Στο Βουκουρέστι βρίσκεται από χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσημη επίσκεψη μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Enel Romania.
Υδρογονάνθρακες: Πώς ξεκλείδωσαν οι νέες έρευνες της ExxonMobil για τα κοιτάσματα στην Κρήτη
Ο κ. Στάσσης τόσο στη διάρκεια συνάντησης του με τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Marcel Ciolacu όσο και συνέντευξης που παραχώρησε στο πλαίσιο του Ziarul Financiar Power Summit 24 τόνισε πως «η τοποθέτηση της ΔΕΗ στη Ρουμανία αποτελεί στρατηγική επιλογή».
Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας
Κατά τη συνάντηση του με τον κ. Ciolacu, ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ παρουσίασε τις επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει η PPC Romania (ΔΕΗ Ρουμανίας).
Δεσμεύτηκε για την υλοποίηση τους και για το στόχο τους που είναι η παραγωγή καθαρής και σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας αλλά και η ανάπτυξη και ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
«Η Ρουμανία είναι πολύ σημαντική αγορά για εμάς στην περιοχή, κι ενισχύει τις προσπάθειες μας για απανθρακοποίηση και ψηφιοποίηση του τομέα ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο ενεργειακός διάδρομος είναι ένα βασικό κλειδί για την επιτυχία μας», δήλωσε ο Έλληνας πρόεδρος και CEO μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας.
Οι επενδύσεις της PPC Romania στα επόμενα τρία χρόνια θα ανέλθουν στα 2,5 δισ. ευρώ και θα αφορούν στην ανάπτυξη συστημάτων ΑΠΕ 1,5 GW καθώς στην ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής.
Ισχυρός παίκτης στη ΝΑ Ευρώπη
Ο κ. Στάσσης μιλώντας σε ενεργειακό summit στο Βουκουρέστι αφηγήθηκε το όραμα της ΔΕΗ για τη γειτονική χώρα αλλά και συνολικά για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Όπως είπε «αποτελεί στρατηγική επιλογή για εμάς να γίνουμε περιφερειακός παίκτης στην ενέργεια. Η Ρουμανία αποτελεί σημαντική αγορά για εμάς ως προς την επίτευξη αυτού του στόχου».
Ο πρόεδρος εξήγησε ότι «επενδύοντας στη Ρουμανία θα μπορέσουμε αξιοποιώντας το trading ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στη χώρα, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες για καθαρότερη ενέργεια και σε ανταγωνιστικές τιμές. Όταν η ισχύς των ανέμων στην Ελλάδα έχουν μεγαλύτερη ένταση σε σχέση στη Ρουμανία ή το αντίστροφο δημιουργούνται προϋποθέσεις win – win για τις δύο χώρες».
Οι ΑΠΕ και οι εξαγορές
Ο κ. Στάσσης έδωσε μεγάλη βαρύτητα στις επενδύσεις που προγραμματίζει η ΔΕΗ σε ΑΠΕ και στα δίκτυα. «Οι ΑΠΕ είναι η φθηνότερη μορφή ενέργειας και εμείς επενδύουμε σε αυτές όπως και στα δίκτυα προκειμένου να μεταφερθούν τα πλεονεκτήματα της καθαρής ενέργειας καθώς και των ανταγωνιστικών τιμών στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε», εξήγησε.
Μάλιστα ρωτήθηκε για το αν στα σχέδια της ΔΕΗ είναι και οι εξαγορές: «Σχεδιάζουμε και εξαγορές αλλά και ανάπτυξη του δικού μας χαρτοφυλακίου ΑΠΕ», απάντησε ο πρόεδρος και CEO στη διάρκεια του ενεργειακού summit.
Εκτίμησε δε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία ότι η ζήτηση ενέργειας θα ανακάμψει μετά την ύφεση που σημείωσε στη διάρκεια της κρίσης καθώς προχωρά η ενεργειακή μετάβαση με την ένταξη ΑΠΕ στο σύστημα και συνολικά ο εξηλεκτρισμός για τη χρήση για παράδειγμα ηλεκτρικών οχημάτων.
Ο καταναλωτής του μέλλοντος
Στη συζήτηση στη διάρκεια του ενεργειακού summit ο κ. Στάσσης είχε την ευκαιρία να περιγράψει και το πώς βλέπει το μέλλον της ενέργειας αλλά και τον καταναλωτή του μέλλοντος στο τέλος της διαδρομής της πράσινης μετάβασης.
Σύμφωνα με τον ίδιο πλέον η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται από τεχνολογίες ΑΠΕ μέσα στις πόλεις και όχι εκτός πόλεων, όπως γνωρίζουμε μέχρι σήμερα με τη λειτουργία μεγάλων εργοστασίων θερμικής παραγωγής: «Οι καταναλωτές θα έχουν το δικό του φωτοβολταϊκό στη στέγη θα παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονται και θα την αποθηκεύουν στην μπαταρία του ηλεκτρικού τους οχήματος».
Ο ίδιος θεωρεί πως οι επενδύσεις του μέλλοντος στην ενέργεια θα είναι στο υδρογόνο αλλά και σε τεχνολογίες ενεργειακής απόδοσης και διαχείρισης. «Η Ευρώπη έχασε την ευκαιρία για επενδύσεις για παράδειγμα σε πανελ φωτοβολταϊκών αλλά το μέλλον είναι οι νέες τεχνολογίες που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της πράσινης μετάβασης», κατέληξε.
Latest News
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ
Πλαφόν από τα παλιά… στις τιμές ρεύματος – Το σχέδιο για το φρένο στις αυξήσεις
Την επαναφορά του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων για να φρενάρει τις αυξήσεις στο ρεύμα σχεδιάζει ο υπουργός Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης