
Στο Βουκουρέστι βρίσκεται από χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσημη επίσκεψη μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Enel Romania.
Υδρογονάνθρακες: Πώς ξεκλείδωσαν οι νέες έρευνες της ExxonMobil για τα κοιτάσματα στην Κρήτη
Ο κ. Στάσσης τόσο στη διάρκεια συνάντησης του με τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Marcel Ciolacu όσο και συνέντευξης που παραχώρησε στο πλαίσιο του Ziarul Financiar Power Summit 24 τόνισε πως «η τοποθέτηση της ΔΕΗ στη Ρουμανία αποτελεί στρατηγική επιλογή».
Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας
Κατά τη συνάντηση του με τον κ. Ciolacu, ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ παρουσίασε τις επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει η PPC Romania (ΔΕΗ Ρουμανίας).
Δεσμεύτηκε για την υλοποίηση τους και για το στόχο τους που είναι η παραγωγή καθαρής και σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας αλλά και η ανάπτυξη και ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
«Η Ρουμανία είναι πολύ σημαντική αγορά για εμάς στην περιοχή, κι ενισχύει τις προσπάθειες μας για απανθρακοποίηση και ψηφιοποίηση του τομέα ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο ενεργειακός διάδρομος είναι ένα βασικό κλειδί για την επιτυχία μας», δήλωσε ο Έλληνας πρόεδρος και CEO μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας.
Οι επενδύσεις της PPC Romania στα επόμενα τρία χρόνια θα ανέλθουν στα 2,5 δισ. ευρώ και θα αφορούν στην ανάπτυξη συστημάτων ΑΠΕ 1,5 GW καθώς στην ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής.

O πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης στη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας κ. Marcel Ciolacu
Ισχυρός παίκτης στη ΝΑ Ευρώπη
Ο κ. Στάσσης μιλώντας σε ενεργειακό summit στο Βουκουρέστι αφηγήθηκε το όραμα της ΔΕΗ για τη γειτονική χώρα αλλά και συνολικά για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Όπως είπε «αποτελεί στρατηγική επιλογή για εμάς να γίνουμε περιφερειακός παίκτης στην ενέργεια. Η Ρουμανία αποτελεί σημαντική αγορά για εμάς ως προς την επίτευξη αυτού του στόχου».
Ο πρόεδρος εξήγησε ότι «επενδύοντας στη Ρουμανία θα μπορέσουμε αξιοποιώντας το trading ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στη χώρα, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες για καθαρότερη ενέργεια και σε ανταγωνιστικές τιμές. Όταν η ισχύς των ανέμων στην Ελλάδα έχουν μεγαλύτερη ένταση σε σχέση στη Ρουμανία ή το αντίστροφο δημιουργούνται προϋποθέσεις win – win για τις δύο χώρες».
Οι ΑΠΕ και οι εξαγορές
Ο κ. Στάσσης έδωσε μεγάλη βαρύτητα στις επενδύσεις που προγραμματίζει η ΔΕΗ σε ΑΠΕ και στα δίκτυα. «Οι ΑΠΕ είναι η φθηνότερη μορφή ενέργειας και εμείς επενδύουμε σε αυτές όπως και στα δίκτυα προκειμένου να μεταφερθούν τα πλεονεκτήματα της καθαρής ενέργειας καθώς και των ανταγωνιστικών τιμών στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε», εξήγησε.
Μάλιστα ρωτήθηκε για το αν στα σχέδια της ΔΕΗ είναι και οι εξαγορές: «Σχεδιάζουμε και εξαγορές αλλά και ανάπτυξη του δικού μας χαρτοφυλακίου ΑΠΕ», απάντησε ο πρόεδρος και CEO στη διάρκεια του ενεργειακού summit.
Εκτίμησε δε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία ότι η ζήτηση ενέργειας θα ανακάμψει μετά την ύφεση που σημείωσε στη διάρκεια της κρίσης καθώς προχωρά η ενεργειακή μετάβαση με την ένταξη ΑΠΕ στο σύστημα και συνολικά ο εξηλεκτρισμός για τη χρήση για παράδειγμα ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης από τη συμμετοχή του σε ενεργειακό summit στο Βουκουρέστι
Ο καταναλωτής του μέλλοντος
Στη συζήτηση στη διάρκεια του ενεργειακού summit ο κ. Στάσσης είχε την ευκαιρία να περιγράψει και το πώς βλέπει το μέλλον της ενέργειας αλλά και τον καταναλωτή του μέλλοντος στο τέλος της διαδρομής της πράσινης μετάβασης.
Σύμφωνα με τον ίδιο πλέον η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται από τεχνολογίες ΑΠΕ μέσα στις πόλεις και όχι εκτός πόλεων, όπως γνωρίζουμε μέχρι σήμερα με τη λειτουργία μεγάλων εργοστασίων θερμικής παραγωγής: «Οι καταναλωτές θα έχουν το δικό του φωτοβολταϊκό στη στέγη θα παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζονται και θα την αποθηκεύουν στην μπαταρία του ηλεκτρικού τους οχήματος».
Ο ίδιος θεωρεί πως οι επενδύσεις του μέλλοντος στην ενέργεια θα είναι στο υδρογόνο αλλά και σε τεχνολογίες ενεργειακής απόδοσης και διαχείρισης. «Η Ευρώπη έχασε την ευκαιρία για επενδύσεις για παράδειγμα σε πανελ φωτοβολταϊκών αλλά το μέλλον είναι οι νέες τεχνολογίες που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της πράσινης μετάβασης», κατέληξε.


Latest News

Η αγορά ουρανίου «παγώνει» - Οι δασμοί Τραμπ απειλή για τις εταιρείες πυρηνικής ενέργειας
Tα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο ουράνιο μειώνονται κατά περίπου 40% από την κορύφωση που κατέγραψαν το 2024

Πρεμιέρα για το θερινό τιμολόγιο ρεύματος - Οι νέες ώρες με τις χαμηλές χρεώσεις
Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ

Επικοινωνία Παπασταύρου με τον ΥΠΕΣ των ΗΠΑ Doug Burgum - Τι συζήτησαν
Έμφαση δόθηκε στην αποδοχή από την ελληνική Κυβέρνηση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ»

Κίνα: Ανακαλύφθηκε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου στη Νότια Σινική Θάλασσα
Κοίτασμα αργού πετρελαίου εντόπισε κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία στη Νότια Σινική Θάλασσα, το οποίο περιέχει αποθέματα που αποδεδειγμένα ξεπερνούν τους 100 εκατομμύρια τόνους.

Τα 14 χρόνια περιπέτειας για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ
Η ιστορία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, από τη σύλληψη του project το 2011, την ανάληψη του από τον ΑΔΜΗΕ το 2023 και τις σημερινές προκλήσεις

Ρεκόρ κερδών για τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και αερίου της Ασίας
Η PetroChina ελέγχεται από το κινεζικό κράτος παρήγαγε 941,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2024

Oι ΗΠΑ «κόβουν» τις πληρωμές πετρελαίου από Βενεζουέλα - Eπιβεβαίωση από Eni
Οι ΗΠΑ είχε ενημερώσει την Eni για την επικείμενη ακύρωση των αδειών που τους επιτρέπουν να εξάγουν πετρέλαιο και υποπροϊόντα της Βενεζουέλας

Χατζηδάκης για Chevron: «Εθνική επιτυχία» το ενδιαφέρον για έρευνες στην Κρήτη
Η πρωτοβουλία της Chevron αναγνωρίζει την Ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή, τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης

Τραμπ: Ανακαλεί τις άδειες των δυτικών ενεργειακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα
Η κυβέρνηση Τραμπ αυξάνει την πίεση στη Βενεζουέλα

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ