Σε συμφωνία προχώρησαν τα συνδικάτα και η εταιρεία εκμετάλλευσης του Πύργου του Άιφελ, ο οποίος θα ανοίξει πάλι αύριο, Κυριακή, αφού παρέμεινε κλειστός για πέντε ημέρες λόγω απεργίας.

«Η διοίκηση της Société d’Exploitation de la Tour Eiffel (SETE) και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κατέληξαν σε συμφωνία για τον τερματισμό της απεργίας που προβλέπει ότι οι δύο πλευρές θα παρακολουθούν τακτικά το οικονομικό μοντέλο, την εξέλιξη των επενδύσεων εργασίας και των εσόδων της εταιρείας μέσω ενός οργάνου που θα συνεδριάζει κάθε 6 μήνες», διευκρινίζει η SETE σε ανακοίνωσή της που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Απεργίες: Μπορεί να μπει σε απεργιακό ρυθμό και η φετινή χρονιά; – Τι είδε το Cornell

Τι διεκδικούσαν

Οι εργαζόμενοι απαιτούσαν από τη δημοτική αρχή του Παρισιού να επανεξετάσει το πλαίσιο οικονομικής διαχείρισης του μνημείου. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ότι οι αρμόδιες αρχές υποεκτιμούν το κόστος συντήρησης του ηλικίας 135 ετών μνημείου, εν όψει των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων τονίζουν ότι ο δήμος του Παρισιού, που κατέχει το 99% του φορέα εκμετάλλευσης του Πύργου του Άιφελ, ονόματι SETE, βασίζεται σε ένα «μη βιώσιμο» επιχειρηματικό μοντέλο που δίνει υπερβολική έμφαση στις πωλήσεις εισιτηρίων και υποτιμά το κόστος συντήρησης και επισκευών.

Το συνδικάτο που εκπροσωπεί 400 εργαζόμενους στον Πύργο του Άιφελ υποστηρίζει ότι το τρέχον σχέδιο συντήρησης του Πύργου λειτουργεί εις βάρος των επισκεπτών και επιβαρύνει τους εργαζόμενους με μεγαλύτερο φόρτο εργασίας.

Κίνδυνος να κλείσει το μνημείο εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων;

Η SETE υπολογίζει ότι το μνημείο θα προσελκύσει 7,4 εκατομμύρια επισκέπτες φέτος, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Το συνδικάτο ωστόσο αντιτείνει ότι ο αριθμός αυτός δεν έχει επιτευχθεί ποτέ. Ο πύργος, σύμφωνα με τους συνδικαλιστικούς, υποδέχεται συνήθως περίπου 6 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, ή περίπου 20.000 την ημέρα.

Οι εργαζόμενοι του Πύργου είχαν προχωρήσει σε απεργιακή κινητοποίηση και στις 27 Δεκεμβρίου, ημέρα που σηματοδοτούσε την 100ή επέτειο του θανάτου του Γκουστάβ Άιφελ, του Γάλλου μηχανικού, η εταιρεία του οποίου σχεδίασε και κατασκεύασε τον πύργο για την Παγκόσμια Έκθεση του 1889 στο Παρίσι. Η απεργιακή κινητοποίηση εκείνη είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων των εργαζομένων με τις αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας, για την υπογραφή νέας σύμβασης εργασίας.

Κατά την ίδια περίοδο, το συνδικάτο είχε προειδοποιήσει ότι με βάση τον τρέχοντα προϋπολογισμό του δήμου του Παρισιού, ο πύργος θα μπορούσε να κλείσει κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στο κόστος συντήρησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή