Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το πλεόνασμα και να στηρίξει τις τιμές, ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να διατηρήσει τις τρέχουσες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου και το τρέχον τρίμηνο, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς.
Η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι της σχεδιάζουν να αποφασίσουν στις αρχές του επόμενου μήνα εάν θα επεκτείνουν περίπου τα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα των περιορισμών μετά τον Μάρτιο. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, με την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης και την άνοδο της παραγωγής αργού στις ΗΠΑ, ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να χρειαστεί να επιμείνει.
Μάλιστα, αρκετοί εκπρόσωποι του πετρελαϊκού καρτέλ σχολιάζουν σε ιδιωτικές συζητήσεις τους ότι θα δοθεί παράταση στις μειωμένες ποσοστώσεις, την οποία το Ριάντ είπε ότι είναι διαχειρίσιμη.
ΟΠΕΚ: Το καρτέλ χάνει τον έλεγχο του πετρελαίου
«Θα πρέπει να επεκτείνουν τις περικοπές τους», είπε ο Μπομπ ΜακΝάλι, πρόεδρος των συμβούλων Rapidan Energy Group και πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, στην τηλεόραση του Bloomberg. «Η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση και για να διατηρήσει τις τιμές σταθερές, ο ΟΠΕΚ+ πρέπει να κρατήσει αυτό το πετρέλαιο εκτός αγοράς».
Οι τιμές του πετρελαίου διατηρήθηκαν κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι φέτος, καθώς η διόγκωση των προμηθειών από τις ΗΠΑ και άλλους παραγωγούς αντιστάθμισε τόσο τις περικοπές του ΟΠΕΚ+ όσο και τους φόβους ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαταράξει τις αποστολές αργού.
Οι κεντρικές τράπεζες
Οι χαμηλές τιμές των καυσίμων θα μπορούσαν να προσφέρουν ανακούφιση σε μεγάλες καταναλωτικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και οι κεντρικές τράπεζες που είναι επιφυλακτικές για τον επίμονο πληθωρισμό, αλλά τέτοια επίπεδα είναι χαμηλά για αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ+. Το Ριάντ χρειάζεται τιμή άνω των 90 δολαρίων το βαρέλι, καθώς ξοδεύει δισεκατομμύρια σε έναν οικονομικό μετασχηματισμό που καλύπτει φουτουριστικές πόλεις και αθλητικά τουρνουά, σύμφωνα με τη Fitch Ratings. Ο εταίρος της στη συμμαχία, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, επιδιώκει επίσης αυξημένα έσοδα για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου είναι πλεονασματικές και η υπερχείλιση θα επεκταθεί σημαντικά εάν το μπλοκ των 22 χωρών του ΟΠΕΚ+ αποκαταστήσει την παραγωγή, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στο Παρίσι σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα. Ενώ η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται να φτάσει σε νέο ρεκόρ 103 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα φέτος, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται απότομα, σύμφωνα με τον ΔΟΕ.
Εν τω μεταξύ, η Κίνα, η οποία έχει τροφοδοτήσει την ανάπτυξη της ζήτησης για δύο δεκαετίες, έχει διολισθήσει σε αποπληθωρισμό και αντιμετωπίζει μια μυριάδα οικονομικών προκλήσεων στους τομείς της ιδιοκτησίας και των σκιωδών τραπεζών.
«Δεν έχουν άλλη επιλογή»
Δεκατέσσερις από τους 17 traders και αναλυτές στην έρευνα του Bloomberg, προέβλεψαν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα παραμείνει στα όρια του, ενώ οι άλλοι τρεις προέβλεψαν ότι θα χαλαρώσουν σταδιακά.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν είπε στο Bloomberg τον Δεκέμβριο ότι τα μέτρα μπορούν «απολύτως» να παραταθούν.
«Ο ΟΠΕΚ+ δεν έχει άλλη επιλογή από το να επεκτείνει τις τρέχουσες περικοπές προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση», δήλωσε ο Tamas Varga, αναλυτής στη χρηματιστηριακή PVM Oil Associates Ltd.
Άλλοι αναλυτές βλέπουν μικρότερη πίεση στους παραγωγούς, καθώς οι διαφορές τιμών για τα φυσικά φορτία αργού ενισχύονται και τα εύρωστα ταξίδια στην Κίνα κατά τη διάρκεια των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους υποδηλώνουν αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.
Εκτός από την επέκταση των περιορισμών, ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να χρειαστεί να επιταχύνει την εφαρμογή τους μετά από μια αργή έναρξη τον Ιανουάριο.
Ενώ το Κουβέιτ και η Αλγερία εφάρμοσαν αμέσως τις συμφωνηθείσες μειώσεις τους, το Ιράκ και το Καζακστάν παρέμειναν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια την ημέρα πάνω από τις ποσοστώσεις τους. Οι δύο χώρες έχουν υποσχεθεί να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.
Ο ΟΠΕΚ+ δεν έχει προγραμματίσει επίσημη συνάντηση για να εξετάσει την παράταση, την οποία οι κυβερνήσεις-μέλη πιθανότατα θα ανακοίνωναν σε ξεχωριστές δηλώσεις στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η επόμενη υπουργική διάσκεψη της ομάδας έχει οριστεί για την 1η Ιουνίου στην έδρα της στη Βιέννη.
Latest News
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ