Περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, που αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου ΑΕΠ και σχεδόν το 80% του παγκόσμιου κεφαλαίου της αγοράς, θα κατευθυνθεί στις κάλπες το 2024, θέτοντας πιθανότατα τις βάσεις για μια χρονιά γεμάτη με πολιτικούς τίτλους, αστάθεια και πιθανές αλλαγές. Η ιστορία μας λέει ότι η πολιτική μπορεί να έχει μεγάλη επιρροή τόσο στις οικονομικές προοπτικές όσο και στις προοπτικές της αγοράς μετοχών μιας χώρας, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα και την Αργεντινή, αναφέρει νέα ανάλυση της GlobalX.

Όπως εξηγεί, ο εκλογικός κύκλος του 2024 έχει τη δυνατότητα να είναι εξαιρετικά καταλυτικός για τις προοπτικές, με τις γεωπολιτικές εντάσεις να παραμένουν υψηλές, καθώς η πόλωση αυξάνεται και η οικονομική αβεβαιότητα συνεχίζεται. Παρά την αναμενόμενη αστάθεια, η GlobalX παραμένει αισιόδοξη, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές (EM).

Deutsche Bank: Πόσο κοντά σε ένα παγκόσμιο ατύχημα είμαστε; – Οι 3 κίνδυνοι

Βασικοί καταλύτες

Σύμφωνα με την GlobalX, οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν τρεις βασικές συνιστώσες στις εκτιμήσεις τους για την πορεία των αγορών το 2024.

Ειδικότερα:

-Το 2024 πρόκειται να γίνουν πολλές κρίσιμες εκλογές και τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να έχουν μεγάλη επιρροή στις προοπτικές της οικονομίας και της αγοράς μετοχών σε ένα ευρύ φάσμα τόσο των αναδυόμενων όσο και των ανεπτυγμένων οικονομιών.

-Ο εκλογικός κύκλος του 2024 πιθανότατα θα φέρει τόσο αστάθεια όσο και ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές, μια κατάσταση που θα μπορούσε να ωφελήσει τους ενεργούς κωδικούς

-Τα πρόσφατα αποτελέσματα στην Ελλάδα και την Αργεντινή υπογραμμίζουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η πολιτική στις αγορές μετοχών μιας χώρας και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις εκλογές στο Μεξικό, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το παράδειγμα της Ελλάδας και της Αργεντινής

Η Ελλάδα και η Αργεντινή διεξήγαγαν κρίσιμες εκλογές το 2023, με τις δύο χώρες να εκλέγουν τους αντίστοιχους υποψηφίους τους υπέρ της αγοράς. Στην Ελλάδα, οι πολίτες επανεξέλεξαν τον νυν πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για δεύτερη θητεία, με το κόμμα του να κερδίζει την πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του ήταν το κλειδί στην ελληνική οικονομική ανάκαμψη, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις και άλλες πολιτικές υπέρ της αγοράς που άνοιξαν το δρόμο για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε Investment Grade (επενδυτική βαθμίδα) στα τέλη του περασμένου έτους.

Στην Αργεντινή, ο πληθυσμός απέρριψε αποφασιστικά τον περονισμό, εκλέγοντας Πρόεδρο τον νεοφιλελεύθερο Javier Milei. Έκτοτε, ο Milei κινήθηκε γρήγορα για την εξομάλυνση της οικονομίας, ψηφίζοντας μια σειρά μέτρων με στόχο τη μείωση των κρατικών δαπανών και την επιστροφή της οικονομίας στην ορθοδοξία.

Οι αγορές επιβράβευσαν αυτά τα ευνοϊκά πολιτικά αποτελέσματα, με τους δείκτες MSCI Greece και MSCI Argentina να αποδίδουν περίπου 48% και 67%, αντίστοιχα, σε όρους δολαρίων το 2023.

Τα παραδείγματα της Ελλάδας και της Αργεντινής υπογραμμίζουν και τη σημασία που μπορεί να παίξει η πολιτική τόσο για την οικονομική ανάπτυξη όσο και για την απόδοση των μετοχών. Στο 2024, λοιπόν, η GlobalX εντοπίζει πιθανές παρόμοιες ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές.

Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

Η συναίνεση της αγοράς βλέπει ότι μια ρεβάνς Biden/Trump είναι ένα πιθανό σενάριο. Ωστόσο, η μεγάλη δυσαρέσκεια για κάθε υποψήφιο και η αυξανόμενη υποστήριξη για τον Robert Kennedy Jr., δυνητικά ανοίγει την πόρτα σε έναν τρίτο υποψήφιο να μπει ουσιαστικά στην κούρσα.

Τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους είναι η μετανάστευση, η οικονομία, οι κρατικές δαπάνες και ορισμένα κοινωνικά ζητήματα όπως τα δικαιώματα των αμβλώσεων. Όσον αφορά τον άμεσο αντίκτυπο στις αγορές, GlobalX αναμένει ότι και οι δύο υποψήφιοι θα διατηρήσουν τη επιθετική ρητορική τους απέναντι στην Κίνα, ενώ το Μεξικό θα μπορούσε επίσης να παρουσιαστεί σε συζητήσεις για τη μετανάστευση. Ωστόσο, αναμένει ότι αυτό θα είναι περισσότερο επιφανειακό, με περιορισμένες ενέργειες στη συνέχεια.

Στο μέτωπο της εσωτερικής πολιτικής, όπως και σε πολλά προεκλογικά χρόνια, η GlobalX αναμένει ελάχιστη δράση από το ήδη αδιέξοδο στο Κογκρέσο, με την κυβέρνηση πιθανότατα να μεταφέρει τα περισσότερα ζητήματα στην επόμενη κυβέρνηση. Εκτιμάται ότι αυτό το αδιέξοδο να είναι δυνητικά αρνητικό για το δολάριο ΗΠΑ, καθιστώντας θετικές τις εκτιμήσεις για τις αναδυόμενες αγορές, δεδομένης της ισχυρής ώθησης που λαμβάνουν οι χώρες της ΕΜ από ένα ασθενέστερο νόμισμα των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι κατά τη διάρκεια της εξάμηνης περιόδου που προηγήθηκε των δύο τελευταίων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, οι μετοχές των EM ξεπέρασαν τις επιδόσεις του δείκτη S&P 500 με μεγάλη διαφορά. Με βάση τα παραπάνω, η GlobalX συνεχίζει να είναι θετική στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες αναμένεται να επωφεληθούν από υψηλότερους αναμενόμενους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ οι αποτιμήσεις παραμένουν συγκριτικά ελκυστικές.

Συμπέρασμα

Η πληθώρα των εκλογών το 2024 θέτει τις βάσεις για μια χρονιά γεμάτη με πολιτικούς τίτλους, αστάθεια και αλλαγές πολιτικής. Τα πρόσφατα αποτελέσματα στην Ελλάδα και την Αργεντινή υπογραμμίζουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η πολιτική στις προοπτικές της οικονομίας και της αγοράς μετοχών μιας χώρας.

Έτσι, η GlobalX βλέπει την Ινδία και το Μεξικό ως πιθανούς ωφελημένους των εκλογικών αποτελεσμάτων, ενώ τα αποτελέσματα στις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και τη Νότια Αφρική παραμένουν πιο αβέβαια.

Οι εκλογές στις ΗΠΑ πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο το Κογκρέσο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ η Κίνα και το Μεξικό θα μπορούσαν να τεθούν υπό έλεγχο ενόψει των εκλογών στις ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν αναμένονται συγκεκριμένες αλλαγές πολιτικής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Πώς και γιατί το υπουργείο Ενέργειας θέλει τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών της χώρας
Διεθνή |

Ποιοι θέλουν τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία - Το σχέδιο και οι αντιδράσεις

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα ενέργειας στη Ρωσία έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο έλεγχο του υπουργείου στις εταιρείες πετρελαίου