Από την 1η Μαρτίου το υπουργείο Ανάπτυξης θα εφαρμόσει μέτρα, που αποφάσισε εδώ και πολλές εβδομάδες και καθημερινά συμπληρώνει, με στόχο όπως λέει να περιορίσει το πρόβλημα της ακρίβειας στην αγορά. Τώρα πώς θα γίνει, τη στιγμή που οικονομίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα πληθωρισμού δεν ξεμπερδεύουν αν δεν περάσουν χρόνια, αυτό είναι άλλη υπόθεση. Η αισιοδοξία είναι άλλωστε καλός οδηγός. Οσοι ωστόσο καταλαβαίνουν από οικονομία αντιλαμβάνονται ότι οι κανονιστικές παρεμβάσεις είναι μεν αναγκαίες, σχεδόν υποχρεωτικές σε μια σχεδόν ασύδοτη αγορά όπως η ελληνική, αλλά για να αλλάξει η τάση στην αγορά χρειάζονται και άλλα πράγματα.
Γι’ αυτό και πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι οι τιμές θα είναι υψηλές μέχρι να αποκατασταθεί η προσφορά σε μια σειρά από προϊόντα, που σήμερα εμφανίζουν ακραίες μεταβολές. Αν ένα προϊόν σπανίζει, είτε αυτό είναι το ελαιόλαδο, είτε είναι οι… σαρδέλες, η τιμή θα αυξάνεται μέχρι του σημείου που θα περιοριστεί η ζήτηση και μόνο τότε θα ισορροπήσει προς μια σταθερή διάθεση και τιμή όλο τον χρόνο. Σε κάποια προϊόντα η αποκατάσταση της προσφοράς, όπως στο ελαιόλαδο, εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Οταν θα αποκατασταθούν αυτές θα αποκατασταθεί μαζί και η παραγωγή και θα πέσουν οι τιμές. Αν θέλουμε να πέσουν νωρίτερα, θα πρέπει να υποχωρήσει θεαματικά η κατανάλωση και αυτό δεν φαίνεται για την ώρα στον ορίζοντα. Επί του παρόντος, χρειάστηκε να φτάσει η τιμή παραγωγού να τριπλασιαστεί (στα 9 ευρώ από τα 3 ευρώ πρόπερσι) για να δούμε μια συγκράτηση της κατανάλωσης.
Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε μέχρι να ξεπεράσει η προσφορά τη ζήτηση. Το αρμόδιο υπουργείο ενεργοποιεί από την 1η Μαρτίου δύο λίστες. Μία με 60 κατηγορίες προϊόντων, οι προμηθευτές των οποίων δεν μπορούν να κάνουν εκπτώσεις (1+1 κ.λπ.) αν έχουν προηγηθεί ανατιμήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες, αρχής γενομένης από τις 10 Ιανουαρίου. Η δεύτερη λίστα, η πιο καινούργια, περιλαμβάνει 44 προϊόντα που εξαιρούνται από τις διατάξεις απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών, ακόμα και αν έχουν ανατιμηθεί, αν πλησιάζουν κοντά στην ημερομηνία λήξης τους.
Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά στα δικά μου μάτια, η δεύτερη λίστα είναι σαν να ακυρώνει την πρώτη. Δηλαδή ένα ρύζι που λήγει σε 10 μέρες μπορεί να πωλείται με τις αποκαλούμενες και παραπλανητικές προωθητικές ενέργειες αφού πρώτα έχει ανατιμηθεί, ενώ ένα ρύζι με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής δεν μπορεί; Και γιατί να μην περιμένει ο προμηθευτής να πλησιάσει η λήξη του προϊόντος, όταν το όφελος θα είναι διπλό, καθώς θα γλιτώσει και το κόστος καταστροφής του προϊόντος; Και στο τέλος τέλος ή είναι ή δεν είναι παραπλανητική η πώληση ενός προϊόντος που έχει πρώτα ανατιμηθεί και μετά δήθεν πωλείται φτηνότερα. Στη συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνονται και διαρκή αγαθά, όπως το ελαιόλαδο και τα σπορέλαια, τα οποία και αυτά θα πρέπει να καταναλωθούν εντός λίγων ημερών (ελαιόλαδο 20 μέρες, σπορέλαιο 10 μέρες). Εχει άραγε σκεφτεί κανείς, ποιος προλαβαίνει να καταναλώσει τα συγκεκριμένα προϊόντα πριν από τη λήξη τους;
Οι παρεμβάσεις στην αγορά είναι κάτι ασυνήθιστο στον καπιταλισμό. Οταν συμβαίνουν γιατί οι περιστάσεις το καλούν, όπως τώρα, πρέπει να είναι απλές στην εφαρμογή, ξεκάθαρες στην ερμηνεία, να μη νοθεύουν τον ανταγωνισμό και να μη δημιουργούν παραθυράκια αυτοακύρωσής τους στην πράξη. Πολύ φοβάμαι ότι οι παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί δεν λαμβάνουν υπόψη τις περισσότερες από τις παραπάνω προϋποθέσεις…Οι παρεμβάσεις στον καπιταλισμό
Από την 1η Μαρτίου το υπουργείο Ανάπτυξης θα εφαρμόσει μέτρα, που αποφάσισε εδώ και πολλές εβδομάδες και καθημερινά συμπληρώνει, με στόχο όπως λέει να περιορίσει το πρόβλημα της ακρίβειας στην αγορά. Τώρα πώς θα γίνει, τη στιγμή που οικονομίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα πληθωρισμού δεν ξεμπερδεύουν αν δεν περάσουν χρόνια, αυτό είναι άλλη υπόθεση. Η αισιοδοξία είναι άλλωστε καλός οδηγός. Οσοι ωστόσο καταλαβαίνουν από οικονομία αντιλαμβάνονται ότι οι κανονιστικές παρεμβάσεις είναι μεν αναγκαίες, σχεδόν υποχρεωτικές σε μια σχεδόν ασύδοτη αγορά όπως η ελληνική, αλλά για να αλλάξει η τάση στην αγορά χρειάζονται και άλλα πράγματα.
Γι’ αυτό και πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι οι τιμές θα είναι υψηλές μέχρι να αποκατασταθεί η προσφορά σε μια σειρά από προϊόντα, που σήμερα εμφανίζουν ακραίες μεταβολές. Αν ένα προϊόν σπανίζει, είτε αυτό είναι το ελαιόλαδο, είτε είναι οι… σαρδέλες, η τιμή θα αυξάνεται μέχρι του σημείου που θα περιοριστεί η ζήτηση και μόνο τότε θα ισορροπήσει προς μια σταθερή διάθεση και τιμή όλο τον χρόνο. Σε κάποια προϊόντα η αποκατάσταση της προσφοράς, όπως στο ελαιόλαδο, εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Οταν θα αποκατασταθούν αυτές θα αποκατασταθεί μαζί και η παραγωγή και θα πέσουν οι τιμές. Αν θέλουμε να πέσουν νωρίτερα, θα πρέπει να υποχωρήσει θεαματικά η κατανάλωση και αυτό δεν φαίνεται για την ώρα στον ορίζοντα. Επί του παρόντος, χρειάστηκε να φτάσει η τιμή παραγωγού να τριπλασιαστεί (στα 9 ευρώ από τα 3 ευρώ πρόπερσι) για να δούμε μια συγκράτηση της κατανάλωσης.
Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε μέχρι να ξεπεράσει η προσφορά τη ζήτηση. Το αρμόδιο υπουργείο ενεργοποιεί από την 1η Μαρτίου δύο λίστες. Μία με 60 κατηγορίες προϊόντων, οι προμηθευτές των οποίων δεν μπορούν να κάνουν εκπτώσεις (1+1 κ.λπ.) αν έχουν προηγηθεί ανατιμήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες, αρχής γενομένης από τις 10 Ιανουαρίου. Η δεύτερη λίστα, η πιο καινούργια, περιλαμβάνει 44 προϊόντα που εξαιρούνται από τις διατάξεις απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών, ακόμα και αν έχουν ανατιμηθεί, αν πλησιάζουν κοντά στην ημερομηνία λήξης τους.
Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά στα δικά μου μάτια, η δεύτερη λίστα είναι σαν να ακυρώνει την πρώτη. Δηλαδή ένα ρύζι που λήγει σε 10 μέρες μπορεί να πωλείται με τις αποκαλούμενες και παραπλανητικές προωθητικές ενέργειες αφού πρώτα έχει ανατιμηθεί, ενώ ένα ρύζι με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής δεν μπορεί; Και γιατί να μην περιμένει ο προμηθευτής να πλησιάσει η λήξη του προϊόντος, όταν το όφελος θα είναι διπλό, καθώς θα γλιτώσει και το κόστος καταστροφής του προϊόντος; Και στο τέλος τέλος ή είναι ή δεν είναι παραπλανητική η πώληση ενός προϊόντος που έχει πρώτα ανατιμηθεί και μετά δήθεν πωλείται φτηνότερα. Στη συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνονται και διαρκή αγαθά, όπως το ελαιόλαδο και τα σπορέλαια, τα οποία και αυτά θα πρέπει να καταναλωθούν εντός λίγων ημερών (ελαιόλαδο 20 μέρες, σπορέλαιο 10 μέρες). Εχει άραγε σκεφτεί κανείς, ποιος προλαβαίνει να καταναλώσει τα συγκεκριμένα προϊόντα πριν από τη λήξη τους;
Οι παρεμβάσεις στην αγορά είναι κάτι ασυνήθιστο στον καπιταλισμό. Οταν συμβαίνουν γιατί οι περιστάσεις το καλούν, όπως τώρα, πρέπει να είναι απλές στην εφαρμογή, ξεκάθαρες στην ερμηνεία, να μη νοθεύουν τον ανταγωνισμό και να μη δημιουργούν παραθυράκια αυτοακύρωσής τους στην πράξη. Πολύ φοβάμαι ότι οι παρεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί δεν λαμβάνουν υπόψη τις περισσότερες από τις παραπάνω προϋποθέσεις…
Latest News
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση