Τρεις νομοθετικές διατάξεις με θετικό κοινωνικό πρόσημο εισήχθησαν χθες προς συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και τις επόμενες ημέρες θα ψηφιστούν από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Πρόκειται για την αύξηση του επιδόματος γέννησης, το στεγαστικό πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» και την χρηματοδότηση με 18 εκατομμύρια ευρώ παροχών προς άτομα με ειδικές ανάγκες.

«Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»: Με προκαταβολή το 50% της επιδότησης

Οι διατάξεις αυτές του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας εντάχθηκαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές. Αναλυτικά:

1.     Η ρύθμιση για την αύξηση του επιδόματος γέννησης από 400 έως 1500 ευρώ, συνολικού κόστους περίπου 80-90 εκ. ευρώ

Με τη ρύθμιση αυξάνεται το χορηγούμενο – από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΠΕΚΑ – επίδομα γέννησης.  Το νέο, αυξημένο ποσό διαβαθμίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων της κάθε οικογένειας όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τη γέννηση του τέκνου, με στόχο την ενθάρρυνση και τη στήριξη των οικογενειών. Πιο συγκεκριμένα, θεσπίζεται αύξηση της τάξεως των 400 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, κλιμακούμενη για κάθε επόμενο τέκνο και φθάνοντας το επιπλέον ποσό των χιλίων πεντακοσίων 1.500 ευρώ για δικαιούχους με τέσσερα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα πριν τη γέννηση. Η κλιμάκωση του χορηγούμενη ποσού αυξάνει προοδευτικά την ενίσχυση που λαμβάνουν οικογένειες με περισσότερα παιδιά, στοχεύοντας στην ενθάρρυνση για απόκτηση περισσότερων τέκνων. Προβλέπεται δε, αναδρομική εφαρμογή του μέτρου, για κάθε παιδί που γεννήθηκε από 1.1.2023 (Εκτιμώμενη δαπάνη αναδρομικής εφαρμογής μέτρου: 41.921.900 ευρώ).

2.     Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

Με την νέα ρύθμιση, προστίθεται η δυνατότητα προκαταβολής μέρους της επιδότησης στους δικαιούχους του προγράμματος. Σκοπός της προσθήκης αυτής είναι η βελτίωση της ελκυστικότητας του προγράμματος και η μεγαλύτερη  δυνατή προσέλκυση και εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών των δικαιούχων. Επιπλέον, στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές με ποσοστό κυριότητας – επικαρπίας ακόμη και ίσο του 50%, ενώ μέχρι πρότινος προβλεπόταν το ποσοστό αυτό έπρεπε να είναι μεγαλύτερο του 50% επί του ακινήτου. Η παραπάνω τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μην αποκλειστούν ζευγάρια ή οικογένειες με ιδανικά μερίδια επί της εκάστοτε ιδιοκτησίας.

Με την νέα ρύθμιση το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναλαμβάνει το σύνολο του προϋπολογισμού του προγράμματος, ύψους 50 εκατ., με την εξεύρεση των αναγκαίων κονδυλίων από τον τακτικό του προϋπολογισμό και στόχο την άμεση εκκίνηση υλοποίησης του προγράμματος. Σημειώνεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα στοχεύει στην αύξηση των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών και αφορά την επιδότηση του κόστους της ανακαίνισης για κενές κατοικίες που θα μισθωθουν, έως 40% επί των τιμολογίων εργασιών και υλικών ανακαίνισης με όριο τα 10.000 ευρώ. Μέρος της επιδότησης, έως του 50%, μπορεί να δοθεί ως προκαταβολή. Στόχος η αξιοποίηση 12.500 κενών κατοικιών.

3.     Επιπλέον 18 εκατ. ευρώ για τα vouchers των ατόμων με ειδικές ανάγκες

Προβλέπεται η χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, παροχών που απευθύνονται σε δικαιούχους ατόμων με αναπηρία και αφορούν την πρόσβαση σε δομές Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης ατόμων με αναπηρία. Στόχος είναι η ωφέλεια του συνόλου των ΑμεΑ και των οικογενειών με μέλη ΑμΕΑ, οι οποίοι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά επωφελούνται του προγράμματος. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 3.000 vouchers.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
«Διατηρώ»: Με καθυστέρηση και ψαλιδισμένο budget το «λίφτινγκ» στα διατηρητέα κτίρια
Ακίνητα |

Με ψαλιδισμένο budget το λίφτινγκ στα διατηρητέα κτίρια – «Καμπανάκι» από φορείς

Συρρικνώθηκε το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και μαζί το «Διατηρώ» - Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος – Δεύτερη επιστολή διεθνών φορέων στον πρωθυπουργό