Τη μεγαλύτερη αύξηση πλούτου πρόκειται να δει τα επόμενα δέκα χρόνια το Βιετνάμ χάρη στην εδραίωσή του ως παγκόσμιου κόμβου παραγωγής.

Αυτό διαπιστώνεται σε έκθεση της παγκόσμιας εταιρείας πληροφοριών πλούτου New World Wealth και των συμβούλων μετανάστευσης επενδύσεων Henley & Partners, σύμφωνα με την οποία, όπως είπε στο CNBC ο αναλυτής Andrew Amoils, η χώρα προβλέπεται να δει αύξηση του πλούτου κατά 125% τα επόμενα 10 χρόνια.

Εφόσον επαληθευτεί η πρόβλεψη, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση του πλούτου από οποιαδήποτε χώρα όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και τον αριθμό των εκατομμυριούχων.

Goldman Sachs: Βλέπει ανάπτυξη στην Ινδία άνω του 6% μέχρι το τέλος της δεκαετίας

«Το Βιετνάμ είναι μια ολοένα και πιο δημοφιλής έδρα για πολυεθνικές εταιρείες τεχνολογίας, αυτοκινητοβιομηχανίας, ηλεκτρονικών ειδών, ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας», είπε ο αναλυτής. Η Ινδία, η οποία πρόκειται να καταλάβει τη θέση της  τρίτης μεγαλύτερης οικονομία στον κόσμο έως το 2027, αναμένεται να καταγράψει αύξηση πλούτου κατά 110% και τοποθετείται στη 2η θέση.

Το Βιετνάμ, στο οποίο βρίσκονται καταγεγραμμένοι 19.400 εκατομμυριούχοι και 58 εκατομμυριούχοι, θεωρείται ως μια σχετικά ασφαλής χώρα σε σύγκριση με άλλες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, είπε ο Amoils, γεγονός που παρέχει στις εταιρείες ένα επιπλέον κίνητρο για την εγκατάσταση βιομηχανιών.

Η «στρατηγική θέση» της χώρας, καθώς συνορεύει με την Κίνα και βρίσκεται κοντά σε μεγάλους θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους, το χαμηλό κόστος εργασίας και οι υποδομές που υποστηρίζουν τις εξαγωγές, είναι παράγοντες οι οποίοι έχουν μετατρέψει το Βιετνάμ σε «πρωταρχικό προορισμό» για διεθνείς επενδύσεις, αναφέρεται στην έκθεση.

Η αύξηση του ΑΕΠ του Βιετνάμ το 2023 επιβραδύνθηκε στο 5,05% σε σύγκριση με το 8,02% του 2022, λόγω της χαμηλότερης παγκόσμιας ζήτησης και του παγώματος των δημόσιων επενδύσεων. Η μεταποίηση αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της.

Μόλις πριν από 10 χρόνια, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Βιετνάμ ήταν περίπου 2.190 δολάρια, το οποίο σχεδόν διπλασιάστηκε στα 4.100 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Μαγνήτης άμεσων ξένων επενδύσεων

Το Βιετνάμ επωφελείται επίσης από τις συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας, με πολλές πολυεθνικές εταιρείες να διαφοροποιούν την παραγωγή στο Βιετνάμ ως μέρος της στρατηγικής «Κίνα συν ένα» και έχει δει σταθερά ισχυρές άμεσες ξένες επενδύσεις από πολυεθνικές εταιρείες.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα αυξήθηκαν κατά 32% από πέρυσι, στα 36,6 δολάρια το 2023.

Αυτές οι επενδύσεις προσφέρουν καλές θέσεις εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς που επιτρέπουν σε εκατομμύρια Βιετναμέζους να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, είπε ο αναλυτής.

Η ιστορία ανάπτυξης του Βιετνάμ έχει στηριχθεί στην εκβιομηχάνιση που παίρνει ώθηση από τη ζήτηση για εξαγωγές και αναπτύχθηκε σε τρεις φάσεις άμεσων ξένων επενδύσεων τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ βρίσκεται στην αρχή μιας τέταρτης φάσης, σύμφωνα με τον οικονομολόγο και βοηθός αΑντιπρόεδρο της Maybank, Brian Lee.

Παράγοντες κινδύνου

Βέβαια, υπάρχουν ορισμένοι αντίθετοι άνεμοι που θα μπορούσαν να σταματήσουν την επιταχυνόμενη ανάπτυξη του Βιετνάμ.

Το εργατικό δυναμικό της χώρας θα χρειαστεί περισσότερη εκπαίδευση για να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις των παραγωγικών δραστηριοτήτων έντασης δεξιοτήτων και πολύπλοκων δραστηριοτήτων.

Ακόμη, μια παρατεταμένη παγκόσμια ύφεση θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση των καταναλωτών στις ανεπτυγμένες αγορές, η οποία θα μπορούσε με τη σειρά της να επηρεάσει τον μεταποιητικό τομέα και τις εξαγωγές του Βιετνάμ, ενώ μια απότομη υποτίμηση του νομίσματος θα μπορούσε επίσης να βάλει τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το Βιετνάμ θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που ενδέχεται να προκύψουν στο μέλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
G20: Ενεργειακή μετάβαση και καταπολέμηση της πείνας στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
Διεθνή |

Οι BRICS στο... τιμόνι των G20 για έναν ακόμη χρόνο

Η Σύνοδος Κορυφής του Ρίο ντε Τζανέιρο ακολουθεί αυτή του Νέου Δελχί (Ινδία) και συνερχεται πριν απο αυτη του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), δίνοντας στις 3 χώρες μέλη των των BRICS τη δυνατότητα να διαμορφώσου την ατζέντα των G20