Το μεγάλο ερώτημα μετά την εκτόξευση της τιμής του bitcoin, που ώθησε ξανά την κεφαλαιοποίηση του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος να υπερβεί το 1 τρισ. δολάρια, είναι αν θα είναι ο ψηφιακός χρυσός ή ψηφιακό μαργαριτάρι.
Προτού αναρωτηθείτε πώς τα μαργαριτάρια εμπλέκονται με κλασικές επενδυτικές επιλογές, που λειτουργούν ως ασφαλή καταφύγια όπως είναι ο χρυσός, υπάρχει η ενδιαφέρουσα ιστορία της Μεζί Πλάντ και του Πιερ Καρτιέ στις αρχές του 20ου αιώνα, την οποία χρησιμοποιεί η Wall Street Journal για να δείξει πώς κάτι που θεωρείται πολύτιμο σε μια συγκεκριμένη εποχή χάνει την αξία του στην πάροδο του χρόνου.
ETF bitcoin: Δοκιμάζει τη δέσμευση των επενδυτών σε χρυσό
Τα μαργαριτάρια δεν είναι παντοτινά
Το 1917, η Μεζί Πλαντ, η νεαρή σύζυγος ενός πλούσιου επιχειρηματία, δεν μπορούσε να σταματήσει να θαυμάζει μια υπέροχη διπλή αλυσίδα μαργαριταριών από την Cartier. Ο παριζιάνικος κοσμηματοπώλης έψαχνε για έδρα στις ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη. Ο Πιέρ Καρτιέ προσφέρθηκε να ανταλλάξει το κολιέ, που κόστιζε 1 εκατομμύριο δολάρια, με την έπαυλη των Πλάντ στην Πέμπτη
Αυτό που συνέβη στη συνέχεια είναι μια προειδοποιητική ιστορία για τους υποστηρικτές του bitcoin που πιστεύουν ότι το κρυπτονόμισμα είναι το ισοδύναμο του ψηφιακού χρυσού, τονίζει η εφημερίδα. Αντίθετα, μπορεί να καταλήξει να είναι σαν τα ψηφιακά μαργαριτάρια.
Για χιλιετίες, τα μαργαριτάρια ήταν πολύτιμα σε όλο τον κόσμο και συχνά ήταν πιο πολύτιμα από το χρυσό ή ακόμη και από τα διαμάντια. Το 1917, το 1 εκατομμύριο δολάρια που έπιαναν τα μαργαριτάρια Cartier άξιζαν τουλάχιστον 24 εκατομμύρια δολάρια σε σημερινά χρήματα.
Αυτό που δεν μπορούσαν να γνωρίζουν ούτε η Πλάντ ούτε ο Καρτιέ ήταν ότι λίγους μήνες νωρίτερα, ο Ιάπωνας επιχειρηματίας Κοκίτσι Μικιμότο είχε βάλει σε βιομηχανική παραγωγή την τεχνολογία για τη δημιουργία καλλιεργημένων μαργαριταριών. Τα μαργαριτάρια έπαψαν να είναι σπάνια, καθώς η παραγωγή τους ήταν μαζική και η τιμή των φυσικών μαργαριταριών κατέρρευσε.
Το 1957, μετά το θάνατο της Μεζί, το κολιέ της Cartier πουλήθηκε σε δημοπρασία για 151.000 δολάρια.
Τα τελευταία χρόνια οι τιμές των καλύτερων φυσικών μαργαριταριών έχουν ανακάμψει. Το 2015, ένα περιδέραιο μαργαριταριών Cartier συγκρίσιμο με αυτό της Πλαντ πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Γενεύη για περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια. Ακόμα κι έτσι, αυτό είναι περίπου το ένα τρίτο της τιμής του κολιέ των Πλαντ το 1917, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό.
Ο Καρτιέ φυσικά υπήρξε ο αδιαμφησβήτητος νικητής της συναλλαγής. Το 2016, ένα συγκριτικού μεγέθους, λιγότερο διάσημο ακίνητο, δύο τετράγωνα πιο πάνω στην 5η Λεωφόρο από το κτίριο-ορόσημο της Cartier, πωλήθηκε για 525 εκατομμύρια δολάρια.
Ο χρυσός λάμπει για πάντα
Τι σχέση όμως το δημοφιλές κρυπτονόμισμα με τα μαργαριτάρια. Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά που ανεβάζουν την αξία του προέρχεται από τη σπανιότητά του, τροφοδοτώντας την πεποίθηση ότι πρόκειται για ψηφιακό χρυσό.
Το Bitcoin δεν είναι απλώς σπάνιο, όπως ο χρυσός, επισημαίνει η Wall Street Journal, η προσφορά του είναι πεπερασμένη. Η μέγιστη ποσότητα του νομίσματος είναι ουσιαστικά καθορισμένη στα 21 εκατομμύρια. Περίπου 19 εκατομμύρια υπάρχουν ήδη, και ο ρυθμός έκδοσης νέων νομισμάτων έχει προγραμματιστεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, έως ότου δημιουργηθεί το τελευταίο νόμισμα γύρω στο έτος 2140.
Χάρη σε αυτή τη σπανιότητα, οι οπαδοί του bitcoin πιστεύουν με θρησκευτική θέρμη ότι η αξία του θα αυξάνεται αναπόφευκτα και επ’ αόριστον. Το Bitcoin έχει αυξηθεί κατά 22% μέχρι στιγμής φέτος και περισσότερο από 8.400% την τελευταία δεκαετία.
Προσαρμοσμένη στις μεταβολές του κόστους ζωής, μια ουγγιά χρυσού έχει περίπου την ίδια αγοραστική δύναμη που είχε στην αρχαία Ρώμη πριν από 2.000 χρόνια. Το στοίχημα ότι το bitcoin είναι ψηφιακός χρυσός συνεπάγεται ότι θα είναι εξίσου ανθεκτικός καταφύγιο αξίας, ειδικά καθώς τα νομίσματα που εκδίδονται από την κυβέρνηση χάνουν την αγοραστική τους δύναμη με την πάροδο του χρόνου.
Οι τεχνολογίες δεν είναι πάντα χρυσός
Η ιστορία δείχνει, ωστόσο, ότι αυτό που συνέβη στα φυσικά μαργαριτάρια συμβαίνει και στις τεχνολογίες: Πέφτουν θύματα αυτού που ο οικονομολόγος Τζόζεφ Σουμπέτερ ονόμασε «την αιώνια θύελλα της δημιουργικής καταστροφής».
Από το 2009 έως το 2014, η BlackBerry εκτοξεύτηκε από 25 εκατομμύρια σε 85 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, καθώς έκανε τα flip phones να μοιάζουν με απολιθώματα. Στη συνέχεια, το iPhone εκτόξευσε την BlackBerry.
Οι προσωπικοί υπολογιστές Commodore και Atari θάφτηκαν από την IBM και την Apple- οι πρωτοπόρες μηχανές αναζήτησης Go.com και Infoseek συντρίφτηκαν από τη Yahoo, η οποία αποδεκατίστηκε από τη Google. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Friendster αντικαταστάθηκε από το MySpace, το οποίο εξοντώθηκε από το Facebook.
Αν, στις αρχές του 2000, είχατε προβλέψει σωστά ότι το διαδίκτυο θα άλλαζε τον κόσμο, η εταιρεία στην οποία πιθανότατα θα είχατε ποντάρει ήταν η Cisco Systems. Με το υλικό της να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του διαδικτύου, η Cisco είχε γίνει η μεγαλύτερη μετοχή στον κόσμο βάσει της χρηματιστηριακής αξίας. Ωστόσο, το cloud computing κατέληξε να ωθήσει την Amazon, τη Microsoft και άλλες εταιρείες να ξεπεράσουν κατά πολύ τη Cisco.
Η καινοτομία δεν έχει τίτλους τέλους
Το δίκτυο bitcoin, που ξεκίνησε το 2009, μέχρι στιγμής έχει γίνει όλο και πιο ισχυρό.
Ο κώδικας που τροφοδοτεί το bitcoin, όπως κάθε λογισμικό, απαιτεί περιοδική ενημέρωση. Στο παρελθόν ήταν επιρρεπής σε σφάλματα, αν και ποτέ δεν το επηρέασαν σοβαρά.
Ωστόσο, εάν ένα προγραμματιστικό σφάλμα παραμείνει απαρατήρητο για αρκετό καιρό ώστε να υιοθετηθεί ευρέως, αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια του δικτύου bitcoin, το οποίο, με τη σειρά του, θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην αξία του νομίσματος.
«Οποιαδήποτε ενημέρωση λογισμικού είναι ένας δυνητικά επιζήμιος φορέας», λέει η Lyn Alden, συγγραφέας του βιβλίου “Broken Money” και ανεξάρτητη σύμβουλος επενδύσεων που συστήνει το bitcoin στους πελάτες της.
Όπως προειδοποιούν όλα τα ενημερωτικά δελτία για τα νέα ETFs bitcoin, νέα ψηφιακά νομίσματα θα μπορούσαν να έρθουν και να μειώσουν τη ζήτηση και την αξία του bitcoin. Αυτό μπορεί να μην συμβεί για χρόνια, αν συμβεί ποτέ. Ή μπορεί να έρθει ξαφνικά από το πουθενά.
«Δεν είμαστε ποτέ στο τέλος της καινοτομίας, λέει ο Matt Hougan, επικεφαλής επενδύσεων της Bitwise Asset Management, η οποία διαχειρίζεται το Bitwise Bitcoin ETF, που ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου.
«Είναι θεωρητικά πιθανό ότι ένα άλλο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο θα μπορούσε να αντικαταστήσει το bitcoin ως το απολιτικό μέσο αποθήκευσης αξίας», λέει ο Hougan. «Αν αγοράσετε bitcoin, δεν αγοράζετε κρυπτογράφηση, αγοράζετε bitcoin: ένα περιουσιακό στοιχείο, ένα κομμάτι λογισμικού, ένα μέρος του οικοσυστήματος».
Latest News
Ο Τραμπ γέμισε με ελπίδες τους επενδυτές crypto - Πόσο βάσιμες είναι;
Για πρώτη φορά η κεφαλαιοποίηση στα κρυπτονομίσματα έφτασε στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια
«Καλπάζει» σε νέα ρεκόρ το Bitcoin - Αγγιξε τα 90.000 δολάρια
Οι έμποροι και οι αναλυτές συμφωνούν ότι το ράλι μόλις άρχισε - Βλέπουν τα 100.000 δολάρια μέσα στο έτος
Ο Τραμπ και το bitcoin - Τι πραγματικά θέλει η αγορά κρυπτονομισμάτων;
Σχέση λατρείας και μίσους με το bitcoin - Πώς έφτασε ο Ντόναλντ Τραμπ να είναι ο αγαπημένος της αγοράς κρυπτογράφησης - Οι προοπτικές και τα σχέδια
Ο Τραμπ κλείνει το μάτι στα κρυπτονομίσματα και οδηγεί σε ράλι τις τιμές [Γράφημα]
Το Bitcoin έχει ενισχυθεί 18,5% μέσα σε διάστημα μιας μόλις επτά ημερών και 77% από τις αρχές του έτους
Στο στόχαστρο οι συναλλαγές με crypto - Πώς θα φορολογούνται
Πέφτει φως στα «αόρατα» κρυπτονομίσματα - Πιάνει δουλειά η νέα ομάδα εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών
Ο βασιλιάς επέστρεψε: «Ο δισεκατομμυριούχος Binance CZ σχεδιάζει τη ζωή μετά τη φυλακή
Ο Changpeng Zhao, ο ιδρυτής της Binance μιλάει στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά τη φυλάκιση
Πέρασε το κατώφλι της φυλακής η Καρολάιν Έλισον του FTX
Η συνεργάτιδα και σύντροφος του Μπάνκμαν Φριντ θα παραμείνει στη φυλακή για δύο χρόνια για την απάτη του FTX
Γιατί τα crypto παρακολουθούν «με κομμένη την ανάσα» τις αμερικανικές εκλογές
Σε ποιες πολιτείες εστιάζουν οι κάτοχοι crypto - Τι περιμένουν από το Κογκρέσο και τη Γερουσία - Τι ψηφίζουν
To Bitcoin εκλέγει πρόεδρο... Πώς τα crypto θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα στις ΗΠΑ
Η αντίστροφη μέτρηση για τις αμερικανικές εκλογές έχει αρχίσει και η βιομηχανία των crypto θα παίξει σημαντικό ρόλο