![Υδρογονάνθρακες: Ξεκίνησαν 3D σεισμογραφικές έρευνες στην Κρήτη από την ExxonMobil [χάρτης]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/28NOE22pgs-ramform-hyperion-2309-rgb-860x484px.jpg)
Ο κύβος ερρίφθη για το πλέον φιλόδοξο project της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Η κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY προχωρά στην επόμενη φάση του σχεδίου για τον ακριβέστερο εντοπισμό πιθανών στόχων με κοιτάσματα φυσικού αερίου στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Ένα χρόνο ακριβώς μετά την ολοκλήρωση των δισδιάστατων (2D) σεισμικών ερευνών στις δύο περιοχές, τη σκυτάλη παίρνουν οι τρισδιάστατες (3D) έρευνες, αν και μέχρι πρόσφατα οι αρμόδιες αρχές της χώρας άφηναν να εννοηθεί πως ενδεχομένως δεν θα απαιτηθούν 3D έρευνες και η κοινοπραξία θα πάει κατευθείαν σε δοκιμαστική γεώτρηση.
Υδρογονάνθρακες: Τέλος του 2024 με αρχές του 2025 η γεώτρηση της ExxonMobil στην Κρήτη [χάρτης]
Το RAMPHORM HYPERION
Ήδη σε θαλάσσια έκταση νοτιοδυτικά της Κρήτης πλέει το ειδικό σεισμογραφικό της εξειδικευμένης εταιρείας γεωφυσικών ερευνών PGS το RAMFORM HYPERION το οποίο εκτέλεσε τον Νοέμβριο του 2022 αντίστοιχες εργασίες πρόσκτησης τρισδιάστατων γεωφυσικών δεδομένων στα θαλάσσια blocksτης HELLENiQ ENERGY «Ιόνιο» και «10 – Κυπαρισσιακός».
Το ειδικό σεισμογραφικό σκάφος της PGS θα αναπτύξει ειδικό εξοπλισμό με τον οποίο και θα «σκανάρει» συγκεκριμένες γεωλογικές δομές του υπεδάφους κυρίως στο μπλοκ «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Οι εργασίες, σύμφωνα με τη NAVTEX που εξέδωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού είναι πιθανόν να διαρκέσουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024.

Η θέση του RAMFORM HYPERION τα ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το MarineTraffic
Το RAMFORM HYPERION υποστηρίζεται από τα πλοία: «THOR MAGNI», «EDT NIOVI», «EDT ARGONAUT».
Η NAVTEX που εξέδωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού για να δεσμεύσει συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή για τις σεισμογραφικές έρευνες είναι:
«ZCZC QA77
211435 UTC FEV 24
STATHMOS IRAKLEIOY AR.MIN 146/24
MESOGEIOS THALASSA
NOTIODYTIKO KRITIKO PELAGOS
THALASSA KYTHIRON
SEISMIKES EREVNES KAI ANAPTYXI EXOPLISMOY
APO 22 FEV 24 MECHRI 31 MAR 24
THA PRAGMATOPOIITHOYN APO TO PLOIO
‘RAMFORM HYPERION’ YPOSTIRIZOMENO APO
TA PLOIA ‘THOR MAGNI’, ‘EDT NIOVI’, ‘EDT ARGONAUT’
STI PERIOCHI POY PERIKLEIETAI
APO TA STIGMATA:
35-35.00B 022-01.00A
34-35.00B 024-22.00A
34-04.00B 024-01.00A
34-17.72B 023-29.79A
34-06.00B 023-21.00A
34-11.00B 023-06.00A
34-34.91B 022-50.69A
35-06.00B 021-45.75A
TIREITAI APOSTASI ASFALEIAS 3.5 N.M. APO PLORI, PRYMNI,
DEXIA KAI ARISTERI PLEVRA
AKYROSI MINYMATOS TIN 312200 UTC MAR 24
NNNN»
Η ερευνητική γεώτρηση
Η ολοκλήρωση των τρισδιάστατων ερευνών θα φέρει πιο κοντά την κοινοπραξία των ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY στη λήψη της επενδυτικής απόφασης για τη διενέργεια ή όχι της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης.
Θα απαιτηθεί ένα επίσης χρονικό διάστημα για την αποκρυπτογράφηση των νέων δεδομένων. Δηλαδή, η επεξεργασία και η ερμηνεία τους προκειμένου οι ειδικοί των δύο εταιρειών να εισηγηθούν στις διοικήσεις οι οποίες και στη συνέχεια θα κληθούν να αποφασίσουν αν οι πιθανοί στόχοι κρύβουν ή όχι αξιοποιήσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Αν όλα βαίνουν καλώς τότε θα μισθωθεί γεωτρύπανο και λοιπός εξοπλισμός, όπως εξέδρα, αγωγοί κλπ προκειμένου να ξεκινήσει η πρώτη γεώτρηση.
Οι θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης έχουν χαρακτηριστεί από πλειάδα γεωολόγων ως πολλά υποσχόμενες ως προς τον ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Ο στόχος «Τάλως»
Το 2019 στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που είχε οργανώσει ο «Κύκλος Ιδεών» το τότε στέλεχος των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Γιάννης Γρηγορίου είχε αποκαλύψει πως το 2015 στη διάρκεια επανεπεξεργασίας σεισμικών δεδομένων – είχαν προσκτηθεί το 2012 όταν ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης είχε βγάλει σε διαγωνισμούς περίπου 20 blocks στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Κρήτη και Ιόνιο Πέλαγος) – ομάδα γεωλόγων είχε ανακαλύψει στόχο με πιθανό κοίτασμα φυσικού αερίου εκτιμώμενης δυναμικότητας 10 τρισ. κυβικών ποδιών (280 δισ. κυβικά μέτρα). Τον στόχο αυτό, οι επιστήμονες τον είχαν ονομάσει «Ταλώς» του αρχαίου ανθρωπόμορφου φτερωτού φύλακα της Κρήτης με σώμα από χαλκό.
Τα κοιτάσματα στην Ελλάδα
Για το μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά από διάφορους μελετητές και γεωλόγους.
Τα πλέον σίγουρα δεδομένα είναι αυτά που έχει κάνει ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) κ. Άρης Στεφάτος.
Σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά με βάση τα στοιχεία και το αρχείο των δεδομένων που διαθέτει η εταιρεία στους 24 στόχους που υπάρχουν στα αδειοδοτημένα οικόπεδα το 85% των όγκων εκτιμάται πως είναι φυσικό αέριο. «Μόνο οι πέντε πλέον σημαντικοί στόχοι δημιουργούν μία αγορά αξίας 250 δις. ευρώ. Απαιτούνται», σύμφωνα με τον Στεφάτο, «ιδιωτικές επενδύσεις 46 δις. ευρώ., ενώ το δημόσιο θα έχει έσοδα 56 δις. ευρώ.».
Με υπολογισμούς ανθρώπων της πετρελαϊκής αγοράς η προαναφερόμενη αξία των πέντε στόχων αντιστοιχεί σε κοιτάσματα φυσικού αερίου 705 δις. κυβικών μέτρων.


Latest News

Νέα πετρελαϊκή στην Ελλάδα; - Ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα στο «Μπλοκ 2»
Οι υδρογονάνθρακες στο «Μπλοκ 2» των Energean – HELLENiQ ENERGY συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον πετρελαϊκών

Σχέδια της Chevron για data centers που θα τροφοδοτεί η ίδια με ενέργεια
Η Chevron προωθεί τα σχέδιά της για να εκμεταλλευθεί την μεγάλη ζήτηση ενέργειας για data centers, σύμφωνα με τις δηλώσεις στελέχους της

Enaon EDA: Ποιος είναι ο αριθμός άμεσης επέμβασης - Πώς λειτουργεί
Ο Αριθμός Άμεσης Επέμβασης της Enaon EDA λειτουργεί χωρίς χρέωση για τον καλούντα, όλες τις ημερολογιακές ημέρες του έτους σε 24ωρη βάση

Η επιστροφή Παπασταύρου στην κυβέρνηση - Τα καυτά μέτωπα της ενέργειας και της πολεοδομίας
Τι σηματοδοτεί το εξωκοινοβουλευτικό και τεχνοκρατικό δίδυμο Σταύρου Παπασταύρου και Νίκου Τσάφου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Πάιατ: Η Κρήτη στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων
Ο κ. Πάιατ συμμετείχε σε πάνελ στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης με τους Αναστάσιο Χατζηβασιλείου και Νικόλαο Μπακατσέλο

Οι δασμοί Τραμπ επιταχύνουν τα deal για αγορά εταιρικών αεροσκαφών
Συναγερμός έχει σημάνει στις αερομεταφορές σχετικά με τους δασμούς που πλήττουν την αλυσίδα εφοδιασμού της βιομηχανίας

Ποιοι «τζογάρουν» με το πετρέλαιο - Οι δασμοί Τραμπ και το στοίχημα των 50 δολ.
Το πετρέλαιο Brent έφτασε σε χαμηλό έξι μηνών και οι κερδοσκόποι μείωσαν τις θέσεις αγοράς και πώλησης

Συνάντηση ΕΛΕΤΑΕΝ με τον Αλέξη Χαρίτση
Μεταξύ άλλων, τέθηκε ο ενεργειακός σχειδασμός και στην ανάγκη για ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών Α.Π.Ε. ώστε να μειωθούν οι περικοπές ενέργειας

Μπορεί η Ευρώπη χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο;
Η επαναπροσέγγιση ευρωπαίων ηγετών στην Ρωσία για το φυσικό αέριο- Θα ανοίξουν ξανά οι στρόφιγγες;

Μηνιαία χρέωση και εντατικοί έλεγχοι μειώνουν τις ρευματοκλοπές
Το πρώτο εννεάμηνο του 2024 οι απώλειες υπολογίστηκαν σε 11,54%, έναντι 12,64% το πρώτο εννεάμηνο του 2023 και 12,21% του πρώτου εννεαμήνου του 2022