Πρώτη πτήση για το πρωτότυπο του μαχητικού Kaan την Τετάρτη. Ένα μαχητικό πέμπτης γενιάς, που σύμφωνα με το σχεδιασμό αναμένεται να ενταχθεί στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία περί το 2028.
Το γεγονός χαιρέτισε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα «πέρασε ένα ακόμα κρίσιμο κατώφλι στο δρόμο της προς την παραγωγή δικών της μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς». Αναφερόμενος στο ΚΑΑΝ μίλησε δε για ένα μαχητικό το οποίο εμπνέει εμπιστοσύνη στους φίλους και φόβο στους εχθρούς.
Ο Ερντογάν δεν περιορίστηκε στο παρόν, αλλά μίλησε και για τα πολλά ακόμα που θα έρθουν στο μέλλον από την τουρκική αμυντική βιομηχανία.
Ακόμα και αν κάποιος αναζητήσει και βρει ελαττώματα στο ΚΑΑΝ, το θέμα που τίθεται είναι αν η Τουρκία κατάφερε να κατασκευάζει όπλα και πλατφόρμες που καλύπτουν το 85% περίπου των εξοπλιστικών της αναγκών, πού στέκεται η Ελλάδα.
Καθώς η Τουρκία δεν αναπτύσσει την αμυντική της βιομηχανία με το βλέμμα στην Αθήνα, αλλά κοιτάζοντας στα μεγάλα δικά της μέτωπα και κυρίως επιδιώκοντας να καταστεί προμηθευτής οπλικών συστημάτων. Με τα μη επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη και δη τα Bayraktar, να είναι εξαιρετικά δημοφιλή. Αποτελούν άλλωστε μία συμφέρουσα οικονομικά λύση, που έχει δοκιμαστεί επιτυχώς στο πεδίο της μάχης.
Όπλα made in Turkiye
Μέσω της αυξανόμενης δημοφιλίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, made in Turkiye, η Άγκυρα δεν επιδιώκει αποκλειστικά το οικονομικό όφελος που της προσφέρει η πώληση των οπλικών συστημάτων αλλά και της διεθνούς επιρροής και στα κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα.
Όπως έχουν ήδη επισημάνει σειρά αναλυτών η παραγωγή όπλων made in Turkiye είναι δύναμη για την Άγκυρα πέρα από το πεδίο της μάχης και στο πλαίσιο άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Αφού αυξάνει σημαντικά τις δυνατότητες της.
Η πολεμική βιομηχανία της Τουρκίας αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και γίνεται ένα μεγάλο διπλωματικό όπλο στα χέρια του Ερντογάν. Ενός προέδρου που είδε και αναγνώρισε τις δυνατότητες και επένδυσε σε αυτές.
Και αν το ΚΑΑΝ έχει δρόμο ακόμα μέχρι να ενταχθεί στην πολεμική αεροπορία της χώρας, πέραν των μη επανδρωμένων η Τουρκία έχει ήδη προχωρήσει στην κατασκευή και άλλων πλατφορμών που δίνουν κατ΄αρχήν λύσεις στην δική της πολεμική μηχανή και την ίδια στιγμή αυξάνουν το διπλωματικό της κεφάλαιο.
Η Ελλάδα
Στις δυνατότητες που αναπτύσσει η Τουρκία, σε σχέση με το τι κάνει η Ελλάδα, έχει αναφερθεί επανειλημμένα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να δώσει έμφαση στο σχεδιασμό περί ανάπτυξης και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας προκειμένου να μην παραμείνουμε μία χώρα που το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αγοράζει όπλα και πλατφόρμες από το ράφι.
Ο Δένδιας μίλησε για το σχέδιο ανάπτυξης ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας για μία ακόμα φορά την Τρίτη, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για θέματα αμυντικής πολιτικής.
Το νομοσχέδιο για την καινοτομία
Αναφέρθηκε δε και στο νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας, που θα φέρει σε αυτό το πλαίσιο και όπως είπε έχει σταλεί για παρατηρήσεις στα Υπουργεία πριν δοθεί στη διαβούλευση.
Σύμφωνα με το Δένδια «υπάρχει πάντα η αντίληψη της αγοράς από το «ράφι», δηλαδή της αγοράς συστημάτων έτοιμων πλατφορμών από το εξωτερικό. Δεν λέω ότι Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει αύριο το πρωί στην κατασκευή μεγάλων πλατφορμών δικών της. Όμως υπάρχουν επιτυχημένα διεθνή παραδείγματα, απολύτως επιτυχημένα διεθνή παραδείγματα.
»Αναφέρομαι κατ’ αρχάς στο παράδειγμα του Ισραήλ. Αναφέρομαι στο παράδειγμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά και χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου, με το οποίο μπορούμε να συνδέσουμε τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων με την ελληνική αμυντική βιομηχανία».
Ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε
Όπως παραδέχτηκε στην ομιλία του στη Βουλή ο Δένδιας η Ελλάδα δεν φιλοδοξεί να φτιάξει μαχητικό έκτης γενιάς «ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε, μπορούμε να είμαστε εξαιρετικοί σε πάρα πολλά πράγματα».
Αναφέρθηκε ωστόσο στα drones και στο γεγονός ότι «ο καθηγητής του κυρίου Μπαϊρακτάρ, ήταν Έλληνας καθηγητής», υποστηρίζοντας ότι το Υπουργείο Άμυνας θα προσκαλέσει και ήδη γίνονται οι σχετικές επαφές «το ελληνικό ανθρώπινο κεφάλαιο του εξωτερικού για να μας βοηθήσουν σε αυτό. Μπορούμε να κάνουμε θαύματα, αλλά θα πρέπει να στρατευθούμε στο να κάνουμε αυτά τα θαύματα και σε αυτό χρειάζεται η κοινή προσπάθεια».
Η τραγωδία
Το πρώτο τεστ για την κυβέρνηση σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση είναι η εξυγίανση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, ενώ ίσως και μεγαλύτερη πρόκληση αποτελούν και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Δύο οργανισμούς που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε «τραγωδία».
Και το ερώτημα να είναι πώς θα ξεπεραστούν οι παθογένειες ώστε η Ελλάδα να περάσει στη νέα εποχή που ευαγγελίζεται, ώστε να καταφέρει να παράξει αν όχι μαχητικό έκτης γενιάς, αλλά για παράδειγμα μη επανδρωμένα, ή σε ένα ακόμα πιο μεγαλόπνοο σχέδιο που έχει ανακοινωθεί να μπει στο πρόγραμμα παραγωγής των αμερικανικών φρεγατών Constellation.
Όχι για να μπει η Αθήνα σε ένα ακόμα παιχνίδι ανταγωνισμού με την Άγκυρα, αλλά για να μπορέσει να υπηρετήσει τα συμφέροντα της.
Πηγή: in.gr
Latest News
Δύσκολα ανατρέπεται η τάση αύξησης της υπογεννητικότητας στη Δύση
Πως θα περάσουμε από έναν δημογραφικό χειμώνα σε μία νεανική άνοιξη
Σε κινούμενη άμμο ο κυβερνητικός συνασπισμός Σολτς - Οι φήμες για πρόωρες εκλογές
Η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική στο επίκεντρο της διαφωνίας
Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις
Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία
Ισπανία: Συνολικά 7.500 στρατιώτες αναπτύσσονται στις περιοχές που επλήγησαν
Ήταν η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που σχετίζεται με πλημμύρες τις τελευταίες πέντε δεκαετίες στην Ευρώπη.
ΟΑΣΑ: Νέα 18μετρα αρθρωτά λεωφορεία στις γραμμές της Νοτιοανατολικής Αττικής
Ενισχύεται σημαντικά ο στόλος των αστικών συγκοινωνιών, φτάνοντας πλέον τα 130 νέα λεωφορεία σε κυκλοφορία στην Ανατολική Αττική
Πέθανε ο θρυλικός μουσικός και παραγωγός Κουίνσι Τζόουνς
Ο Κουίνσι Τζόουνς, ο άνθρωπος που είχε συνεργαστεί από τον Φρανκ Σινάτρα μέχρι τον Μάικλ Τζάκσον, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών.
Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»
Οι τρεις φιλοκούρδοι δήμαρχοι είχαν εκλεγεί στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, στην Τουρκία, οι οποίες σηματοδότησαν ευρεία νίκη της αντιπολίτευσης σε βάρος του κόμματος του Ερντογάν.
Η φιλοευρωπαία πρόεδρος Μάγια Σάντου νικήτρια των προεδρικών εκλογών στη Μολδαβία
Ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη σήμερα την Μάγια Σάντου για την «επανεκλογή της» στην προεδρία της Μολδαβίας
Γερμανικές αποζημιώσεις: Κάποια στιγμή, στο μέλλον, ίσως…
Η Γερμανία θεωρεί λήξαν το θέμα για τις αποζημιώσεις που οφείλει στην Ελλάδα για τις θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά παραπέμπει το θέμα στις καλένδες.
Αμπελόκηποι: Το βράδυ της Πέμπτης θα τοποθετούσαν τη βόμβα – Ποιος ήταν ο στόχος
Η έκρηξη στους Αμπελόκηπους απέτρεψε την βομβιστική επίθεση που σχεδίαζε η ομάδα των ατόμων στο διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας