
«Πρέπει να υιοθετήσουμε το δόγμα Ντράγκι και να κάνουμε ότι χρειαστεί για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Οικονομίας». Αυτό τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος συμμετείχε χθες και σήμερα, στις συνεδριάσεις του άτυπου Eurogroup και Ecofin στη Γάνδη.
Προτάσεις
Στη συζήτηση με θέμα την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία διεξήχθη παρουσία του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και πρώην Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο κ. Χατζηδάκης εστίασε στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Κοινής Αγοράς με τρόπο που να διασφαλίζει τον υγιή ανταγωνισμό και την απελευθέρωση δυνατοτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε στα ακόλουθα:
• Ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης.
• Προώθηση της ένωσης κεφαλαιαγορών.
• Κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στην ενέργεια και ιδιαίτερα στα ενεργειακά δίκτυα.
• Επανεξέταση της πολιτικής επιδοτήσεων για να μην υπονομεύεται η καινοτομία.
• Εξισορρόπηση της πολιτικής επιδοτήσεων από ένα Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (European Sovereignty Fund).
• Ευρωπαϊκή πολιτική προμήθειών, όπου αυτό είναι δυνατόν, με βάση τις κοινές προμήθειες που έγιναν πρόσφατα για τα εμβόλια και το φυσικό αέριο.
Επείγοντα
Όλα αυτά, όπως σημείωσε ο Έλληνας Υπουργός, είναι αναγκαία και επείγοντα καθώς υποχωρεί η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ προς όφελος των ανταγωνιστών της σε διεθνές επίπεδο.
Στη συζήτηση που διεξήχθη στο πλαίσιο του Eurogroup αναφορικά με την ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών ο κύριος Χατζηδάκης τόνισε ότι ακόμα και αν δεν συμφωνούμε σε όλα τα επιμέρους θέματα, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η κατακερματισμός των αγορών κεφαλαίου έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και στην εξεύρεσή κεφαλαίων για ανάπτυξη.
Συνεπώς θα πρέπει να επιδείξουμε υψηλό επίπεδο φιλοδοξίας και να κάνουμε σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. «Οι αγορές και οι επενδυτές δεν περιμένουν από εμάς μια δήλωση προθέσεων, αλλά πράξεις χωρίς καθυστέρηση» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.
Χατζηδάκης στο TikTok: Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές θα ολοκληρωθεί βρέξει-χιονίσει
Κοινωνική συνοχή
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η προώθηση της κοινωνικής συνοχής θα πρέπει να παραμείνει κεντρικός πυλώνας των δραστηριοτήτων της Τράπεζας, χωρίς να αγνοείται η πράσινη μετάβαση.
Παράλληλα τάχθηκε υπέρ μιας εντολής (mandate) από την ΕΕ προς την ΕΤΕπ προκειμένου να χρηματοδοτήσει περισσότερα έργα σχετιζόμενα με την άμυνα. «Δεδομένης της πιεστικής ανάγκης αναβάθμισης των αμυντικών μας δυνατοτήτων στην ΕΕ, πιστεύουμε θα πρέπει να μην αμφισβητηθεί η στροφή που προσπαθεί να κάνει η Τράπεζα προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο Υπουργός.
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε επίσης τη σταθερή ανάγκη για χρηματοδότηση ενεργειακών έργων που διασυνδέουν τις χώρες της ΕΕ μεταξύ τους καθώς και με χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Στο περιθώριο των συνεδριάσεων ο κ. Χατζηδάκης είχε συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) κ. Pierre Gramegna.


Latest News

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας

Πιερρακάκης: Δεν δίνουμε υποσχέσεις – Δίνουμε λύσεις
Τι αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης για τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός - Τα 12 καθεστώτα κρατικής ενίσχυσης
Σκοπός του σχετικού σχεδίου νόμου είναι η προσαρμογή στις νέες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας

Στην Ουάσιγκτον ο Πιερρακάκης για τη Σύνοδο του ΔΝΤ - Ποιους θα συναντήσει
Την Πέμπτη 24 Απριλίου, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Η μεγάλη στροφή των δανειοληπτών στα σταθερά επιτόκια
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έφθασε το ποσοστό των δανειοληπτών που επιλέγουν σταθερά επιτόκια σε στεγαστικά αλλά και καταναλωτικά δάνεια

Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία τα υπερπλεονάσματα του 2024
Η μεγάλη υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων που έχει τη βάση της στην εκτεταμένη ακρίβεια και τα μακροοικονομικά μεγέθη