
Σε ανακατανομή του ηλεκτρικού χώρου, ο οποίος είχε δεσμευθεί πριν από ενάμιση χρόνο στα ηλεκτρικά δίκτυα της χώρας προχωρά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Οι προωθούμενες αλλαγές, οι οποίες θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται σύντομα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, πυροδοτήθηκαν από την ανάγκη αφενός να καλυφθούν, εν μέρει, οι απαιτήσεις των αγροτών για φθηνή ηλεκτρική ενέργεια και αφετέρου να συνδεθούν φωτοβολταϊκές μονάδες για βιομηχανίες, ενεργειακές κοινότητες.
Επιπλέον, πρέπει να χωρέσουν και τα νέα συστήματα που πρόκειται να υπαχθούν για επιδότηση στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις», το οποίο αναμένεται σύντομα να βγει στον …αέρα.
Το καλοκαίρι του 2022
Να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι του 2022 είχαν δεσμευθεί 10 MW (μεγαβάτ) από κάθε υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή συνολικά περίπου 2,5 GW (γιγαβάτ) σε όλη τη χώρα. Αυτός ο επιπλέον ηλεκτρικός χώρος, ακόμη και σε περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, είχε κατανεμηθεί κατά 40% στα νοικοκυριά, κατά 30% σε αγρότες και κατά 30% στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα (μεταποίηση, εμπορικές – τουριστικές επιχειρήσεις, βιομηχανία κλπ.) για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών.
Σήμερα, όμως, οι προτεραιότητες άλλαξαν καθώς πρέπει να βρεθεί περισσότερος ηλεκτρικός χώρος για την παραγωγική δύναμη της χώρας, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για έργα ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering) από αυτοπαραγωγούς ενέργειας που δε διοχετεύουν το πλεόνασμα της παραγόμενης ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Τι αλλάζει σήμερα
Έτσι, όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με την νέα ρύθμιση, από τα 10 MW του κάθε υποσταθμού τα 6MW θα κατανεμηθούν ως εξής:
- 1 MW σε φωτοβολταϊκά ισχύος 10, 8 KW που θα εγκαθίστανται από νοικοκυριά συμπεριλαμβανομένων και όσων επιδοτούνται από το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες»
- 3 MW για φωτοβολταϊκά ισχύος έως 50kW που εγκαθίστανται από αγρότες
- 2 MW για αυτοπαραγωγούς του δευτερογενή και τριτογενή τομέα καθώς και ενεργειακές κοινότητες, για συστήματα ισχύος έως 100 kW.
Δήμοι, περιφέρειες και σχολεία
Είναι αξιοσημείωτο ότι, εγκατάσταση συστήματων με ισχύ 100 kW θα επιτραπεί και για σταθμούς αυτοπαραγωγής ενεργειακού συμψηφισμού που υλοποιούνται από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου προνοιακού χαρακτήρα, εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα, φιλανθρωπικά ιδρύματα, οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, καθώς και από Δήμους και Περιφέρειες για κάλυψη των αναγκών σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα.
Τα υπόλοιπα 4 MW του περιθωρίου ανά υποσταθμό θα διατεθούν για τους σταθμούς αυτοπαραγωγής που θα επιλεχθούν από το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις».
Εάν το περιθώριο κάποιας κατηγορίας εξαντληθεί, ο Διαχειριστής του ηλεκτρικού συστήματος θα μπορεί να αξιοποιεί το περιθώριο άλλης κατηγορίας που δεν έχει αξιοποιηθεί. Μάλιστα, στην περίπτωση που το περιθώριο απορρόφησης ισχύος των 10 MW ανά υποσταθμό εξαντληθεί, ο Διαχειριστής του ηλεκτρικού δικτύου θα μπορεί να επεκτείνει το περιθώριο ανά μετασχηματιστή υψηλής ή μέσης τάσης ώστε να αυξηθεί ο ηλεκτρικός χώρες, εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό.


Latest News

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X