Πτωτικά κινείται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να λυγίζει από την απροθυμία αρκετών αγοραστών να τοποθετηθούν πάνω από το επίπεδο των 1.420 μονάδων.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,43% στις 1.413,14 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 28,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,36% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.434,64 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,89% στις 1.227,68 μονάδες.
Αφομοίωση των επιπέδων
Για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες το ΧΑ δεν μπορεί να ακολουθήσει το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, το ΧΑ βρίσκεται σε μια τελείως διαφορετική φάση, προσπαθώντας να αφομοιώσει τα επίπεδα του, μετά από ένα ράλι ανόδου από τις 1.105 μονάδες του Οκτωβρίου.
Και όπως επισημαίνει και ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts, το προηγηθέν ράλι «χρειάζεται ανάσες» και οι επόμενοι μεγάλοι ανοδικοί στόχοι ενδέχεται να «προκαλέσουν» τους νικητές στο να «περάσουν από το ταμείο».
Κατά τον ίδιο, η συνολική εικόνα της δευτερογενούς ελληνικής αγοράς (μετοχές και ομόλογα) παραμένει στα καλύτερά της, με το spread του ελληνικού δεκαετούς σε σχέση με το γερμανικό bund να έχει υποχωρήσει στα χαμηλά εικοσαετίας, ενδεικτικό της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών προς το ελληνικό αξιόχρεο.
Οι διεθνείς Αγορές επιδεικνύουν μεγάλη διάθεση ανάληψης ρίσκου, ως απότοκο της δημοσίευσης εξαιρετικών τριμηνιαίων αποτελεσμάτων από τον Αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό Nvidia, ενώ η μέτρηση του δείκτη μεταβλητότητας VIX, που χρησιμεύει ως “βαρόμετρο” του επενδυτικού “κλίματος” της Wall Street, δείχνει μια αίσθηση ηρεμίας.
Πάντως, τη στιγμή που το bullish συναίσθημα κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και οι επενδυτές φοβούνται να μείνουν «εκτός νυμφώνος», η υπερβολική κυριαρχία των τεχνολογικών κολοσσών στην αποτίμηση του S&P 500 εγείρει ανησυχίες για την υγεία και το εύρος της Αγοράς.
Δεδομένων των συνθηκών, θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον, διεθνώς αλλά και στο ΧΑ, την πιθανότητα εξέλιξης μίας διόρθωσης οφειλόμενης στο προηγηθέν “too far, too fast” ράλι του δείκτη Nasdaq υψηλής τεχνολογίας αλλά και στο Πετρέλαιο, το οποίο έχει επιστρέψει σε υψηλά τριμήνου, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης χάνει 2,78%, με τις Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Cenergy, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική και ΔΕΗ να ακολουθούν με απώλειες που ξεπερνούν το 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Eurobank, Motor Oil, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ και Τιτάν.
Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Coca Cola, ΟΤΕ, Autohellas, Quest, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ και Jumbo, χωρίς καμία να κινείται πάνω από το +1%, με την Aegean να μην έχει μεταβολή.
Latest News
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί
Τριπλό χτύπημα στο ΧΑ με απώλειες 4 δισ. σε δύο ημέρες
Οι πολιτικές εξελίξεις, τα νέα γεγονότα στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και το σενάριο για «πλαφόν» στο ρεύμα πλήττουν το Χρηματιστήριο Αθηνών
Στο «κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης - Eurobank και Jumbo έσωσαν τις 1.390 μονάδες
Οι επενδυτές αποτυπώνουν την επιφυλακτικότητα και την έντονη ανησυχία τους για τις προεκτάσεις των πολιτικών εξελίξεων του σαββατοκύριακου
Κυριαρχούν οι πωλητές, δοκιμάζονται τα χαμηλά Οκτωβρίου στο ΧΑ
Το χρηματιστήριο ζυγίζει τον παράγοντα του πολιτικού κινδύνου