
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προειδοποίησαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της σχετικά με την ικανότητά της να επαναφέρει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.
Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία, επί της ετήσιας έκθεσης της ΕΚΤ που παρουσίασε η πρόεδρος της τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν την ανησυχία τους ότι ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη τιθασευθεί.
«Εάν η ΕΚΤ αποτύχει να φέρει τον πληθωρισμό στο επίπεδο-στόχο εγκαίρως, ενώ έχει αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης στη ζώνη του ευρώ, ιδιαίτερα για πολίτες και εταιρείες, κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της», αναφέρεται συγκεκριμένα.


Επιτόκια: Τι φέρνει στις ζωές δανειοληπτών και καταθετών η μείωση από την ΕΚΤ
Το Κοινοβούλιο «ανησυχεί βαθύτατα για τα επίμονα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, ειδικά για τους δείκτες του πυρήνα, και τις επιζήμιες επιπτώσεις τους στην ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, επηρεάζοντας ιδιαίτερα όσους έχουν σταθερά ή περιορισμένα εισοδήματα», πρόσθεσαν, λέγοντας στην ΕΚΤ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του ποσοστού πληθωρισμού σύμφωνα με την εντολή της».
Οι καίριες παρατηρήσεις συνοψίζονται στα εξής:
- ότι «μια τέτοια κατάσταση προκαλεί οικονομική αβεβαιότητα και αυξάνει το κόστος ζωής των πολιτών» και
- «ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, οι οποίες συντηρούν έναν κύκλο αυξήσεων τιμών και υπονομεύουν την οικονομική σταθερότητα· σημειώνεται ότι οι ποσοτικοί στόχοι για τον πληθωρισμό πρέπει να επιτευχθούν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα»
- καλούν την ΕΚΤ «να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παρακολούθηση και τον καθορισμό του ουδέτερου επιτοκίου».
Οι νομοθέτες ζήτησαν επίσης από την ΕΚΤ «να επανεξετάσει και να βελτιώσει θεμελιωδώς τα μοντέλα της και τον ρόλο τους στη χάραξη πολιτικής υπό το φως της χαμηλότερης απόδοσης των μοντέλων τα τελευταία χρόνια».
Η έκθεση έρχεται λίγες μέρες πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική της 7ης Μαρτίου, όπου τα επιτόκια θα παραμείνουν σχεδόν σίγουρα αμετάβλητα πριν από τη μείωση αργότερα αυτό το έτος. Οι αξιωματούχοι φαίνεται να συγκλίνουν γύρω από μια κίνηση τον Ιούνιο, αν και ορισμένοι έχουν πιέσει για νωρίτερα μέτρα.


Latest News

«Eσβησε» η εμπιστοσύνη της Δύσης στην Αμερική λέει ο Ρίτσαρντ Μπράνσον
Οι ιστορικοί θα θυμούνται την τρέχουσα περίοδο γεωπολιτικής αναταραχής ως τη στιγμή που τα δυτικά έθνη έχασαν την εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, προειδοποίησε ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον

Η Κίνα περιορίζει τις επενδύσεις στις ΗΠΑ καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται
Σε αναστολή της εμπορικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ προχωρά η Κίνα - Αυξάνει τις πιέσεις όσο οξύνεται ο ανταγωνισμός

Δασμούς 20% στην ΕΕ ανακοίνωσε ο Τραμπ - Έπίθεση στους συμμάχους των ΗΠΑ για «λεηλασία»
«Οι θέσεις εργασίας και τα εργοστάσια θα επιστρέψουν στη χώρα μας και το βλέπετε ήδη να συμβαίνει», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ

Σε μια σπάνια συνέντευξη ο πλουσιότερος άνθρωπος του Μεξικού μιλάει για τις επιχειρήσεις του, την οικογένειά του και τον Τραμπ
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Κάρλος Σλιμ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του Μεξικού, μιλάει για τις επιχειρήσεις του, την οικογένειά του και τον Ντόναλντ Τραμπ

Πώς η Ισπανία έγινε το νέο hotspot των «Big Pharma» στην Ευρώπη
Η Ισπανία κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη για κλινικές δοκιμές και προσελκύει επενδύσεις στις βιοεπιστήμες, αλλά αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό, μεταξύ άλλων από την Κίνα.

Πώς το Minecraft κατέκτησε τον κόσμο;
Η ταινία «A Minecraft Movie» που βρίσκεται στις αίθουσες και το «κόλλημα» του ηθοποιού Τζακ Μπλακ - Tο βιντεοπαιχνίδι Minecraft με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών

Η Walmart «ανοίγεται» στα premium καλλυντικά
Η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Αμερικής Walmart προσθέτει premium μάρκες ομορφιάς στα εμπορεύματά της

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι γίγαντες του άνθρακα φεύγουν, τα AI data centers έρχονται
Οι ενεργειακές ανάγκες που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη «κατασκευάζουν» τον μεγαλύτερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο των ΗΠΑ ανατολικά του Πίτσμπουργκ

Πόσα δολάρια θα κοστίσει στις ΗΠΑ η προσάρτηση της Γροιλανδίας; – Τι εκτιμούν οι άνθρωποι του Τραμπ
Οι αρμόδιες υπηρεσίες στις ΗΠΑ έχουν περάσει ήδη σε εκτιμήσεις κόστους-οφέλους, παρά τις διαθνείς αντιδράσεις

Δε γλιτώνουν ούτε τα κουτάκια μπύρας από τους δασμούς Τραμπ
Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αναθεώρησε την Τετάρτη τους δασμούς 25% του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στα παράγωγα προϊόντα από αλουμίνιο