
Η ακρίβεια ειδικά στα τρόφιμα συνεχίζει να καλπάζει αδειάζοντας τα πορτοφόλια, με την κυβέρνηση – ενόψει και ευρωεκλογών- να έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια να πείσει ότι καταβάλλει προσπάθειες να τη δαμάσει, αλλά χωρίς επιτυχία, όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία.
Φρούτα, λάδι και λαχανικά αδειάζουν το πορτοφόλι, με τον πρωθυπουργό προσφάτως, να ορίζει συνυπεύθυνο τον καταναλωτή «μέσα από την πίεση που ασκεί με τον τρόπο του και τις επιλογές τις οποίες κάνει», ελπίζοντας πως αυτό θα «βοηθήσει να λειτουργήσει καλύτερα ο ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές».
Οι πολίτες, όπως έδειξε η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το MEGA, εξακολουθούν – στις αυθόρμητες απαντήσεις τους – να αναφέρουν την ακρίβεια και την οικονομία, ως σημαντικότερο πρόβλημα, δείχνοντας πως η «κρίση κόστους ζωής» παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτών.

«Αγκάθι»
Με την αποκλιμάκωση των τιμών να αργεί και τα ελληνικά νοικοκυριά να έχουν γονατίσει η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως το ζήτημα της ακρίβειας είναι το πρώτο πρόβλημα το οποίο απασχολεί τους πολίτες και κατά συνέπεια αν και «εισαγόμενη» πρέπει να αντιμετωπιστεί, όπως είπε ο Παύλος Μαρινάκης στο MEGA.
«Η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, ωστόσο είναι υποχρέωση κάθε χώρας να την αντιμετωπίσει» είπε, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει μέτρα όπως μείωση τιμών στα προϊόντα και το «καλάθι του νοικοκυριού», «τα οποία απέδωσαν».
«Οι πολιτικές που εφαρμόζουμε είναι μόνιμες παρεμβάσεις», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις αυξήσεις μισθών, και συμπλήρωσε:
«Με την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι πολίτες προσπαθούμε να κάνουμε κάθε μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη και κάθε πρόβλημα που προκύπτει να το αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η κυβέρνηση διέσωσε μία διαλυμένη οικονομία και τα κατάφερε εν μέσω αυτής της κρίσης».
Τιμές «φωτιά» – Οι φτωχότεροι πληρώνουν το «μάρμαρο»
Τα φτωχότερα νοικοκυριά στην Ελλάδα βιώνουν τις συνέπειες του πληθωρισμού με πολύ χειρότερο τρόπο σε σχέση με τα πλουσιότερα, όπως διαπιστώνει ειδική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη χώρα μας.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανάλυση, το φτωχότερο 20% του πληθυσμού στην Ελλάδα δαπανά πάνω από το 20% του εισοδήματός του για στέγαση, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο του πλουσιότερου 20%.
Η Ελλάδα, εξάλλου, επί μια διετία κάνει σοβαρό πρωταθλητισμό στην Ευρώπη των «27» κατακτώντας συνεχώς αρνητικές πρωτιές ειδικά στον δείκτη τιμών των τροφίμων που σκαρφαλώνει παρά την πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Συγκεκριμένα για τον Ιανουάριο 2023/2024 σημειώθηκαν αυξήσεις σε:
-Ελαιόλαδο + 67,4 %,
-Λαχανικά + 14,4 %,
-Φρούτα + 14,2 %,
-Αναψυκτικά – χυμοί + 11,7 %,
-Ψάρια + 7,7 %,
-Εστιατόρια + 6,8 %,
-Κρέας + 6,0 %,
-Ζάχαρη – σοκολάτες + 6,0 %,
-Λοιπά τρόφιμα + 5,8 %.
Ενώ στον τομέα της υγείας υπήρξαν οι παρακάτω αυξήσεις:
-Ασφάλιστρα υγείας + 14,0 %,
-Φαρμακευτικά προϊόντα + 12,7 %.
«Φτωχοποίηση» – Ο μισθός επαρκεί για τις πρώτες 19 μέρες του μήνα
Από την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ φαίνεται ότι υπάρχει μία αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες των νοικοκυριών που δηλώνει ότι ο μισθός επαρκεί για τις πρώτες 19 ημέρες του μήνα. Πλέον ο αριθμός αυτών των οικογενειών έχει ξεπεράσει το 60%, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.
«Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας», υπογράμμισε τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αυξηθούν οι μισθοί.
Παράλληλα, συμπλήρωσε: «Οποιαδήποτε αύξηση κι αν δοθεί στους μισθούς, είμαι βέβαιος ότι αν δεν κρατηθούν οι τιμές της αγοράς κι αν δεν ελέγξουμε ουσιαστικά την αισχροκέρδεια που υπάρχει, θα εξαφανιστεί αμέσως».


Latest News
![Χρυσές λίρες: Φρενίτιδα χωρίς τέλος – Πόσες πούλησαν και αγόρασαν οι Έλληνες [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/xrises-lires-600x300.jpg)
Φρενίτιδα χωρίς τέλος - Πόσες λίρες πούλησαν και αγόρασαν οι Έλληνες [πίνακες]
Οι κλυδωνισμοί από τον «τυφώνα» των δασμών - Οι Ελληνες πουλάνε τις λίρες τους ενώ ο χρυσός καλπάζει

Επιδόματα: Ποιες πληρωμές θα γίνουν από 22 έως 25 Απριλίου
Το χρονοδιάγραμμα ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ - Ποιοι πάνε ταμείο την ερχόμενη εβδομάδα

Ξεκινά το «παζάρι» για τις νέες φοροελαφρύνσεις - Η ημερομηνία κλειδί και τα σενάρια
Δασμοί και έξτρα έσοδα από φοροδιαφυγή ορίζουν τον δημοσιονομικό χώρο για νέες φοροελαφρύνσεις

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις - – Όλες οι ημερομηνίες ανά ταμείο
Οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών

Μεγάλη η απήχηση των Youth Pass στους νέους - Πόσοι έλαβαν 150 ευρώ
Το Youth Pass μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών

Ποια ελληνικά προϊόντα χτυπούν οι δασμοί Τραμπ - Πώς επηρεάζονται οι τιμές
Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου όπως εξελίσσεται αναμένεται να διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού απειλώντας την ανθεκτικότητα των οικονομιών

Η επόμενη μέρα για το ελληνικό χρέος - Τι φέρνει η αποπληρωμή των δανείων του Μνημονίου
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, που είναι σήμερα το υψηλότερο στην ευρωζώνη, αναμένεται να «πέσει» κοντά στο 135% του ΑΕΠ μέχρι το 2027

Η ανάγκη για επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας - Τι λένε κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες
Μονόδρομο αποτελεί η επαναβιομηχανοποίηση της χώρας και η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πού βρίσκει... πόρτα το Σπίτι μου 2 - Η κούρσα για την χρηματοδότηση
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2