
Ελαφρύτερος θα είναι ο «λογαριασμός» των φετινών φορολογικών δηλώσεων για χιλιάδες νέους επαγγελματίες και συγκεκριμένα για φορολογουμένους που προχώρησαν σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας από το 2021 και μετά.
Τα φορο-δώρα για τους επαγγελματίες ξεκινούν με απαλλαγή από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης και την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή 4,5% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι «κούρεμα» κατά 50% της προκαταβολής φόρου και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
ΑΑΔΕ: Περιμένει τις βεβαιώσεις αποδοχών από εργοδότες – Αντίστροφη μέτρηση για φορολογικές δηλώσεις
Τι προβλέπεται
Με το ρολόι να μετράει ανάποδα για την πρεμιέρα των φετινών φορολογικών δηλώσεων οι νέοι επαγγελματίες θεωρούνται από τους «τυχερούς» της Εφορίας καθώς:
1. Απαλλαγή από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα
Οι νέοι επαγγελματίες για τα τρία πρώτα χρόνια από την έναρξη της δραστηριότητας τους απαλλάσσονται από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης. Θα φορολογηθούν με βάση τα εισοδήματα που θα εμφανίσουν στη φορολογική τους δήλωση. Ειδικότερα από το τεκμαρτό εισόδημα θα εξαιρεθούν φέτος όσοι έκαναν έναρξη εργασιών το 2021, το 2022 ή το 2023. Οι επαγγελματίες που άνοιξαν βιβλία το 2022 θα απαλλαγούν και το 2025 από το τεκμήριο εισοδήματος ενώ οι νέοι επαγγελματίες του 2023 θα εξαιρεθούν φέτος και για άλλα δύο χρόνια, το 2025 και 2026.
2. Μισός φόρος
Οι φορολογούμενοι που έκαναν έναρξη επιτηδεύματος το 2023 αλλά και όσοι έχουν υποβάλει πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μετά, δηλαδή όσοι έχουν ατομικές επιχειρήσεις που δεν είχαν συμπληρώσει στις 31 Δεκεμβρίου 2023 τρία έτη λειτουργίας, δικαιούνται μειωμένο κατά 50% ελάχιστο φορολογικό συντελεστή. Αυτό σημαίνει ότι θα φορολογηθούν με συντελεστή 4,5% αντί 9%.
Ωστόσο για να μειωθεί στο μισό ο φόρος θα πρέπει το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα να ήταν μέχρι 10.000 ευρώ το 2023. Ειδικότερα, οι επιτηδευματίες που έκαναν έναρξη εργασιών το 2022, θα φορολογηθούν με τον μισό εισαγωγικό συντελεστή της κλίμακας για τα κέρδη του 2023 που θα δηλωθούν φέτος και για τα κέρδη του 2024, ενώ όσοι έκαναν έναρξη το 2023, θα φορολογούνται με συντελεστή 4,5% για τα φορολογικά έτη 2023, 2024 και 2025. Αντίθετα, όσοι έκαναν έναρξη εργασιών το 2020 ή σε προηγούμενα έτη, εξάντλησαν την τριετία των μειωμένων συντελεστών και φέτος θα φορολογηθούν για τα κέρδη του 2023, με ολόκληρο τον συντελεστή 9% ενώ υπάγονται και στο νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης.
Το όριο των ακαθάριστων εσόδων που ορίζεται σε 10.000 ευρώ, προκειμένου ο επιτηδευματίας να απολαμβάνει την προνομιακή φορολογική μεταχείριση για την πρώτη τριετία της επιχειρηματικής του δραστηριότητας λειτουργεί ως «ταβάνι» του δηλούμενου τζίρου, καθώς ακόμη και ένα ευρώ να δηλώσει παραπάνω ο επαγγελματίας χάνει την έκπτωση φόρου.
3. Μειωμένη προκαταβολή φόρου
Οσοι θα υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα θα κερδίσουν μείωση κατά 50% στην προκαταβολή φόρου.
4. Χωρίς τέλος επιτηδεύματος.
Οι νέοι επαγγελματίες γλιτώνουν από τέλος επιτηδεύματος για τα πέντε πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους.
Σημειώνεται ότι με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων οι επαγγελματίες που θα φορολογηθούν με το νέο σύστημα των τεκμηρίων θα διαπιστώσουν ότι το τέλος επιτηδεύματος έχει κουρευτεί κατά 50%. Από 650 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν 325 ευρώ ενώ για κάθε υποκατάστημα το τέλος έχει μειωθεί στα 300 ευρώ από 600 ευρώ.
Πηγή: Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ


Latest News

Παρατείνεται η αγωνία για το τεκμαρτό εισόδημα - Στις 28 Μαρτίου η συζήτηση στο ΣτΕ
Αναβλήθηκε η συζήτηση για τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης ψηφιακών δελτίων αποστολής - Οι αποφάσεις
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Νωρίτερα οι συντάξεις Απριλίου - Πότε «κληρώνει» και για τα αναδρομικά
Aνακοίνωθηκαν οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις - Μέχρι το Πάσχα θα γίνει η καταβολή ποσών για αναδρομικά έως και 12.000 ευρώ

ΕΦΚΑ: Μικρή η ανταπόκριση για τη συνταξιοδότηση των μη μισθωτών με οφειλές έως 30.000 ευρώ
Μόλις 2.000 έχουν λάβει τη σύνταξη - Αργοί οι ρυθμοί υλοποίησης των ευεργετικών διατάξεων του μέτρου

Τέλος χρόνου για οφειλές στους Δήμους - Πώς μπορείτε να εξοφλήσετε σε 60 δόσεις
Εκπνέει η προθεσμία για υποβολή των αιτήσεων ένταξης στην ευνοϊκή ρύθμιση - Η προσαύξηση

Η ΔΥΠΑ στον Έβρο - Πάνω από 400 νέες θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις στον Έβ
Το Νοέμβριο η ΔΥΠΑ υλοποίησε 3 νέες δράσεις για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας στον Έβρο, συνολικού προϋπολογισμού 18,5 εκ. ευρώ

ΚΕΠΕ: Εκρηκτική άνοδος κατά 185% των κενών θέσεων εργασίας σε τέσσερα έτη
Τα αναλυτικά στοιχεία ανά οικονομική δραστηριότητα

Στο ΣτΕ η μάχη των επαγγελματιών για το τεκμαρτό εισόδημα
Οι επαγγελματίες ζητούν να καταργηθούν τα τεκμήρια ως αντισυνταγματικά - Την Παρασκευή η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Eurobank: Καλύτερη εικόνα για την ανεργία – Προβληματίζει η γήρανση του πληθυσμού
Το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ-27 - Τι επισημαίνει η Eurobank στο δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία»

Ριζικές αλλαγές στις σχολάζουσες κληρονομιές - Τα φορολογικά κίνητρα
Πέντε μεταρρυθμίσεις για τις δωρεές στο Δημόσιο και τα Κοινωφελή Ιδρύματα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης