Ένας αριθμός ρεκόρ Ρώσων ζητούν άσυλο στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας που είδαν τις αιτήσεις να πενταπλασιάζονται πέρυσι, καθώς οι Ρώσοι έγιναν η μεγαλύτερη ομάδα που αναζητά καταφύγιο στη χώρα της Ανατολικής Ασίας.

Συνολικά 5.750 Ρώσοι υπήκοοι ζήτησαν άσυλο στη Νότια Κορέα το 2023, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από την Εθνική Υπηρεσία Μετανάστευσης. Αυτό είναι πενταπλάσιο από τους 1.038 που ζήτησαν προστασία το 2022 – και περισσότερο από τον συνολικό αριθμό αιτήσεων ασύλου από Ρώσους που καταγράφηκε μεταξύ 1994 και 2019.

Νότια Κορέα: Γιατί θεσπίζει ψηφιακή νομαδική βίζα

Το περασμένο έτος σηματοδότησε επίσης τον υψηλότερο αριθμό συνολικών αιτήσεων ασύλου των τελευταίων τουλάχιστον οκτώ ετών, σύμφωνα με την Υπηρεσία Μετανάστευσης. Μετά τους Ρώσους, οι μεγαλύτερες ομάδες αιτούντων άσυλο προέρχονταν από το Καζακστάν, την Κίνα και τη Μαλαισία.

Και η τάση αυτή συνεχίστηκε και φέτος, με τους Ρώσους να αποτελούν ξανά τη μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων άσυλο τον Ιανουάριο.

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που αναφέρθηκαν από τους αιτούντες άσυλο ήταν η δίωξη λόγω θρησκείας, ακολουθούμενη από την πολιτική δίωξη. Άλλοι λόγοι περιλάμβαναν διακρίσεις λόγω του ότι ανήκουν σε συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, φυλή ή εθνικότητα. Ωστόσο, η υπηρεσία δεν διευκρίνισε τους λόγους που ανέφεραν οι Ρώσοι αιτούντες άσυλο.

Η Νότια Κορέα έχει αυστηρούς μεταναστευτικούς νόμους – συμπεριλαμβανομένων των αιτήσεων ασύλου. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, μόλις 4.052 άτομα έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες στη Νότια Κορέα από περισσότερες από 103.000 αιτήσεις ασύλου, σύμφωνα με την έκθεση.

Τι συμβαίνει με τους Ρώσους

Οι Ρώσοι υπήκοοι που ζητούν άσυλο παγκοσμίως έχουν στρέψει την προσοχή πάνω τους μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, με εκατοντάδες χιλιάδες να εγκαταλείπουν τη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια – πολλοί από αυτούς διαφεύγουν από τη στρατιωτική επιστράτευση.

Στη Νότια Κορέα, πέντε Ρώσοι άνδρες εγκλωβίστηκαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Incheon κοντά στην πρωτεύουσα Σεούλ το 2022, ενώ προσπαθούσαν να αποφύγουν τη διαταγή της Μόσχας για στρατιωτική κινητοποίηση για τον πόλεμο.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Νότιας Κορέας απέρριψε τις αιτήσεις τους για το καθεστώς του πρόσφυγα, αφήνοντάς τους ουσιαστικά σε εκκρεμότητα στο αεροδρόμιο. Πολύ φοβισμένοι για να επιστρέψουν στη Ρωσία, πέρασαν σχεδόν πέντε μήνες κοιμώμενοι στον τερματικό σταθμό και ζώντας με γεύματα από το τμήμα μετανάστευσης της Νότιας Κορέας. Στις αρχές του 2023, δύο άνδρες είχαν τη δυνατότητα να φύγουν από το αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με το CNN τα πρώτα σχέδια ήταν να κατευθυνθούν στο Καζακστάν, αλλά άλλαξαν γνώμη όταν άκουσαν ότι η πρώην σοβιετική δημοκρατία απέλασε Ρώσους που διέφευγαν.

Παρόμοιες ιστορίες έχουν αναφερθεί και αλλού – στοιχεία από τις συνοριακές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξαν ότι ο αριθμός των Ρώσων πολιτών που συνάντησαν αυξήθηκε κατακόρυφα μετά την επιβολή της στρατιωτικής επιστράτευσης από τη Μόσχα τον Σεπτέμβριο του 2022.

Από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023, σχεδόν 22.000 Ρώσοι προσπάθησαν να εισέλθουν στις ΗΠΑ μέσω των νότιων συνόρων της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Τζιτζικώστας : Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη τον Φεβρουάριο του 2023, δεν έπρεπε να συμβεί
Διεθνή |

Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν έπρεπε να συμβεί - Η ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητά μου, λέει ο Τζιτζικώστας

Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε ότι « Ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί πουθενά στην Ευρώπη»