Αποτελεί αναμφίβολα το μεγαλύτερο success story όλων των εποχών στον εγχώριο χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Μία μικρή εταιρεία λογισμικού και παροχής διαδικτυακών λύσεων που ιδρύεται το 2000 καταφέρνει μέσα σε μία 20ετία να εξελιχθεί στην ισχυρότερη νεοτράπεζα στην Ευρώπη με παρουσία σε 24 χώρες. Καθίσταται δε ο πρώτος ελληνικός μονόκερoς, με αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολαρίων, μετά το deal των μετόχων μειοψηφίας της με την JP Morgan, που καταβάλλει 800 εκατ. ευρώ για το 48,5%, με στόχο να αποτελέσει το όχημα για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στη Γηραιά Ηπειρο.

Ο λόγος γίνεται φυσικά για τη Viva Wallet. Οταν επέρχεται η συμφωνία για την είσοδο του αμερικανικού κολοσσού στο μετοχικό της κεφάλαιο, οι τοποθετήσεις των στελεχών του είναι πανηγυρικές.

Viva Wallet: Εισήγηση Καρώνη για ΑΜΚ 400 εκατ. ευρώ

Ενδεικτικό δε της σημασίας που αποδίδει στη συγκεκριμένη επένδυση η JP Morgan είναι το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Τζέιμι Ντίμον, στον απόηχο του αρχικού deal, επισκέπτεται την Αθήνα στις αρχές του 2022 και περνά το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πανηγυρικό κλίμα

«Νομίζω ότι η Viva είναι μία σπουδαία ένδειξη του ταλέντου στον τομέα της μηχανικής που έχετε σε αυτή τη χώρα και είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αναπτυχθείτε. Οπως γνωρίζετε, έχουμε σχέδια να επεκταθούμε με την πάροδο του χρόνου, επομένως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κόμβο τεχνολογίας για την JP Morgan σε όλον τον κόσμο» λέει απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

Λίγους μήνες αργότερα, στο Investor Day της τράπεζας επαινεί τον Τάκη Γεωργακόπουλο, επικεφαλής του κλάδου πληρωμών του ομίλου σε ολόκληρο τον κόσμο, για την είσοδο στη Viva.

Τα σύννεφα ωστόσο στις σχέσεις των δύο βασικών μετόχων της ψηφιακής τράπεζας δεν αργούν να φανούν, με φόντο την προοπτική απόκτησης του συνόλου των μετοχών της από τον αμερικανικό όμιλο, στη βάση της αρχικής τους συμφωνίας.

Σύμφωνα με αυτήν, η JP Morgan έχει το δικαίωμα εξαγοράς το 2025 του υπόλοιπου 51,5% από τη We Realise των συνιδρυτών της Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα, που εξακολουθούν έως σήμερα να ελέγχουν το manamegent. Αυτό που μένει ωστόσο ανοιχτό είναι το τίμημα στο οποίο θα γίνει η μεταβίβαση, το οποίο θα προκύψει από ανεξάρτητο εκτιμητή.

Οταν λοιπόν στα τέλη του 2023 η Houlihan Lokey, που προσέλαβε η JP Morgan, υπολόγισε την αξία της Viva Wallet στο 1 δισ. ευρώ, ήτοι σχεδόν στο ήμισυ του τιμήματος εξαγοράς του 48,5%, η αντίδραση της We Realise ήταν άμεση. Προσελήφθη η EY Γερμανίας, που την αποτίμησε στα 3 δισ. ευρώ.

Πλέον, η διαμάχη των δύο πλευρών θα επιλυθεί στις δικαστικές αίθουσες του Λονδίνου, μετά από εκατέρωθεν μηνύσεις που υπέβαλαν οι δύο μέτοχοι.

Σύμφωνα με διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, η JP Morgan υποστηρίζει ότι η στρατηγική που εφαρμόζουν οι έλληνες μέτοχοι της Viva στοχεύει στην επαναδιαπραγμάτευση της αρχικής συμφωνίας, με στόχο να πουλήσουν τις μετοχές τους ακριβότερα. «Ξεκινήσαμε νομικές ενέργειες, μετά την εξάντληση κάθε άλλης εναλλακτικής» σχολίαζαν πηγές από την αμερικανική τράπεζα. Επίσης κατηγορούν τον Καρώνη για προσπάθεια περιορισμού ή παράκαμψης των συμβατικών και νόμιμων δικαιωμάτων τους.

Το διακύβευμα

Σύμφωνα με το σκεπτικό των Αμερικανών, το deal προέβλεπε ότι η μεταβίβαση των μετοχών θα γίνει με μέγιστη αποτίμηση τα 5 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, η We Realise υποστηρίζει πως με βάση την επίμαχη συμφωνία κανείς μέτοχος δεν μπορεί να πουλήσει τις μετοχές του, όσο η αξία της Viva υπολείπεται των 5 δισ. ευρώ.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η JP Morgan δημιουργεί προσκόμματα για την είσοδο της Viva σε νέες αγορές τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, με σκοπό να μειώσει την αποτίμησή της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ενέκρινε η ΓΣ την απόσχιση των κλάδων δημόσιων έργων και υποδομών ευρυζωνικότητας
Επιχειρήσεις |

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ενέκρινε η ΓΣ την απόσχιση των κλάδων δημόσιων έργων και υποδομών ευρυζωνικότητας

Σύμφωνα με την απόφαση των μετόχων συστήνεται η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Διαχείριση Παγίων και δημιουργείται και νέα εταιρεία για έργα υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας