Σε ανακατανομή του ηλεκτρικού χώρου, ο οποίος είχε δεσμευθεί πριν από ενάμιση χρόνο στα ηλεκτρικά δίκτυα της χώρας προχωρά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Οι προωθούμενες αλλαγές, οι οποίες θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται σύντομα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, πυροδοτήθηκαν από την ανάγκη αφενός να καλυφθούν, εν μέρει, οι απαιτήσεις των αγροτών για φθηνή ηλεκτρική ενέργεια και αφετέρου να συνδεθούν φωτοβολταϊκές μονάδες για βιομηχανίες, ενεργειακές κοινότητες.

Επιπλέον, πρέπει να χωρέσουν και τα νέα συστήματα που πρόκειται να υπαχθούν για επιδότηση στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις», το οποίο αναμένεται σύντομα να βγει στον …αέρα.

Το καλοκαίρι του 2022

Να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι του 2022 είχαν δεσμευθεί 10 MW (μεγαβάτ) από κάθε υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή συνολικά περίπου 2,5 GW (γιγαβάτ) σε όλη τη χώρα. Αυτός ο επιπλέον ηλεκτρικός χώρος, ακόμη και σε περιοχές με κορεσμένα δίκτυα, είχε κατανεμηθεί κατά 40% στα νοικοκυριά, κατά 30% σε αγρότες και κατά 30% στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα (μεταποίηση, εμπορικές – τουριστικές επιχειρήσεις, βιομηχανία κλπ.) για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών.

Σήμερα, όμως, οι προτεραιότητες άλλαξαν καθώς πρέπει να βρεθεί περισσότερος ηλεκτρικός χώρος για την παραγωγική δύναμη της χώρας, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για έργα ενεργειακού συμψηφισμού (net metering) και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering) από αυτοπαραγωγούς ενέργειας που δε διοχετεύουν το πλεόνασμα της παραγόμενης ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Τι αλλάζει σήμερα

Έτσι, όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με την νέα ρύθμιση, από τα 10 MW του κάθε υποσταθμού τα 6MW θα κατανεμηθούν ως εξής:

  • 1 MW σε φωτοβολταϊκά ισχύος 10, 8 KW που θα εγκαθίστανται από νοικοκυριά συμπεριλαμβανομένων και όσων επιδοτούνται από το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες»
  • 3 MW για φωτοβολταϊκά ισχύος έως 50kW που εγκαθίστανται από αγρότες
  • 2 MW για αυτοπαραγωγούς του δευτερογενή και τριτογενή τομέα καθώς και ενεργειακές κοινότητες, για συστήματα ισχύος έως 100 kW.

Δήμοι, περιφέρειες και σχολεία

Είναι αξιοσημείωτο ότι, εγκατάσταση συστήματων με ισχύ 100 kW θα επιτραπεί και για σταθμούς αυτοπαραγωγής ενεργειακού συμψηφισμού που υλοποιούνται από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου προνοιακού χαρακτήρα, εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα, φιλανθρωπικά ιδρύματα, οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, καθώς και από Δήμους και Περιφέρειες για κάλυψη των αναγκών σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα.

Τα υπόλοιπα 4 MW του περιθωρίου ανά υποσταθμό θα διατεθούν για τους σταθμούς αυτοπαραγωγής που θα επιλεχθούν από το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις».

Εάν το περιθώριο κάποιας κατηγορίας εξαντληθεί, ο Διαχειριστής του ηλεκτρικού συστήματος θα μπορεί να αξιοποιεί το περιθώριο άλλης κατηγορίας που δεν έχει αξιοποιηθεί. Μάλιστα, στην περίπτωση που το περιθώριο απορρόφησης ισχύος των 10 MW ανά υποσταθμό εξαντληθεί, ο Διαχειριστής του ηλεκτρικού δικτύου θα μπορεί να επεκτείνει το περιθώριο ανά μετασχηματιστή υψηλής ή μέσης τάσης ώστε να αυξηθεί ο ηλεκτρικός χώρες, εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα