Ο Στιβ Τζομπς απεχθανόταν τις έρευνες αγοράς. Ο συνιδρυτής της Αpple είχε αντιληφθεί προφανώς τη ματαιότητά τους. Θεωρούσε ότι οι καταναλωτές στην ουσία δεν γνωρίζουν, ή δεν μπορούν να φανταστούν, τι ακριβώς επιθυμούν. Η δική τους δουλειά περιορίζεται στην κατανάλωση. «Εγώ ξέρω τι θέλουν, όχι εκείνοι» δήλωνε με μια δόση αλαζονείας επιβεβαιώνοντας το ηγετικό του προφίλ.
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Τέλος στα περί εκλογών μετά από σκληρό μπρα ντε φερ Γεροβασίλη – Κασσελάκη
«Μην αφήσετε τον θόρυβο της άποψης των άλλων να πνίξει τη δική σας εσωτερική φωνή» προέτρεπε τους αποφοίτους του Στάνφορντ το 2005. Στην ουσία υποστήριζε ότι, ακόμη και αν αποτύχεις, καλύτερα να είσαι σίγουρος ότι φταις εσύ και μόνο εσύ. Συμπύκνωσε τη φιλοσοφία του σε ένα απλό και σαφές μήνυμα που γνώρισε τεράστια απήχηση: «Τhink different».
Κάτι σαν την «αλλαγή» του ΠαΣοΚ, εάν αποτολμούσαμε μια αυθαίρετη και αδόκιμη αναγωγή στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Ποιος μπορεί να συνοψίσει σήμερα σε μία λέξη – έστω δύο – το σχέδιο, το αφήγημα ή το όραμα των κομμάτων που θέλουν να διεκδικήσουν την εξουσία; Στο ρητορικό αυτό ερώτημα, τα ηγετικά στελέχη πρέπει να αναζητήσουν την απάντηση στη δική τους «εσωτερική φωνή», εφόσον φυσικά διαθέτουν, και όχι στις απαντήσεις πρόχειρων ερωτηματολογίων.
Η προσφυγή στη βοήθεια του κοινού προδίδει αδιέξοδα και αδυναμία. Τα ερωτηματολόγια δεν αποτελούν λύση, αλλά «λυσάρια» που δίνουν πρόχειρες, απλοϊκές και επιφανειακές απαντήσεις σε ερωτήματα δύσκολα και απαιτητικά. Ενίοτε μάλιστα τα ευρήματά τους μπορεί να λειτουργήσουν αποπροσανατολιστικά.
Γι’ αυτό ακριβώς ο Τζομπς δεν βρέθηκε ποτέ στην ανάγκη να ρωτήσει το καταναλωτικό κοινό αν θα το ενδιέφερε να αποκτήσει ένα κινητό με οθόνη αφής ή μία «ταμπλέτα». Ούτε έθεσε ποτέ θέμα δημοψηφίσματος για το εάν το μισοδαγκωμένο μήλο θα γινόταν έμβλημα της εταιρείας του.
Latest News
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση