Από τη κυριαρχία στις προηγούμενες δεκαετίες, η Dur του Νίκου Δούρου βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με οικονομικά προβλήματα. Η μετοχή της έχει πάψει να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο από το 2023, καθώς δεν είχαν δημοσιευτεί οι τελευταίες οικονομικές καταστάσεις.

Και τώρα το ακίνητο με τις εγκακταστάσεις της στην Πάτρα οδηγείται σε πλειστηριασμό στις 25 Σεπτεμβρίου, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς.

Έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής της DUR, Νίκος Δούρος

Το κτίριο εκποιείται για οφειλή 200.000 ευρώ, που αποτελεί μέρος του επιδικασθέντος κεφαλαίου, δυνάμει διαταγής πληρωμής που επιδόθηκε στην εταιρεία τον Μάρτιο του 2023. Τιμή εκκίνησης έχει οριστεί το ποσό των 1,66 εκατομμυρίων ευρώ.

Τι αναφέρει η έκθεση εκτίμησης

Το ακίνητο βρίσκεται επί της οδού Μαραγκοπούλου στη συνοικία Ανατολικών Στρατώνων του Δήμου Πατρέων και απέχει 2 χλμ. από το κέντρο της Πάτρας. Το οικόπεδο έχει επιφάνεια 1765 τ.μ. και το κτήριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, πρώτο, δεύτερο, τρίτο και τέταρτο όροφο.

Το υπόγειο έχει συνολική επιφάνεια 372,73 τ.μ. και αποτελείται από ράμπα φόρτωσης αυτοκινήτων, είσοδο γκαράζ, γκαράζ, ατμολέβητα, αποθήκη καυσίμων και λεβητοστάσιο κεντρική θέρμανσης.

Το ισόγειο έχει επιφάνεια 973,43 τ.μ. (τα 574,11 τ.μ. είναι σε υπόγεια στάθμη) και αποτελείται από αποθήκη υφασμάτων, (πρώην) χώρο εργοστασίου, WC, αποθήκη αχρήστων και γκαράζ.

Ο 1ος όροφος έχει επιφάνεια 1241,10 τ.μ. και αποτελείται από χώρους εργασίας και αποθήκευσης, γραφεία και WC. Ο 2ος όροφος έχει επιφάνεια 1241,10 τ.μ. και αποτελείται από χώρους εργασίας και αποθήκευσης, γραφεία και WC. Ο 3ος όροφος έχει επιφάνεια 1109,82 τ.μ. και αποτελείται από χώρους εργασίας, χώρους αποθήκευσης και WC. Ο 4ος όροφος έχει επιφάνεια 936,94 τ.μ. και αποτελείται από χώρους εργασίας, χώρους αποθήκευσης και WC.

Η συνολική δόμηση (πλην των υπόγειων τμημάτων) βάσει του διαγράμματος κάλυψης της τελευταίας οικοδομικής άδειας είναι 4928,28 τ.μ.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, πρόκειται για κτήριο που κατασκευάστηκε σταδιακά σε διαφορετικές περιόδους από το 1968 έως το 1987, είχε χρήση βιοτεχνίας ενδυμάτων, αλλά σύμφωνα με προηγούμενη σχετική εκτίμηση στη μεγαλύτερή του επιφάνεια (εκτός από τμήματα του υπογείου, του πρώτου και του δευτέρου ορόφου) δεν χρησιμοποιείται.

Η κατασκευή είναι με σκελετό οπλισμένου σκυροδέματος και πληρώσεις οπτοπλινθοδομών, τμήμα της αυθαίρετης προσθήκης στο ισόγειο και αερογέφυρα είναι με μεταλλικό σκελετό, τα δάπεδα είναι μωσαϊκά σε υπόγειο και ισόγειο, ενώ στο υπόλοιπο κτίριο βιομηχανικά, μωσαϊκά ή με κεραμικά πλακίδια, τα κουφώματα είναι μεταλλικά και –στα τμήματα της τελευταίας προσθήκης– αλουμινίου με μονούς υαλοπίνακες, στις στάθμες 1ου, 2ου, 3ου και 4ου ορόφου υπάρχουν ψευδοροφές και σύστημα πυρανίχνευσης, ενώ η θέρμανση πραγματοποιούνταν κατά την περίοδο λειτουργίας της βιοτεχνίας με κεντρικό σύστημα θέρμανσης.

Σημειώνεται ότι σε τμήματα οροφών έχει γίνει χρήση ελλενίτ, που είναι επιβλαβές υλικό, με πολύ μεγάλο κόστος αποξήλωσης). Η συντήρηση του ακινήτου χαρακτηρίζεται αρκετά ελλιπής, με έντονα προβλήματα υγρασίας.

Ποια είναι η Dur

Αποτελεί δημιούργημα του γεννημένου το 1937 στην Κοντοβάζαινα της Γορτυνίας, Νίκου Δούρου ήταν από τους πρώτους που διαφοροποιήθηκε οραματιζόμενος τη δημιουργία ελληνικού brand name στην ανδρική μόδα, ήδη στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Το γνωστό λογότυπο της Dur με την κόκκινη τελεία, που για ορισμένους είχε θεωρηθεί ένα φιλόδοξο σχέδιο να λανσαριστεί μια… Lacoste αλά ελληνικά, απέκτησε μεγάλη αναγνωρισιμότητα δικαιώνοντας τον δημιουργό του.

Το 1971, η εταιρεία απέκτησε την εταιρική μορφή που έχει σήμερα, εγκατεστημένη στη διεύθυνση Μαραγκοπούλου 80 στην Πάτρα.

Εννέα χρόνια μετά, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, η διοίκηση της εταιρείας αφουγκραζόμενη με επιτυχία τις προσταγές των καιρών επενδύει στην επωνυμία «DUR» και μέσα  από συστηματική προσπάθεια και έντονη διαφήμιση, δημιουργεί δίκτυο χονδρικής πελατείας και αντιπροσωπειών, εδραιώνει τη φίρμα και την καθιστά leader στο ανδρικό ποιοτικό επώνυμο ντύσιμο.

Παράλληλα ενισχύει και διευρύνει την εμπορική της ταυτότητα με αποκλειστικές συνεργασίες ξένων οίκων μόδας.

Το 1992 με το brand ήδη καθιερωμένο, η Dur ανοίγει το πρώτο κατάστημά της στην Αθήνα, στην οδό Τσακάλωφ. Τα πόλο μπλουζάκια της γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, οι επενδύσεις ολοένα και μεγαλύτερες. Η δεκαετία του 2000, βρίσκει την εταιρεία εισηγμένη πλέον στο χρηματιστήριο.

Από το 2010 τα ηνία της επιχείρησης βρίσκονται στα χέρια του γιου του Θεόδωρου, ο οποίος με τη βοήθεια των δύο του αδελφών Αγγελικής και Μαρίνας, επέκτεινε το δίκτυο των καταστημάτων λιανικής που φτάνουν πλέον τα 30 καταστήματα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδος.

Επίσης αποπειράθηκε να δημιουργήσει καταστήματα Dur στο εξωτερικό, όπως στην Κύπρο, την Αρμενία και σε άλλες αναπτυσσόμενες αγορές, αλλά η προσπάθεια δεν τελεσφόρησε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
«Διατηρώ»: Με καθυστέρηση και ψαλιδισμένο budget το «λίφτινγκ» στα διατηρητέα κτίρια
Ακίνητα |

Με ψαλιδισμένο budget το λίφτινγκ στα διατηρητέα κτίρια – «Καμπανάκι» από φορείς

Συρρικνώθηκε το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και μαζί το «Διατηρώ» - Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος – Δεύτερη επιστολή διεθνών φορέων στον πρωθυπουργό

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Ακίνητα |

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων

Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου