Η ακρίβεια ειδικά στα τρόφιμα συνεχίζει να καλπάζει αδειάζοντας τα πορτοφόλια, με την κυβέρνηση – ενόψει και ευρωεκλογών- να έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια να πείσει ότι καταβάλλει προσπάθειες να τη δαμάσει, αλλά χωρίς επιτυχία, όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία.
Φρούτα, λάδι και λαχανικά αδειάζουν το πορτοφόλι, με τον πρωθυπουργό προσφάτως, να ορίζει συνυπεύθυνο τον καταναλωτή «μέσα από την πίεση που ασκεί με τον τρόπο του και τις επιλογές τις οποίες κάνει», ελπίζοντας πως αυτό θα «βοηθήσει να λειτουργήσει καλύτερα ο ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές».
Οι πολίτες, όπως έδειξε η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, εξακολουθούν – στις αυθόρμητες απαντήσεις τους – να αναφέρουν την ακρίβεια και την οικονομία, ως σημαντικότερο πρόβλημα, δείχνοντας πως η «κρίση κόστους ζωής» παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτών.
«Αγκάθι»
Με την αποκλιμάκωση των τιμών να αργεί και τα ελληνικά νοικοκυριά να έχουν γονατίσει η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως το ζήτημα της ακρίβειας είναι το πρώτο πρόβλημα το οποίο απασχολεί τους πολίτες και κατά συνέπεια αν και «εισαγόμενη» πρέπει να αντιμετωπιστεί, όπως είπε ο Παύλος Μαρινάκης στο MEGA.
«Η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, ωστόσο είναι υποχρέωση κάθε χώρας να την αντιμετωπίσει» είπε, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει μέτρα όπως μείωση τιμών στα προϊόντα και το «καλάθι του νοικοκυριού», «τα οποία απέδωσαν».
«Οι πολιτικές που εφαρμόζουμε είναι μόνιμες παρεμβάσεις», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις αυξήσεις μισθών, και συμπλήρωσε:
«Με την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι πολίτες προσπαθούμε να κάνουμε κάθε μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη και κάθε πρόβλημα που προκύπτει να το αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η κυβέρνηση διέσωσε μία διαλυμένη οικονομία και τα κατάφερε εν μέσω αυτής της κρίσης».
Τιμές «φωτιά» – Οι φτωχότεροι πληρώνουν το «μάρμαρο»
Τα φτωχότερα νοικοκυριά στην Ελλάδα βιώνουν τις συνέπειες του πληθωρισμού με πολύ χειρότερο τρόπο σε σχέση με τα πλουσιότερα, όπως διαπιστώνει ειδική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη χώρα μας.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανάλυση, το φτωχότερο 20% του πληθυσμού στην Ελλάδα δαπανά πάνω από το 20% του εισοδήματός του για στέγαση, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο του πλουσιότερου 20%.
Η Ελλάδα, εξάλλου, επί μια διετία κάνει σοβαρό πρωταθλητισμό στην Ευρώπη των «27» κατακτώντας συνεχώς αρνητικές πρωτιές ειδικά στον δείκτη τιμών των τροφίμων που σκαρφαλώνει παρά την πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Συγκεκριμένα για τον Ιανουάριο 2023/2024 σημειώθηκαν αυξήσεις σε:
-Ελαιόλαδο + 67,4 %,
-Λαχανικά + 14,4 %,
-Φρούτα + 14,2 %,
-Αναψυκτικά – χυμοί + 11,7 %,
-Ψάρια + 7,7 %,
-Εστιατόρια + 6,8 %,
-Κρέας + 6,0 %,
-Ζάχαρη – σοκολάτες + 6,0 %,
-Λοιπά τρόφιμα + 5,8 %.
Ενώ στον τομέα της υγείας υπήρξαν οι παρακάτω αυξήσεις:
-Ασφάλιστρα υγείας + 14,0 %,
-Φαρμακευτικά προϊόντα + 12,7 %.
«Φτωχοποίηση» – Ο μισθός επαρκεί για τις πρώτες 19 μέρες του μήνα
Από την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ φαίνεται ότι υπάρχει μία αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες των νοικοκυριών που δηλώνει ότι ο μισθός επαρκεί για τις πρώτες 19 ημέρες του μήνα. Πλέον ο αριθμός αυτών των οικογενειών έχει ξεπεράσει το 60%, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.
«Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας», υπογράμμισε τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αυξηθούν οι μισθοί.
Παράλληλα, συμπλήρωσε: «Οποιαδήποτε αύξηση κι αν δοθεί στους μισθούς, είμαι βέβαιος ότι αν δεν κρατηθούν οι τιμές της αγοράς κι αν δεν ελέγξουμε ουσιαστικά την αισχροκέρδεια που υπάρχει, θα εξαφανιστεί αμέσως».
Latest News
Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις
Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία
Λιγότερο αισιόδοξοι οι σύμβουλοι μάνατζμεντ για την ελληνική οικονομία [πίνακες]
Τι δείχνει το βαρόμετρο του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) για το β’ τρίμηνο του 2024
Πράσινες δεξιότητες για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα - Ξεκινά η επιλογή προγραμμάτων
Το πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης αφορά συνολικά 75.000 εργαζόμενους
Citigroup: Η Ελλάδα το ισχυρότερο «γύρισμα» από την πανδημία [πίνακες]
Ανθεκτική «βλέπει» την παγκόσμια οικονομία η Citigroup - Οι εκλογές και τα περιθώρια των αγορών
Θεοδωρικάκος σε σούπερ μάρκετ: Ρίξτε τις τιμές και σε άλλα προϊόντα
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της ένωσης σούπερ μάρκετ, μετά από αίτημά τους
Ο νέος ελέφαντας στο δωμάτιο του πληθωρισμού - Τι προκαλεί τώρα την ακρίβεια [γράφημα]
Ποιος είναι ο βασικός λόγος που αντί να μειώνεται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει στην περιοχή του 3%
Αυτή είναι η ημερομηνία πληρωμής της επιταγής ακρίβειας
Η επιταγή ακρίβειας θα καταβληθεί πριν από τις 20 Δεκεμβρίου και αφορά περίπου 1.900.000 πολίτες
Πυκνώνουν τα σύννεφα στη βιομηχανία λόγω γεωπολιτικών αναταράξεων - Ερευνα του ΙΟΒΕ
Ο δείκτης για το οικονομικό κλίμα του ΙΟΒΕ διαμορφώθηκε στις 107 μονάδες μετά από τη σημαντική άνοδο που είχε σημειώσει στις 110,2 μονάδες
Στις Βρυξέλλες ο Χατζηδάκης για Eurogroup και Ecofin - Η ατζέντα
Ο κ. Χατζηδάκης θα παραστεί σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα υπάρξει Κοινή Δήλωση για την ανταγωνιστικότητα
Με την πλάτη στον τοίχο η βιομηχανία - Το χτύπημα στην «Επίλεκτος»
Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στη βιομηχανία – Τα προβλήματα φέρνουν σε δύσκολη θέση ακόμη και μεγάλες εταιρείες όπως η Επίλεκτος