
Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει τον στόχο του 2% φέτος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα έχει αρκετές πληροφορίες για να ανοίξει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων μέχρι τον Ιούνιο, εκτιμά το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, και επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Σύμφωνα με δηλώσεις του στο Bloomberg, από τη Γάνδη όπου συμμετέχει σε μια συνάντηση ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η αλλαγή πλεύσης για την ΕΚΤ από τον Απρίλιο θα ήταν μια επιλογή μόνο εάν τα δεδομένα εκπλήξουν. Και πρόσθεσε, ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα διασφαλίσουν απολύτως ότι δεν θα ενεργήσουν πρόωρα και δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο που έχουν επιτύχει μέχρι σήμερα.
«Το πρόσφατο σύνολο δεδομένων υποδηλώνει ότι θα φτάσουμε στο 2% το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας. «Η τελευταία επιβράδυνση στους μισθούς δίνει ελπίδα ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Αλλά δεν θα έχουμε αρκετές πληροφορίες για να αποφασίσουμε για μειώσεις επιτοκίων πριν από το τέλος του δεύτερου τριμήνου — οπότε τον Ιούνιο».
Στουρνάρας: Έρχεται μείωση των επιτοκίων
Το βλέμμα στην επόμενη συνεδρίαση
Με την επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ να απέχει λιγότερο από δύο εβδομάδες, οι αναλυτές προσπαθούν να διαβάσουν πίσω από τις δηλώσεις των αξιωματούχων αναφορικά με τις προθέσεις τους για τη πορεία των επιτοκίων. Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, ως επί το πλείστον, η συζήτηση επικεντρώνεται στο εάν η πρώτη περικοπή θα γίνει τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο — αν και ορισμένοι έχουν εκφράσει επίσης προτιμήσεις για νωρίτερα ή μεταγενέστερα μέτρα.
Ελάχιστη προσοχή έχει δοθεί στο πόσο γρήγορα θα μειωθούν τα κόστη δανεισμού και πού θα διακανονιστούν μακροπρόθεσμα. Ο Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της σταδιακής προσέγγισης.
«Η μετάβαση προς την ουδέτερη κατεύθυνση θα πάρει χρόνο», υποστήριξε. «Υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα στο σύστημα για βήματα μεγαλύτερα από 25 μονάδες βάσης. Θα περίμενα να φτάσουμε σε ουδέτερα επίπεδα – περίπου 2% – προς το τέλος του επόμενου έτους».
Ο κ. Στουρνάρας είπε επίσης:
- «Ο πληθωρισμός θα πλησιάσει τον στόχο μας πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε».
- «Ο Απρίλιος είναι μια επιλογή εάν λάβουμε το σωστό είδος δεδομένων, ο Μάρτιος σίγουρα δεν είναι. Δεν θα αναλάβουμε τον κίνδυνο να μειώσουμε τα επιτόκια μέχρι να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να πετύχουμε τον στόχο μας».
- «Η αύξηση των μισθών άνω του 4% είναι ανησυχητική. Αλλά οι εταιρείες χρησιμοποιούν την αύξηση του συνολικού κόστους για να καθορίσουν τα περιθώρια, και αυτό είναι χαμηλότερο».
- «Δεν είμαι σίγουρος ότι η οικονομία θα μπορέσει να αναπτυχθεί 0,8% φέτος, όπως προβλεπόταν προηγουμένως. Μάλλον δεν θα γίνει.”


Latest News

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας

Πιερρακάκης: Δεν δίνουμε υποσχέσεις – Δίνουμε λύσεις
Τι αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης για τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός - Τα 12 καθεστώτα κρατικής ενίσχυσης
Σκοπός του σχετικού σχεδίου νόμου είναι η προσαρμογή στις νέες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας

Στην Ουάσιγκτον ο Πιερρακάκης για τη Σύνοδο του ΔΝΤ - Ποιους θα συναντήσει
Την Πέμπτη 24 Απριλίου, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Η μεγάλη στροφή των δανειοληπτών στα σταθερά επιτόκια
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έφθασε το ποσοστό των δανειοληπτών που επιλέγουν σταθερά επιτόκια σε στεγαστικά αλλά και καταναλωτικά δάνεια

Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία τα υπερπλεονάσματα του 2024
Η μεγάλη υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων που έχει τη βάση της στην εκτεταμένη ακρίβεια και τα μακροοικονομικά μεγέθη