διαμαντιών, εκτιμά ο Ζιμνίσκι, από σχεδόν μηδεν τοις εκατό το 2015.
Οι πωλήσεις κοσμημάτων με διαμάντια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο αυξήθηκαν κατά 51% τους 12 μήνες πριν από τον Νοέμβριο, ενώ οι πωλήσεις διαμαντιών που καλλιεργούνται στο εργαστήριο αυξήθηκαν κατά 47%, δείχνουν τα στοιχεία της Tenoris.
Αλλά οι τιμές για τα διαμάντια που καλλιεργούνται στο εργαστήριο μειώνονται στην πραγματικότητα από το 2015, τη χρονιά που άρχισαν να γίνονται mainstream. Τότε, ένα τεχνητό διαμάντι είχε τιμή περίπου 10% μικρότερη από ένα φυσικό διαμάντι. Σήμερα, κοστολογούνται με έκπτωση 90%, εκτιμά ο Ζιμνίσκι.
Γίνονται αντιληπτά
«Ένα συνθετικό διαμάντι δεν είναι το ίδιο με ένα φυσικό διαμάντι», πρόσθεσε ο Κίνεϊ. «Οποιοδήποτε εργαστήριο πολύτιμων λίθων μπορεί να καταλάβειτη διαφορά, και οι φίλοι σας πιθανότατα μπορούν επίσης – ειδικά αν το διαμάντι δεν ταιριάζει με την οικονομική σας κατάσταση».
Αυτό δεν σημαίνει ότι η ζήτηση για πέτρες που καλλιεργούνται στο εργαστήριο θα εξαφανιστεί και αυτοί οι πολύτιμοι λίθοι σίγουρα θα εξακολουθήσουν να είναι ελκυστικοί για ορισμένους αγοραστές, αλλά οι πωλήσεις πιθανότατα θα αυξηθούν με πιο αργό ρυθμό. Ο Ζιμνίσκι εκτιμά ότι η αύξηση των πωλήσεων θα μπορούσε να πέσεισε μονοψήφιο ποσοστό φέτος, από την αύξηση 20%-30% όταν τα διαμάντια όταν ήταν στο αποκορύφωμα της δημοτικότητάς τους.
Στην πραγματικότητα, οι πέτρες που καλλιεργούνται στο εργαστήριο πιθανότατα δεν θα θεωρούνται πλέον ως εναλλακτική λύση για την κατοχή ενός αυθεντικού διαμαντιού. Αντίθετα, θα περάσουν σε διαφορετική αγορά με χαμηλότερη τιμή για όσους δεν θέλουν να αγοράσουν το πραγματικό ή μια μέρα θα αναβαθμιστούν σε μια πραγματική πέτρα, είπαν οι Ζιμνίσκι και Κίνεϊ.
Και όσο για τους ανθρώπους που έχουν ήδη αγοράσει πέτρες που καλλιεργούνται στο εργαστήριο; Μάλλον θα τους μείνουν. Σύμφωνα με τον Κίνεϊ, τα ενεχυροδανειστήρια πιθανότατα δεν θα πληρώσουν ούτε το 10% του ποσού που πλήρωσαν οι πελάτες για οποιοδήποτε συνθετικό διαμάντι, ακόμη και εκείνα άνω του ενός καρατιού.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...