
Αυξημένες εμφανίστηκαν οι αφίξεις αλλά και οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικής έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ, κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2023 οι αφίξεις στα τουριστικά καταλύματα ανήλθαν σε 883.828 και οι διανυκτερεύσεις σε 2.033.355, σημειώνοντας αύξηση σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2022, κατά 6,2% στις αφίξεις και κατά 5,0% στις διανυκτερεύσεις.
Ειδικότερα, κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, παρατηρήθηκε αύξηση στις αφίξεις και στις διανυκτερεύσεις των αλλοδαπών κατά 1,3% και 2,1%, αντίστοιχα, καθώς και αύξηση στις αφίξεις και στις διανυκτερεύσεις των ημεδαπών κατά 8,5% και 6,5%, αντίστοιχα.

Μεγαλύτερη συμβολή στις αφίξεις και στις διανυκτερεύσεις στο σύνολο των καταλυμάτων, παρατηρήθηκε από τους ημεδαπούς με 70,0% και 66,3%, αντίστοιχα. Η μέση συνολική διανυκτέρευση για το μήνα Δεκέμβριο 2023, ανήλθε σε 2,3 ημέρες.
ΥΠΑ: Αύξηση κατά 8,9% στην επιβατική κίνηση Ιανουαρίου σε σύγκριση με το 2023
Το ρεκόρ της περυσινής χρονιάς
Το ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού κατά το 2023 αποτυπώνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς τη χώρα μας επισκέφθηκαν 32,73 εκατ. τουρίστες, έναντι 31,34 εκατ. τουριστών κατά το 2019.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο το Δεκέμβριο του 2023 εμφάνισε πλεόνασμα 114,9 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 66,8 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Ειδικότερα, αύξηση κατά 41,5% κατέγραψαν το Δεκέμβριο του 2023 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 344,2 εκατ. ευρώ, έναντι 243,1 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022, ενώ αύξηση κατά 30,0% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Δεκέμβριος 2023: 229,2 εκατ. ευρώ, Δεκέμβριος 2022: 176,3 εκατ. ευρώ).
Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην άνοδο της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 32,0%, καθώς και της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 6,3%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών συνέβαλαν κατά 26,4% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες και αντιστάθμισαν κατά 4,2% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών.


Latest News

Δεν κόβουν το ταξίδι στην Ελλάδα οι Αμερικανοί
Παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα και τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ θα έρθουν και αυτό το καλοκαίρι
![Airbnb: Πτωτικά κινήθηκε η ζήτηση τον Μάρτιο – Τι δείχνουν τα στοιχεία [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/airbnb-gba8e58468_1280-1-600x500.jpg)
Περισσότερα Airbnb, χαμηλότερη πληρότητα - Οι επιλογές των επισκεπτών [γράφημα]
Η προσφορά και η ζήτηση διαμορφώνουν νέες ισορροπίες στην αγορά Airbnb

Επιστρέφει... δριμύτερο το εισιτήριο στη Βενετία για τους τουρίστες
Πέρσι το μέτρο απέφερε απροσδόκητα έσοδα στη Βενετία ύψους 2,4 εκατ. ευρώ - Φέτος ο δήμος ετοιμάζεται

Αύξηση πάνω από 18% στις κρατήσεις για το Πάσχα - Οι πρωταθλητές και οι χαμένοι
Ο ρόλος του Ορθόδοξου και Καθολικού Πάσχα, η περίπτωση της Κρήτης και το momentum Σαντορίνης και Μυκόνου - Τι δείχνουν οι κρατήσεις

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ

Απευθείας πτήσεις από τη Βαρσοβία προς Θεσσαλονίκη ξεκινάει η LOT
Με την εναρκτήρια πτήση (17/6) θα ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη και δημοσιογράφοι πολωνικών μέσων μαζικής επικοινωνίας

Ξενοδοχεία: Απόβαση πεντάστερων στην Κρήτη – Ανεβαίνει πίστα το νησί
Πυρετός επενδύσεων για την αναβάθμιση των ξενοδοχειακών υποδομών της Κρήτης - Τα project που είναι σε εξέλιξη

«Ξεπουλάνε» τα ακτοπλοϊκά για το Πάσχα - «Ζαλίζουν» οι τιμές
Οι τουριστικοί πράκτορες επισημαίνουν ότι για την Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Πέμπτη τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι ελάχιστα

Αλλάζει εικόνα το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με επενδύσεις 1,28 δισ. - Οι νέοι στόχοι
Ανοδικά ξεκίνησε η επιβατική κίνηση το 2025 κόντρα στην διεθνή αβεβαιότητα- Οι νέες πηγές εσόδων και το πράσινο φως στο μέρισμα των 0,78 ευρώ ανά μετοχή

Πληρότητες ως 95% στις πτήσεις της Aegean- Οι top5 προορισμοί σε Ελλάδα και εξωτερικό
Υψηλές πληρότητες καταγράφονται για την πασχαλινή έξοδο σε αεροπορικές πτήσεις της Aegean τόσο για προορισμούς εσωτερικού όσο και εξωτερικού