O υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κάλεσε τις τράπεζες να κρατήσουν «παγωμένα» τα επιτόκια στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια και μετά τον Μάιο, οπότε και λήγει το πρόγραμμα στήριξης. Υπενθυμίζεται ότι οι ενήμεροι δανειολήπτες βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας (από τον Μάιο του 2023) μετά την απόφαση των τραπεζών να «παγώσουν» σε συνεννόηση με την κυβέρνηση για ένα χρόνο τα επιτόκια στεγαστικών δανείων.

Τι ισχύει για τα ενήμερα στεγαστικά

Πρόκειται για το μέτρο που έλαβαν οι τράπεζες (εθελοντικά) στην Ελλάδα την περασμένη άνοιξη και προβλέπει «πάγωμα» της δόσης του δανείου στα επίπεδα του 2,7% (για δάνεια με επιτόκιο αναφοράς το Euribor 1) και στο 2,85% (για δάνεια με επιτόκιο αναφοράς το Euribor 3 μηνών).

Πλειστηριασμοί: Τι αλλάζει στους όρους των στεγαστικών δανείων με κοινοτική οδηγία

Στο έκτακτο μέτρο εντάχθηκαν αυτόματα δάνεια συνολικής αξίας 18-20 δισ. ευρώ που έχουν συνάψει μισό εκατομμύριο δανειολήπτες.

Πριν τις προτροπές του Κωστή Χατζηδάκη πάντως, οι τράπεζες εξέταζαν ήδη τη συνέχιση του προγράμματος από τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΟΤ» οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές (οικονομικό επιτελείο-τράπεζες) έχουν σχεδόν τελεσφορήσει με τις τράπεζες να εμφανίζονται αποφασισμένες να συνεχίσουν το πρόγραμμα των μειωμένων επιτοκίων.

Ο ρόλος του SSM

Παρόλα αυτά, τον τελευταίο λόγο για τη συνέχιση ή μη του προγράμματος έχουν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές και συγκεκριμένα ο SSM.

Άρα η επιμήκυνση του προγράμματος είναι πάνω στο τραπέζι, ωστόσο χρειάζεται και τη «σφραγίδα» από τις εποπτικές αρχές. Υπενθυμίζεται πως και στην πρώτη φάση του προγράμματος, μετά τη συνεννόηση τραπεζών-κυβέρνησης άναψε το «πράσινο φως» από τον SSM.

Τα επιτόκια

Η διάρκεια του νέου προγράμματος αναμένεται να είναι 12μηνη. Αυτό που κρίνει τη διάρκεια της παράτασης εξαρτάται κυρίως από την ταχύτητα αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ – πιθανότατα μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Το ισχυρότερο σενάριο πάντως είναι να διατηρηθεί το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2024. Εκτιμάται πως μέχρι τότε το euribor 3μήνου (επιτόκιο αναφοράς για τα περισσότερα δάνεια) θα υποχωρήσει κάτω από 3%.

Εάν πάντως το καλοκαίρι αρχίσει η μείωση των επιτοκίων, η επέκταση του προγράμματος θα συμβάλει ώστε οι Έλληνες δανειολήπτες να αποφύγουν την επιβάρυνση από τα υψηλότερα επιτόκια έστω και για μικρό χρονικό διάστημα.

Καθώς οι μειώσεις θα είναι σταδιακές, ίσως χρειαστεί να φθάσουμε στον επόμενο Δεκέμβριο ώστε το επιτόκιο της ΕΚΤ να φθάσει στο ίδιο επίπεδο με τα παγωμένα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα.

Αναλυτές και traders «βλέπουν» συνολικές μειώσεις 150 μονάδων βάσης, μέσα στο 2024  οι οποίες θα οδηγήσουν το καταθετικό επιτόκιο από το 4% στο 2,5% και αυτό της κύριας αναχρηματοδότησης από το 4,5%  που είναι σήμερα στο 3%. Κάτω  από αυτό σενάριο, το επιτόκιο της ΕΚΤ θα βρίσκεται υψηλότερα από το «παγωμένο» επιτόκιο που απολαμβάνουν οι Έλληνες δανειολήπτες.

Έτσι, εάν το επιτόκιο της ΕΚΤ ή αντίστοιχα το euribor  που είναι και η βάση υπολογισμού των στεγαστικών δανείων οδηγηθεί στο 3%-3,50%, το όφελος για τους δανειολήπτες θα συνεχιστεί, εφόσον βέβαια επεκταθεί το πρόγραμμα στήριξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Θεοδωρικάκος: Συνάντηση Σταύρου Καφούνη και εκπροσώπων του κλάδου της γουνοποιίας – Τι συζήτησαν
Επιχειρήσεις |

Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Καφούνη με εκπροσώπους του κλάδου της γουνοποιίας - Τι συζητήθηκε

Ο υπουργός κατέγραψε όλα τα αιτήματα της επιτροπής και των πολιτικών εκπροσώπων της Δυτικής Μακεδονίας και δήλωσε της πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τον κλάδο