Η ποιότητα των νέων υποδομών της Ινδίας είναι μόνο ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων είναι ενθουσιασμένοι με τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.
Οι επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα σε όλο τον κόσμο παρατηρούν την ανάπτυξη της Ινδίας από το 2014 υπό τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θέλει το έθνος της Νότιας Ασίας να γίνει μια οικονομία 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2025.
Goldman Sachs: Βλέπει ανάπτυξη στην Ινδία άνω του 6% μέχρι το τέλος της δεκαετίας
Το πρόβλημα της Κίνας
Η αισιοδοξία γύρω από το πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη διάθεση που επικρατεί στην Κίνα, η οποία βρίσκεται μπροστά με μια πληθώρα οικονομικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της επιταχυνόμενης φυγής κεφαλαίων από τη χώρα.
Τα χρηματιστήριά της έχουν υποστεί παρατεταμένη πτώση μετά τις πρόσφατες κορυφές του 2021, με περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αγοραία αξία να έχουν εξαφανιστεί από τα χρηματιστήρια της Σαγκάης, της Σενζέν και του Χονγκ Κονγκ. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατέρρευσαν πέρυσι και μειώθηκαν και πάλι τον Ιανουάριο, με πτώση σχεδόν 12% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023.
Το χρηματιστήριο της Ινδίας, εν τω μεταξύ, σημειώνει υψηλά ρεκόρ. Η αξία των εταιρειών που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Ινδίας ξεπέρασε τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του περασμένου έτους.
Τι θα φέρει το μέλλον
Το μέλλον φαίνεται ακόμη πιο λαμπρό. Η αξία της αγοράς της Ινδίας αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί στα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Jefferies, γεγονός που θα την καταστήσει «αδύνατο να αγνοηθεί από τους μεγάλους παγκόσμιους επενδυτές».
«Η Κίνα δεν φαίνεται να προχωρά. Οπότε ποια είναι η άλλη χώρα που μπορεί ίσως να την αντικαταστήσει;» αναρωτήθηκε στο CNN ο Πιγιούς Μιτάλ, μάνατζερ στο επενδυτικό fund Matthews Asia. «Δεν υπάρχει άλλη χώρα σαν την Κίνα εκτός από την Ινδία – με κάποια μορφή ή τρόπο, είναι το υποκατάστατο που ίσως ο κόσμος αναζητά για να προωθήσει την ανάπτυξη».
Η Ιαπωνία έχει επωφεληθεί από τους επενδυτές που αναζητούν μια εναλλακτική λύση στην Κίνα – ο δείκτης αναφοράς του Τόκιο σημείωσε νέο υψηλό για πρώτη φορά μετά από 34 χρόνια την περασμένη εβδομάδα, βοηθούμενος από τη βελτίωση των εταιρικών κερδών και το αδύναμο γεν. Όμως η χώρα έχει κολλήσει στην ύφεση και πρόσφατα έχασε τη θέση της ως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου από τη Γερμανία.
Η τελευταία αναθεώρηση από την εταιρεία MSCI που καταρτίζει παγκόσμιους χρηματιστηριακούς δείκτες αντανακλά την ανοδική τάση προς την Ινδία. Η MSCI δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι θα αυξήσει τη στάθμιση της Ινδίας στον δείκτη αναδυόμενων αγορών της σε 18,06% από 17,98%, ενώ θα μειώσει τη στάθμιση της Κίνας σε 24,77%.
Οι δείκτες της MSCI βοηθούν τους θεσμικούς επενδυτές παγκοσμίως να αποφασίσουν πώς να κατανέμουν τα χρήματά τους και πού να εστιάσουν την έρευνά τους.
«Το βάρος της Ινδίας στον δείκτη MSCI για τις αναδυόμενες αγορές ήταν περίπου 7% πριν από μερικά χρόνια», επισήμανε στο CNN και ο Αντίτια Σουρές, επικεφαλής της έρευνας μετοχών της Ινδίας στην Macquarie Capital. «Νομίζω ότι το 18% στον δείκτη είναι φυσικό να βαρύνει περισσότερο προς το 25%; Ναι, είναι κάπως ξεκάθαρο ότι οι συζητήσεις μας οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα».
Καθώς η Ινδία οδεύει προς τις εθνικές εκλογές τους επόμενους μήνες, οι παρατηρητές της αγοράς ελπίζουν ότι το κυβερνών κόμμα Bharatiya Janata του Μόντι θα κερδίσει μια τρίτη θητεία, φέρνοντας μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στις οικονομικές πολιτικές για τα επόμενα πέντε χρόνια.
«Εάν ο Μόντι επιστρέψει με πλειοψηφία και υπάρχει πολιτική σταθερότητα, τότε μπορώ σίγουρα να πω με σιγουριά ότι θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επενδυτών για την Ινδία σε πιο βιώσιμη βάση», συμπλήρωσε ο Μιτάλ.
Ο επόμενος παγκόσμιος μοχλός ανάπτυξης
Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για την ευφορία γύρω από την Ινδία. Από την αύξηση του νεανικού πληθυσμού μέχρι τα εργοστάσια που δουλεύουν ασταμάτηση, η χώρα έχει πολλά στοιχεία που την ευνοούν.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η Ινδία θα αναπτυχθεί κατά 6,5% το επόμενο οικονομικό έτος έναντι 4,6% για την Κίνα. Οι αναλυτές της Jefferies αναμένουν ότι η χώρα θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μέχρι το 2027.
Όπως η Κίνα πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες, έτσι και η Ινδία βρίσκεται μόλις στην αρχή του μετασχηματισμού των υποδομών, δαπανώντας δισεκατομμύρια για την κατασκευή δρόμων, λιμανιών, αεροδρομίων και σιδηροδρόμων.
Υπάρχει ένα «πολύ ισχυρό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα» στην οικονομία από τις επενδύσεις σε ψηφιακές και φυσικές υποδομές, το οποίο «δεν μπορείτε να αγνοηθεί», δήλωσε ο Σουρές.
Τι επιλέγουν οι εταιρείες
Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία του κόσμου προσπαθεί επίσης να επωφεληθεί από την επανεξέταση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των εταιρειών σχετικά με τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Οι παγκόσμιες επιχειρήσεις θέλουν να διαφοροποιήσουν τις δραστηριότητές τους μακριά από την Κίνα, όπου αντιμετώπισαν εμπόδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας και είναι εκτεθειμένες σε κινδύνους που προκύπτουν από την ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον.
«Η Ινδία είναι ένας προνομιακός υποψήφιος για να επωφεληθεί από το “friend-shoring”, την κατασκευή και προμήθεια από χώρες που είναι γεωπολιτικοί σύμμαχοι των εφοδιαστικών αλυσίδων, κυρίως εις βάρος της Κίνας», είχε τονίσει τον Ιανουάριο ο Χούμπερτ ντε Μπαροσέζ, οικονομολόγος της αγοράς στην Capital Economics.
Ως αποτέλεσμα, ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του προμηθευτή της Apple, Foxconn, επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ινδία. Ομοίως ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Ίλον Μασκ είχε τονίσε τον περασμένο Ιούνιο ότι η εταιρεία του επιθυμεί να επενδύσει στην Ινδία «όσο το δυνατόν συντομότερα». «Ο Μόντι νοιάζεται πραγματικά για την Ινδία, επειδή μας πιέζει να κάνουμε σημαντικές επενδύσεις – και αυτό είναι κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε», είχε προσθέσει.
Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένοι που ανησυχούν ότι η αυτοπεποίθηση της Ινδίας μπορεί να αγγίζει τα όρια της ύβρεως.
Οι αγορές
Ενώ το ενδιαφέρον για την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυξάνεται, οι υψηλές τιμές των ινδικών μετοχών τρομάζουν ορισμένους διεθνείς επενδυτές.
Οι ινδικές μετοχές ήταν πάντοτε ακριβές σε σύγκριση με άλλες αναδυόμενες οικονομίες, αλλά τώρα έχουν ενισχυθεί εκ νέου.
Οι εγχώριοι επενδυτές, τόσο οι ιδιώτες όσο και οι θεσμικοί, φαίνεται να παραμερίζουν αυτές τις υψηλές αποτιμήσεις, οδηγώντας τη χρηματιστηριακή αγορά της Ινδίας σε πρωτοφανείς κορυφές.
Σύμφωνα με την Macquarie Capital, μόνο οι ιδιώτες επενδυτές κατέχουν το 9% της αξίας της αγοράς μετοχών της Ινδίας έναντι των ξένων επενδυτών που βρίσκονται λίγο κάτω από το 20%. Οι αναλυτές, ωστόσο, αναμένουν ότι οι ξένες επενδύσεις θα αυξηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2024, μόλις τελειώσουν οι εκλογές.
Υπάρχει όμως και μια άλλη πιθανή πρόκληση. Παρά τη νέα οικονομική της επιβλητικότητα, η Ινδία δεν έχει την ικανότητα να απορροφήσει όλα τα χρήματα που ρέουν από την Κίνα, της οποίας η οικονομία εξακολουθεί να είναι περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη. Έχει εξάλλου πάρα πολλές εταιρείες που είναι 100 και 200 δισεκατομμύρια δολάρια και πλέον σε αξία.
Αλλά το γεγονός ότι το ράλι της Ινδίας οδηγείται από εγχώριους επενδυτές, προσθέτει στα πλεονεκτήματα της χώρας και μειώνει την εξάρτησή της από τις ροές ξένων κεφαλαίων.
Οι επενδύσεις
Εκτός από τις γεωπολιτικές ρήξεις και τις αβέβαιες οικονομικές προοπτικές, οι ξένες εταιρείες και οι επενδυτές έχουν γίνει όλο και πιο επιφυλακτικοί για τους εγχώριους πολιτικούς κινδύνους στην Κίνα. Οι θεσμικοί επενδυτές εξακολουθούν να είναι πολύ επιφυλακτικοί όσον αφορά την αγορά κινεζικών μετοχών, παρόλο που πολλές από αυτές μοιάζουν τώρα με ευκαιρία.
«Υπάρχουν πολλές καλές επιχειρήσεις στην Κίνα, αλλά με όλα τα ρυθμιστικά ζητήματα είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν μακροπρόθεσμα», δήλωσε η Πριγιάνκα Αγκνιχότρι, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην Brown Advisory με έδρα τη Βαλτιμόρη.
Η Ινδία, από την άλλη πλευρά, απολαμβάνει τις υγιείς σχέσεις της με τη Δύση και άλλες μεγάλες οικονομίες και προσελκύει επιθετικά μεγάλες επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν εργοστάσια στη χώρα.
Στην ομιλία της για τον προϋπολογισμό τον Φεβρουάριο, η υπουργός Οικονομικών της Ινδίας Νιρμάλα Σιταραμάν είχε τονίσει ότι οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων από τότε που ο Μόντι ανέβηκε για πρώτη φορά στην εξουσία το 2014, ανήλθαν σε σχεδόν 600 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό διπλάσιο από αυτό της προηγούμενης δεκαετίας.
«Για την ενθάρρυνση βιώσιμων ξένων επενδύσεων, διαπραγματευόμαστε διμερείς επενδυτικές συμφωνίες με τους ξένους εταίρους μας, στο πνεύμα της πρώτης ανάπτυξης της Ινδίας», πρόσθεσε.
Οι αναλυτές λένε ότι θα ήταν δύσκολο να σταματήσει ο οικονομικός κολοσσός που έχει θέσει σε κίνηση η Ινδία, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στην Κίνα. «Ακόμη και αν η Κίνα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επιλύσει πολλά προβλήματα, δεν νομίζω ότι η Ινδία θα επιστρέψει στο παρασκήνιο πλέον», εξήγησε στο CNN ο Mιτάλ. «Έχει φτάσει η δική της στιγμή».
Latest News
Pepsi και Pringles πλημμυρίζουν τη Συρία - Τα δολάρια δεν είναι πια «μαϊντανοί»
Το τέλος των περιορισμών που είχε επιβάλει ο Άσαντ στα δολάρια αλλάζει το σκηνικό στο Συρία και οδηγεί σε έκρηξη στα ξένα αγαθά
Τα κέρδη-ρεκόρ φέρνουν πιο κοντά τις συγχωνεύσεις και εξαγορές στις ευρωπαϊκές τράπεζες
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επιτύχει μια σειρά από κέρδη ρεκόρ ενώ βλέπουν την πορεία των μετοχών να διαγρφάφεται διαρκώς ανοδική
Τηλεργασία και real estate: Πώς επηρέασε τις τιμές των ακινήτων [γράφημα]
Τι αποτυπώνεται σε μελέτη με μοντέλο το Λονδίνο, που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της ΕΚΤ
Πόσο θα επηρεάσει την ηλεκτροκίνηση ο Ντόναλντ Τραμπ
Η πτώση των τιμών και η αύξηση της αυτονομίας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναμένεται να αντισταθμίσουν τα αντικίνητρα των Ρεπουμπλικανών
Επιστρέφει σε ιδιώτες η Uniper - Τι σχεδιάζει το Βερολίνο
Η Γερμανία χρειάστηκε να εθνικοποιήσει την Uniper το 2022 για να αποφύγει την κατάρρευσή της εν μέσω της ενεργειακής κρίσης
Μπάιντεν: Διέγραψε το φοιτητικό χρέος 150.000 δανειοληπτών
Ο Μπάιντεν έχει διαγράψει το χρέος για περισσότερους από 5 εκατ. δανειολήπτες ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων, με συνολική ελάφρυνση 183,6 δισ. δολαρίων
Νέο mega-deal στη βιοτεχνολογία: Η Johnson & Johnson εξαγοράζει την Intra-Cellular
Τα φάρμακα για ψυχικές ασθένειες ήταν κάποτε σημαντικές πηγές εσόδων για φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Johnson & Johnson και η Eli Lilly
Gazprom: Σχέδια για απολύσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων
Σημαντικό το κόστος των κυρώσεων και της διακοπής της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Τι πρότεινε η αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας αναφορικά με τη μείωση του προσωπικού
11+1 μέτρα για τη στεγαστική κρίση στην Ισπανία - Οι προτάσεις για ενοίκια, φόρους και Airbnb
Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αποκαλύπτει μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης στην Ισπανία
Ρεκόρ εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας το 2024 στη Γαλλία
Κλειδί η αυξημένη παραγωγή πυρηνικής ενέργειας - Ο ρόλος του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ