![Διάστημα: Τι είναι το ρωσικό αντι-δορυφορικό όπλο που τρομάζει τη Δύση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/cosmos-7220130_1280.jpg)
Μια νέα διαμάχη μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας έχει σημάνει συναγερμό σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο επίθεσης με πυρηνικό δορυφόρο στο διάστημα που θα μπορούσε να προκαλέσει χάος σε κρίσιμα συστήματα επικοινωνιών στη Γη.
Η Ρωσία διέψευσε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι αναπτύσσουν ένα διαστημικό αντιδορυφορικό πυρηνικό όπλο.
Δημοσίευμα του Reuters που κυκλοφόρησε την Τρίτη, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Μόσχα αναπτύσσει ένα διαστημικό πυρηνικό του οποίου η έκρηξη θα μπορούσε να καταστρέψει τους δορυφόρους που στηρίζουν κρίσιμης σημασίας αμερικανικές υποδομές.
Διάστημα: Ανησυχία από νέο πυρηνικό όπλο – Διαστημικές… κόντρες ΗΠΑ – Ρωσίας
Ο συναγερμός σχετικά με τις πυρηνικές εξελίξεις της Ρωσίας σήμανε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των ΗΠΑ, Μάικ Τέρνερ, προειδοποίησε για μια «σοβαρή απειλή εθνικής ασφάλειας» που σχετίζεται με τις ρωσικές δυνατότητες στο διάστημα.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε αργότερα ότι η Μόσχα φαίνεται να αναπτύσσει ένα αντιδορυφορικό όπλο, αλλά σημείωσε ότι δεν αποτελεί επείγουσα «πυρηνική απειλή» για τον λαό των ΗΠΑ και είπε ότι ελπίζει ότι η Ρωσία δεν θα το αναπτύξει.
Αναλυτές είπαν στο CNBC ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου όπλου θα μπορούσε να προκαλέσει «αδιάκριτη» ζημιά, σπέρνοντας τον όλεθρο στα συστήματα στα οποία βασίζονται οι άνθρωποι για καθημερινές υπηρεσίες, όπως πληρωμές, πλοήγηση GPS, ακόμη και για τον καιρό.
«Το διάστημα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι», δήλωσε στο CNBCη Κάρι Μπίνγκεν, διευθυντής του έργου αεροδιαστημικής ασφάλειας και ανώτερη συνεργάτης στο πρόγραμμα διεθνούς ασφάλειας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
Τι είναι τα διαστημικά πυρηνικά και τι θα μπορούσαν να προκαλέσουν;
Τα διαστημικά αντιδορυφορικά πυρηνικά όπλα — ή διαστημικά πυρηνικά — είναι όπλο που σχεδιασμένο για να βλάπτει ή να καταστρέφει δορυφορικά συστήματα.
Ένα διαστημικό πυρηνικό θα μπορούσε να αναπτυχθεί είτε από τη Γη είτε από το διάστημα, δημιουργώντας τελικά έναν τεράστιο ηλεκτρομαγνητικό παλμό ή ηλεκτρικό κύμα, που θα μπορούσε να καταστρέψει δορυφόρους και να «ψήσει» ηλεκτρονικά συστήματα.
«Είναι ένα αδιάκριτο όπλο», είπε η Μπίνγκεν. «Η έκρηξη θα ήταν προς όλες τις κατευθύνσεις».
Κανένα τέτοιο όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί πολεμικά μέχρι στιγμής, αν και Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ τα έχουν χρησιμοποιήσει για να καταρρίψουν δικούς τους δορυφόρους σε επιδείξεις στρατιωτικής ισχύος.
Μια εχθρική ανάπτυξη θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για το εκτεταμένο παγκόσμιο δορυφορικό δίκτυο. Από τον Απρίλιο του 2023, υπήρχαν σχεδόν 7.800 επιχειρησιακοί δορυφόροι στην τροχιά της Γης.
Οι δορυφόροι είναι επίσης κρίσιμοι για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, βοηθώντας στη συλλογή πληροφοριών και στην ανίχνευση εκτοξεύσεων πυραύλων, καθώς και στη διευκόλυνση της πλοήγησης και των επικοινωνιών..
Η ακριβής φύση οποιουδήποτε αντιδορυφορικού συστήματος ρωσικής κατασκευής είναι επί του παρόντος ασαφής.
Ο πιθανός αντίκτυπος μιας αντιδορυφορικής επίθεσης θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το υψόμετρο που θα εκραγεί και την εγγύτητά με άλλους δορυφόρους. Αναλυτές είπαν στο Bloomberg ότι η ζημιά σε έναν δορυφόρο σε χαμηλή τροχιά θα μπορούσε να αχρηστεύσει δορυφόρους εκατοντάδες μίλια μακριά.
Πόσο πιθανή είναι μια αντιδορυφορική επίθεση;
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη δηλώσει ότι πιστεύουν ότι το σύστημα που αναπτύσσει η Ρωσία θα παραβίαζε τη Συνθήκη για το του 1967 που απαγορεύει στους συμβαλόμενους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και των ΗΠΑ, να θέσουν «σε τροχιά γύρω από τη Γη οποιαδήποτε αντικείμενα φέρουν πυρηνικά όπλα ή οποιοδήποτε άλλο είδος όπλα μαζικής καταστροφής».
Επιπλέον, θα σηματοδοτούσε μια άμεση προσπάθεια υπονόμευσης της εθνικής και οικονομικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Ενόψει τέτοιων τρωτών σημείων, οι ΗΠΑ αλλάζουν τη στρατηγική τους για την αρχιτεκτονική του διαστήματος, επιλέγοντας μοντέλα πιο ευρέως κατανεμημένα που αποτελούνται από πολυάριθμους και μικρότερους δορυφόρους. Ωστόσο, παραμένουν σημαντικές ευπάθειες.
Η απειλή της πυρηνικής σύγκρουσης εντείνεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Ωστόσο, η Μπίνγκεν είπε ότι πιστεύει ότι η χρήση ενός τέτοιου εργαλείου θα παραμείνει ένα «όπλο έσχατης ανάγκης» για τη Ρωσία.
Τα επόμενα στρατιωτικά σύνορα
Το διάστημα συχνά τοποθετείται ως το επόμενο γεωπολιτικό σύνορο, παρουσιάζοντας ένα νέο πεδίο για στρατιωτικούς ανταγωνισμούς και διεθνείς διαμάχες.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε στο CNBC ότι η συμμαχία γνώριζε από καιρό τις «προκλήσεις και τις απειλές» του διαστήματος και σημείωσε ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί οποιαδήποτε επίθεση από το διάστημα.
Μια αναθεώρηση του 2021 στη διαστημική πολιτική του ΝΑΤΟ είπε ότι μια επίθεση προς, από ή εντός του διαστήματος θα αποτελούσε μια «σαφή πρόκληση» για τη συμμαχία και θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίκληση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας του Άρθρου 5.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/Sam-Altman-1-600x400.jpg)
Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο
Ο Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιείται συχνότερα καθώς το κόστος της θα συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα.
![Τεχνητή νοημοσύνη: Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον Christie’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/AI-art-600x338.jpg)
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
![Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/macron-600x400.jpg)
Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν για AI
Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά πριν από τη σύνοδο κορυφής AI στο Παρίσι για το 109 δισ. ευρώ όραμα του
![InvestAI: Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_ai2-600x352.png)
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
![ICEYE: Συνεργασία με την SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/PR_Satim-x-ICEYE-600x422.png)
Συνεργασία ICEYE και SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI
Η ICEYE και η SATIM θα ενισχύσουν τη χρήση δεδομένων SAR συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες SAR και προηγμένες λύσεις ανάλυσης
![Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Xristos-Papadopoulos-WITSIDE_image-1-600x494.jpeg)
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
![NXP: Με 307 εκατ. δολ. αποκτά την Kinara, που αναπτύσσει τεχνολογία νευρωνικών μονάδων επεξεργασίας (NPUs)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Eindhoven-Netherlands-600x338.jpg)
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
![Μασκ: Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολάρια για την OpenAI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/mask-1-600x400.jpg)
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
![Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/sdf-600x400.jpg)
Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google
![Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2017-11-27T182719Z_121180323_RC111A62D430_RTRMADP_3_BLOCKCHAIN-REGULATION-TOKENS-600x400.jpg)
Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin
Σκληρός δίσκος με 8.000 bitcoin κατέληξε στα σκουπίδια πριν από 11 χρόνια. Η αναζήτηση ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.