Μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) στην ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων, με στόχο την επιτάχυνση των επενδύσεων προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί το επόμενο διάστημα σε δημόσια διαβούλευση, η ΕΔΕΥΕΠ αναλαμβάνει, για λόγους ωρίμανσης της αδειοδοτικής διαδικασίας, να διενεργεί έρευνα (ή να την αναθέτει σε εταιρεία ειδικού σκοπού), και να πραγματοποιεί τις απαραίτητες μετρήσεις και τη συλλογή δεδομένων που απαιτούνται για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την εγκατάσταση και λειτουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων στις 25 περιοχές που προσδιορίζονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ).

Αιολικά πάρκα: Μεγάλη οικονομική συνεισφορά στους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος [γραφήματα]

Εταιρεία ειδικού σκοπού

Τα δεδομένα θα μπορούν να χορηγούνται σε τρίτους ενδιαφερομένους, έναντι ανταλλάγματος, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση. Στην εταιρεία ειδικού σκοπού, στην οποία θα ανατίθενται οι εργασίες των μετρήσεων και η συλλογή των δεδομένων από την ΕΔΕΥΕΠ θα χορηγείται άδεια έρευνας, καταβάλλονται ένα τέλος 50.000 ευρώ.

Οι νέες ρυθμίσεις θα παρέχουν τη δυνατότητα στον κάτοχο της Άδειας Έρευνας να μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των Αδειών Έρευνας, δίχως να απαιτείται νέα αίτηση, καταβάλλοντας ωστόσο επιπλέον τέλος και καταθέτοντας εγγυητική επιστολή 10.000 ευρώ ανά MW. Η Εγγυητική Επιστολή Άδειας Έρευνας ΥΑΠ θα επιστέφεται σε περίπτωση που το ύψος του καταβληθέντος ανταλλάγματος για τα δεδομένα της ΕΔΕΥΕΠ υπερβαίνει το ύψος της εγγυητικής.

Συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο

Επίσης, η ΕΔΕΥΕΠ εισέρχεται και στο …επιχειρείν. Θα μπορεί να συνεργάζεται και να συνάπτει συμβάσεις με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με οποιονδήποτε τρόπο. Επίσης, στις αρμοδιότητές της προστίθεται και η δυνατότητα να συμμετέχει στο κεφάλαιο υφιστάμενων ή ιδρυόμενων επιχειρήσεων και κοινοπραξιών και γενικότερα φορέων που αναλαμβάνουν, υλοποιούν ή διαχειρίζονται ενεργειακά έργα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Επιπλέον, θα μπορεί να δανειοδοτεί τέτοιες επιχειρήσεις, να εγγυάται υπέρ αυτών, να εκδίδει ομολογιακά δάνεια, να συμμετέχει στο κεφάλαιο δανειοδοτηθεισών από αυτήν επιχειρήσεων, υπό τον όρο ότι η συμμετοχή της σε αυτές είναι συμβατή με τη νομοθεσία και το ρυθμιστικό πλαίσιο. Ακόμη θα της δοθεί η δυνατότητα να συμβάλλεται με ελληνικά και ξένα χρηματοοικονομικά ιδρύματα για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της, καθώς επίσης και να συμμετάσχει σε χρηματοδοτούμενα έργα του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας

Επιτάχυνση και των πλωτών φωτοβολταϊκών

Με νέες ρυθμίσεις ανοίγει ο δρόμος και για την κατασκευή των πρώτων πιλοτικών πλωτών θαλάσσιων φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα, τα οποία είχαν θεσμοθετηθεί το 2022, αλλά έκτοτε δεν είχαν προχωρήσει. Σε ρυθμίσεις που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, θα προβλέπεται ότι θα εξαιρούνται των ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών και θα μπορούν να συνάπτουν Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Μάλιστα, για τις αιτήσεις χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης με το δίκτυο, ο επενδυτής θα μπορεί να επιλέξει εάν θέλει να τις υποβάλλει στον ΔΕΔΔΗΕ ή στον ΑΔΜΗΕ. Ειδικά για το ηλεκτρικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας το οποίο θεωρείται κορεσμένο και ο ΔΕΔΔΗΕ έχει πάψει να δέχεται αιτήσεις για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για φωτοβολταϊκά, στην περίπτωση πιλοτικών θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών θα τις δέχεται κατ΄ εξαίρεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα