Δύο στους τρεις Έλληνες είναι επιφυλακτικοί απέναντι στον αντίκτυπο που θα έχει η διευρυμένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην κοινωνία και στην ζωή μας.

Αυτό προκύπτει από τη νέα Πανελλαδική Έρευνα της Focus Bari, που συστηματικά παρακολουθεί την σχέση και τις απόψεις των Ελλήνων σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Την ίδια στιγμή, όμως, που καταγράφεται τόσο έντονη επιφυλακτικότητα,  η αναλογία των Ελλήνων που έχουν λογαριασμό Chat GPT συνεχώς αυξάνεται, από 21% τον Ιούλιο 2023 σε 30% τον Φεβρουάριο 2024, και χρησιμοποιείται για πλειάδα θεμάτων ενδιαφέροντος, για την εργασία και για τις σπουδές από τους φοιτητές.

Ενώ θεωρείται ένα εργαλείο εύκολο στη χρήση, που γλιτώνει χρόνο και κόπο, οι χρήστες Chat GPT θεωρούν σε μεγάλο βαθμό ότι χρειάζεται προσοχή στον τρόπο χρήσης, καθώς οι απαντήσεις του συχνά είναι απλοϊκές και χρειάζονται επαλήθευση.

Επίσης, σημαντική αναλογία χρηστών φοβάται πως το Chat GPT είναι επικίνδυνο γιατί εμποδίζει την μελέτη, την σκέψη, την ανάπτυξη κρίσης και την εξέλιξη.

Σε επίπεδο φύλων, οι άντρες δείχνουν πιο θετική στάση στην ΤΝ σε σύγκριση με τις γυναίκες, ενώ στις ηλικίες το τοπίο δεν είναι τόσο «ξεκάθαρο», καθώς καταγράφονται οριακές διαφορές.

Η συνολική στάση του κοινού απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη εξετάστηκε μέσα από 4 φράσεις-θέσεις:

  • ΘΕΤΙΚΗ: «Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έχει ωφελήσει μέχρι σήμερα τη ζωή μας με πολλούς τρόπους και πιστεύω ότι με την διεύρυνση της χρήσης της, θα
    αναβαθμιστεί ουσιαστικά η ζωή και οι εμπειρίες της ανθρώπινης κοινωνίας στο μέλλον».
  • ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ: «Θεωρώ σημαντικά για την ζωή μας τα επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης αλλά ανησυχώ για τις ανεξέλεγκτες δυνατότητες που μπορεί να
    δώσει σε τυχόν ακατάλληλα χέρια στο μέλλον».
  • ΑΡΝΗΤΙΚΗ: «Θεωρώ ότι η ανάπτυξη και περαιτέρω διεύρυνση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους τομείς της ζωής, θα επιφέρει ένα άχαρο ή και
    επικίνδυνο αποτέλεσμα στην ανθρώπινη κοινωνία».
  • ΟΥΔΕΤΕΡΗ : «Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δεν έχει επηρεάσει μέχρι σήμερα ούτε πολύ θετικά ούτε πολύ αρνητικά τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και ούτε πρόκειται αυτό να συμβεί στο μέλλον. Πάντα θα υπερτερούν και θα προτιμώνται οι ανθρώπινες υπάρξεις από τις μηχανές και τα ρομπότ».

Οι απαντήσεις διαμορφώθηκαν ως εξής:

Ακόμη, φαίνεται ότι οι άντρες και οι νεαρές ηλικίες, Gen Z και millennials, χρησιμοποιούν το Chat GPT σε μεγαλύτερο βαθμό.

Επίσης, το 96% των χρηστών ChatGPT δηλώνει από πολύ μέχρι μέτρια ικανοποιημένο, σε κάθε περίπτωση, όμως, διαπιστώνεται ότι το chat GPT εξακολουθεί να θεωρείται χρήσιμο εργαλείο αν το χειριστεί κανείς σωστά, αλλά έχει και μειονεκτήματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή Νοημοσύνη: Η έλλειψη ενέργειας για τα data centers αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η αδηφάγα Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης - Που πάνε τα νέα data centers

Η πεινασμένη για ενέργεια τεχνητή νοημοσύνη καταπονεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση της χώρας ως τεχνολογικού κόμβου της Ευρώπης

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αντιπρόεδρο του Endeavor Greece Ανδρέα Σταυρόπουλο στο πλαίσιο του GenAI Summit

IBM: Ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων στην AI - Τι δείχνει έρευνα της IBM

Έρευνα της IBM δείχνει ότι τα στελέχη των επιχειρήσεων αναγνωρίζουν τα οφέλη των επενδύσεων στην πληροφορική για την ενίσχυση της βιωσιμότητας, με το 88% να σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις