Σε «αχαρτογράφητα νερά» κινούνται οι φαρμακευτικές από την περασμένη εβδομάδα, με τη νέα απόφαση για την τιμολόγηση φαρμάκων, καθώς ορισμένες αλλαγές φαίνεται να χρειάζονται διευκρινίσεις.
Χαρακτηριστικά, δεν είναι γνωστά ακόμη τα κριτήρια για την μετάβαση φαρμάκων από την θετική στην αρνητική λίστα, δηλαδή ποια είναι τα φάρμακα που μπορούν να συνεχίσουν μεν να συνταγογραφούνται, όμως το κόστος τους θα βαρύνει πλέον μόνο τους ασθενείς και καθόλου τον ΕΟΠΥΥ ή τον ασφαλιστικό οργανισμό στον οποίο υπάγονται.
Αντίστοιχα, δεν είναι γνωστά τα κριτήρια για την εξαιρετική τιμολόγηση των φαρμάκων που κρίνονται απαραίτητα για την προστασία της δημόσιας υγείας, ούτε ποια δεδομένα θεωρεί ο ΕΟΦ αξιόπιστα για την άντληση στοιχείων τιμολόγησης των σκευασμάτων στην Ευρώπη.
Τα θέματα αυτά τίθενται υπόψιν του γενικού γραμματέα στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας Άρη Αγγελή, με επιστολή του αντιπροέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) αρμόδιου για την τιμολόγηση φαρμάκων, Σταύρου Θεοδωράκη και του διευθυντή Market Access του ΣΦΕΕ Χρίστου Γεωργακόπουλου.
Στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ) θα απευθύνονται οι φαρμακευτικές για την εξαίρεση φαρμάκων τους από τη θετική λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων και την ένταξή τους στην αρνητική λίστα
Αξιόπιστα στοιχεία
Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τα στοιχεία που θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΕΟΦ για την τιμολόγηση των φαρμάκων, η σχετική απόφαση αναφέρει ότι μπορεί να δεχθεί δεδομένα από τη βάση EURIPID, από επίσημα στοιχεία που αναρτώνται από επίσημους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς κάθε κράτους – μέλους, όπως επίσης και από στοιχεία που αξιολογεί ο ΕΟΦ ως αξιόπιστα. Έτσι, οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ ζητούν να τους γνωστοποιηθούν ποιες πηγές θεωρούνται αξιόπιστες για άντληση δεδομένων.
Ειδική τιμολόγηση
Όσον αφορά τα απολύτως απαραίτητα φάρμακα για την προστασία της δημόσιας υγείας και των ασθενών, η απόφαση αναφέρει ότι ο ΕΟΦ μπορεί να προτείνει –αιτιολογημένα – την εφαρμογή ειδικών κριτηρίων σε κάθε κατηγορία φαρμάκων για τιμολόγηση ή ανατιμολόγηση με απόφαση του Υπουργού Υγείας, με ειδική αιτιολόγηση.
Για την εφαρμογή της ρύθμισης, πρέπει το μερίδιο αγοράς του φαρμάκου να είναι σημαντικό, λαμβάνεται υπόψιν η επάρκεια παρόμοιων φαρμάκων στην αγορά και ιδιαίτερα αν το φάρμακο έχει τιμή μέχρι 5 ευρώ ή η τιμή του έχει μεγάλη διαφορά από τη μέση τιμή των δύο φθηνότερων τιμών στην Ευρωζώνη, ενώ συνυπολογίζεται και η επιβάρυνση που θα προκύψει από την αύξηση.
Μόνο που η απόφαση δεν διευκρινίζει αν η τιμή των 5 ευρώ είναι λιανική ή τιμή παραγωγού, ποια θα είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται, ούτε ορίζονται τα κριτήρια που χαρακτηρίζουν τα φάρμακα ως «παρόμοια».
Πότε πληρώνουν οι ασθενείς
Η απόφαση δίνει τη δυνατότητα σε φάρμακα που δεν αφορούν τη θεραπεία νοσημάτων απειλητικών για τη ζωή, ογκολογικά, νευρολογικά ή ορφανά φάρμακα, μπορούν να απευθύνονται στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ) για την εξαίρεσή τους από τη θετική λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων, και την ένταξή τους στην αρνητική λίστα, όπου παραμένουν συνταγογραφούμενα, όμως δεν αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση.
Όσα από αυτά κοστίζουν μέχρι 10 ευρώ, μπορούν με τη μετάβασή τους στην αρνητική λίστα να πάρουν αύξηση μέχρι 15% στην τιμή παραγωγού. Αν η τιμή τους είναι υψηλότερη των 10 ευρώ, δεν δικαιούνται αύξηση τιμής.
Ο ΣΦΕΕ επισημαίνει ότι δεν διευκρινίζονται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για τη μετάβαση ενός σκευάσματος από τη θετική στην αρνητική λίστα, ιδίως όταν η λιανική τιμή του υπερβαίνει τα 10 ευρώ, ούτε αν η νέα λιανική για τα φάρμακα μέχρι 10 ευρώ υπολογίζεται με τα ποσοστά κέρδους της θετικής ή της αρνητικής λίστας συνταγογράφησης.
Το θέμα αυτό απασχολεί έντονα τη φαρμακοβιομηχανία, καθώς σειρά φθηνών φαρμάκων έχει επιχειρηθεί να ενταχθούν στην αρνητική λίστα αντί της θετικής, προκειμένου να μπορέσουν να παραμείνουν στην αγορά, αφού έτσι εξαιρούνται του clawback, ενώ πληρώνονται απ΄ ευθείας από τους ασθενείς.
Πηγή: in.gr
Latest News
Σε επτά άξονες οι αλλαγές στις εφημερίες - Έρχεται το «βραχιολάκι» στα νοσοκομεία
Μέχρι ελικοδρόμια και «βραχιολάκι» στους ασθενείς προβλέπει το νέο σχέδιο για την μείωση του χρόνου αναμονής στα νοσοκομεία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες θέσεις εργασίας - Η ανάλυση του Linkedin
Το LinkedIn εξέτασε εκατομμύρια θέσεις εργασίας διαπιστώνοντας ότι η ΑΙ είχε τη μεγαλύτερη άνοδο
Γιατί το παλαιότερο ισπανικό χαμόν κοστίζει 80.000 ευρώ
Η πολυτέλεια στον ουρανίσκο έχει κόστος και αυτό το κομμάτι ισπανικού χαμόν το αποδεικνύει μπουκιά μετά τη μπουκιά
«Ληστρικά» ασφάλιστρα υγείας καταγγέλει ο Γιάνης Βαρουφάκης - Πώς συνδέονται με το fund CVC
«Τι νομίζανε ότι είναι η CVC; Φιλανθρωπική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού;», ρωτά ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξαπολύοντας «πυρά» τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και στο ΠΑΣΟΚ
«Putin», μία ταινία με πρωταγωνιστή τον Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έρχεται στον κινηματογράφο – όχι φυσικά ο ίδιος, αλλά μία εκδοχή του που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σε μια ταινία που θα συζητηθεί.
Διπλό φρένο στις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Στον ΟΤ το σχέδιο της κυβέρνησης
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του κλάδου υγείας και οι αυξήσεις των ασφαλίστρων απασχόλησαν ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη – Οι αποφάσεις
Ποιος σκότωσε το ρέιβ - Η παγκόσμια παρακμή του κλάμπινγκ
Από το Βερολίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη, το κλάμπινγκ στις πρωτεύουσες των πάρτι του κόσμου τελειώνει νωρίτερα
Ο ιδιοκτήτης της Aston Villa σκέφτεται την «έξοδο» από τη Βρετανία λόγω φορολογίας
Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Νασέφ Σαουρίρις φέρεται να εξετάζει τη μετεγκατάστασή του, ενώ το οικογενειακό του γραφείο NNS Group μεταφέρθηκε στο Άμπου Ντάμπι πέρυσι
CIES: Αυτοί είναι οι πιο ακριβοί παίκτες στον κόσμο
Ο Αγγλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης άφησε στη δεύτερη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ερλινγκ Χάαλαντ