Αν έχετε απορία για ποιο λόγο στο Βόρειο Αιγαίο στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές ηττήθηκε ο επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας και επανεξελέγη ο «αντάρτης» – και γνωστών ομοφοβικών αντιλήψεων» – κ. Κώστας Μουτζούρης, μπορείτε να αναγνώσετε τα στοιχεία της Eurostat σχετικά με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις περιφέρειες της χώρας συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο….
Βόρειο Αιγαίο
Λοιπόν σας πληροφορώ, σύμφωνα με τα επίσημα ευρωπαικά στοιχεία ότι η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι η δεύτερη φτωχότερη σ΄ ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προηγείται βραχεία κεφαλή η περιφέρεια Σεβεροζαπάντεν της Βουλγαρίας, το ΑΕΠ της οποίας αντιστοιχεί μόλις στο 40% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, κι ακολουθεί το Βόρειο Αιγαίο με 41%!
Θεσσαλία
Η μελέτη των στοιχείων μπορεί να αποδώσει πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα και να ερμηνεύσει πολιτικές συμπεριφορές. Επί παραδείγματι στη διάρκεια του 2022 – δηλαδή περίπου ένα χρόνο πριν από τις καταστροφικές πλημμύρες – το ΑΕΠ της Θεσσαλίας, με τον πολυθρύλητο κάμπο της, αντιστοιχούσε στο 52% του ευρωπαϊκού μέσου όρου!
Ηττα
Μετά από τις καταστροφές, όπως αντιλαμβάνεστε τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα – έφτασαν στο μη παρέκει! Έτσι μπορεί κανείς να ερμηνεύσει την ήττα του κ. Κώστα Αγοραστού στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές και την ανάδειξη του κ. Δημήτρη Κουρέτα. Αλλά και γιατί η πλειονότητα των διαδηλωτών αγροτών χθες στην πλατεία Συντάγματος προέρχονται από τους θεσσαλικούς νομούς. Και για ποιο λόγο βρίσκονται στα μπλόκα περίπου ένα μήνα….
Ανατολική Μακεδονία – Θράκη
Η παρόμοια συμπεριφορά των ψηφοφόρων της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης – με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού να έχουν επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση της περιοχής – εξηγείται από το γεγονός ότι το ΑΕΠ της αντιστοιχεί στο 47% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Και εκεί εξελέγη δεξιός «αντάρτης»!
Πελάτες μου…
Βέβαια την συγκεκριμένη θέση την μοιράζεται με την Ηπειρο, που επίσης το ΑΕΠ της βρίσκεται στο 47% – αλλά εκεί είναι τέτοιο το μέγεθος των πελατειακών σχέσεων που έχει αναπτύξει ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος έχει αποκτήσει μία ιδιότυπη ισοβιότητα στη θέση του περιφερειάρχη – κατέχει την θέση από το 2011!
Λίγο ακόμα…
Και να κλείσω με μία αισιόδοξη νότα. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Αττικής αντιστοιχεί στο 90% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Μια ανάσα και το πιάσαμε παιδιά! Λίγο ανάπτυξη ακόμη….
———————–
Ερυθρά Θάλασσα
Σημαντικές επιπτώσεις έχει προκαλέσει η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα. Και αυτές αποτυπώνονται τόσο στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα όσο και στο διεθνές εμπόριο.
Και φυσικά ο αντίκτυπος γίνεται όλο και πιο αισθητός στην ελληνική οικονομία και τους περισσότερους κλάδους.
Οι βιομηχανίες και οι εμπορικές επιχειρήσεις
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ΣΕΒ για τις ελληνικές επιχειρήσεις, η εγκατάλειψη μίας από τις πιο κοινές παγκόσμιες ναυτιλιακές διαδρομές από την Ασία προς την Ευρώπη, αναμένεται μεταξύ άλλων να επιφέρει αύξηση του κόστους μεταφοράς.
Αξίζει να αναφερθεί πως το επιπλέον κόστος για τη μεταφορά ενός εμπορευματοκιβωτίου από την Ασία στην Ευρώπη αγγίζει τα 7.000 ευρώ. Μεγαλύτερος γίνεται και ο χρόνος μεταφοράς. Η επιμήκυνση του ταξιδιού υπολογίζεται σε 3.300 ναυτικά μίλια και η διάρκεια 2 έως 4 εβδομάδες.
Πέραν αυτών, σύμφωνα πάντα με τον ΣΕΒ, η καθυστέρηση στο χρόνο παράδοσης εμπορευμάτων ανέρχεται σε τουλάχιστον 20 ημέρες ειδικά για τα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ επιπτώσεις προκαλούνται και στα ασφάλιστρα με την αύξηση τους όπως και στο κόστος των πρώτων υλών. Αλλά και στα προϊόντα που μεταφέρονται ο κίνδυνος για πρόκληση φθορών επίσης μεγαλώνει.
Ο οίκος Fitch και η BusinessEurope
Η αβεβαιότητα και οι επιπτώσεις που πυροδοτούν η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν σημάνει συναγερμό στις εργοδοτικές οργανώσεις.
Ο ΣΕΒ, πέντε περιφερειακοί σύνδεσμοι βιομηχανιών και το ΕΒΕΑ έχουν ζητήσει τη συνδρομή ειδικών με σκοπό την παροχή πληρέστερης ενημέρωσης στις επιχειρήσεις – μέλη τους.
Διοργανώνουν στις 26 Φεβρουαρίου μία ειδική εκδήλωση ενημέρωσης για τις επιχειρήσεις μέλη. Μεταξύ των άλλων θα μιλήσουν η αναπληρωτής γενική διευθύντρια της ευρωπαϊκής ένωσης των βιομηχανιών και επιχειρήσεων (BusinessEurope) κυρία Luisa Santos και ο λοιπόν ένα πρόγραμμα ενημέρωσης για τις επιχειρήσεις – μέλη και ο αναλυτής για θέματα διαχείρισης κινδύνου του οίκου Fitch κ. Keaton Fitzpatrick. Τα φώτα τους θα δώσουν μεταξύ άλλων και στελέχη του ΟΛΠ, εταιρειών εφοδιαστικής αλυσίδας και άλλων ελληνικών βιομηχανιών.
———————–
Drill, baby, drill…
Το σλόγκαν πρωτοεμφανίστηκε ως σύνθημα των Ρεπουμπλικάνων πριν από 15 χρόνια για την υποστήριξη των επενδύσεων που πραγματοποιούσε η βιομηχανία φυσικού αερίου και πετρελαίου στις ΗΠΑ. Το έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιήσει και ο Μπάιντεν και ο Τραμπ και, τώρα, ήρθε η ώρα να ακουστεί στο μεγάλο ενεργειακό συνέδριο EGYPES της Αιγύπτου που κάθε χρόνο συγκεντρώνει κορυφαία στελέχη του χώρου της ενέργειας και δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες.
ΟΚ, δεν το είπε ακριβώς έτσι σε ένα πολύ σημαντικό πάνελ που συμμετείχε ο κ. Μαθιός Ρήγας, CEO της Energean, αλλά όπως διαβάζουμε από την ανάρτηση στα social media της εταιρείας, το νόημα ήταν ακριβώς αυτό! «Η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής θα έχει πολύ σημαντικά οφέλη για όλους στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε, φέρνοντας ως παραδείγματα την ασφάλεια του ενεργειακού σχεδιασμού και την ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της περιοχής, μέσω των εξαγωγών.
…γιατί δεν έχουμε αρκετό αέριο!
Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι ακόμη στην Ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο. «Πρέπει όλοι μας να πραγματοποιήσουμε περισσότερες γεωτρήσεις και να ανακαλύψουμε φυσικό αέριο», είπε με έμφαση ο κ.Ρήγας. Χρειάζεται συνεχής έρευνα για να αναπληρωθούν αποθέματα που έχουν παραχθεί και για να ενισχυθούν οι εξαγωγές. «Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν κατανοητά από τις πολιτικές ηγεσίες στην περιοχή», πρόσθεσε, «και η έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων θα πρέπει να κινητροδοτηθεί με έξυπνες πολιτικές, ώστε να στηριχθούν οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις».
Οι Chevron, ExxonMobil, Shell, ENI και Dragon
Όλα αυτά σε ένα πάνελ με κορυφαία στελέχη από την Chevron, την ExxonMobil, την Shell, την ΕΝΙ και την Dragon και σε μια περίοδο που, στην χώρα μας, οι …συνήθεις δικαστικές προσφυγές μπλοκάρουν (για πόσα χρόνια, αλήθεια;) μια ερευνητική γεώτρηση που έχει αδειοδοτηθεί πλήρως στη Ζίτσα Ιωαννίνων και που οι Operators ετοιμάζονται να πάρουν αποφάσεις για το εάν θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στην Κρήτη και στο Ιόνιο. Perfect timing, δηλαδή…
Latest News
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα