Πηγές:

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας, Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Oxford Economics – Global Economic Model.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Σημειώσεις:

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.

Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.

Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.

Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.

Πηγή: Επεξεργασία στοιχείων Global Economic Model – Oxford Economics, με βάση εκτιμήσεις από το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σημείωση: Τα ιστορικά στοιχεία του πίνακα ενδέχεται να διαφέρουν (ελαφρά) από ήδη δημοσιευμένα στοιχεία για διάφορους λόγους. Το χρησιμοποιούμενο μοντέλο απαιτεί κάποιο χρόνο για να προσαρμοστεί

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Oxford Economics για την ελληνική οικονομία (Greece: Labour market still running at full speed – 12 Φεβρουαρίου 2024), η οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να μεγεθύνεται, αν και με μετριασμένο ρυθμό. Με προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% το 2024, μετά από μεγέθυνση κατά 2,1% το 2023, η Ελλάδα φαίνεται να ξεπερνά το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Οι θετικές αυτές προοπτικές ενισχύονται από τους βελτιωμένους δείκτες εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εγχώρια ζήτηση, παράλληλα με τη σημαντική στήριξη από τα κονδύλια της ΕΕ (Next Generation EU), αναμένεται να είναι οι κύριοι μοχλοί μεγέθυνσης. Ωστόσο, η αισιόδοξη αυτή άποψη μετριάζεται από τις ανησυχίες σχετικά με τις επενδύσεις. Επιπλέον, η αγορά εργασίας στην Ελλάδα έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, καταγράφοντας την καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας το 2023, με ισχυρή αύξηση της απασχόλησης και ποσοστό ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την οικονομική κρίση. Οι ισχυρές αυτές επιδόσεις αποδίδονται στην επίτευξη πλήρους απασχόλησης στην οικονομία, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης.

Η Oxford Economics επίσης σημειώνει ότι οι τάσεις του πληθωρισμού στην Ελλάδα είναι αξιοσημείωτες. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός μειώνεται, παρά τις επίμονες υψηλές τιμές των τροφίμων και τις εξωτερικές πιέσεις από την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες αύξησαν ελαφρώς την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του έτους. Η αποπληθωριστική διαδικασία υπογραμμίζει την πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ των εξωτερικών κλυδωνισμών και των εγχώριων οικονομικών πολιτικών. Επιπλέον, η δημοσιονομική ευρωστία, μια άλλη κρίσιμη πτυχή για την ελληνική οικονομία, βρίσκεται υπό εξέταση λόγω των αυξανόμενων πληρωμών τόκων που επιδεινώνονται από την αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες που συνιστούν πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3-4% του ΑΕΠ, αναδεικνύει τις προκλήσεις και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στη διαχείριση των δημοσιονομικών της.

Όσον αφορά στους κινδύνους, το οικονομικό τοπίο της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από διάφορες ευπάθειες, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσής της σε βασικούς παγκόσμιους κινδύνους και πιθανές γεωπολιτικές εντάσεις. Παρά τις προκλήσεις αυτές, η οικονομία της Ελλάδας αναμένεται να σημειώσει βραχυπρόθεσμα καλύτερες επιδόσεις από τις αντίστοιχες της Ευρωζώνης, χάρη στις κρατικές επενδύσεις και την εγχώρια ζήτηση. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές εξαρτώνται από την επιτυχή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδίως όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ζητημάτων της γήρανσης του πληθυσμού και την ενίσχυση της παραγωγικότητας της εργασίας

Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις

Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής),Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News