Η Γερμανία, η Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ξεκαθάρισαν την Τρίτη ότι δεν σχεδιάζουν να στείλουν χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία, απορρίπτοντας την γαλλική αναφορά στο ενδεχόμενο αποστολής μονάδων στην εμπόλεμη χώρα. Σημειώνεται ότι αντιδρώντας στην αναφορά αυτή του Παρισιού, το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
ΝΑΤΟ: Ο Ρούτε επικρατέστερος διάδοχος του Στόλτενμπεργκ – Τον στηρίζουν ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία
Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι δυτικοί σύμμαχοι δεν πρέπει να αποκλείσουν καμία επιλογή στην προσπάθεια αποτροπής μιας ρωσικής νίκης στην Ουκρανία, αν και τόνισε ότι δεν υπάρχει συναίνεση σε αυτό το στάδιο.
«Τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να μην κερδίσει η Ρωσία», είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους σε μια εσπευσμένα συγκληθείσα συγκέντρωση Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι για να εξεταστεί πώς μπορεί να ενισχυθεί η υποστήριξη της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή.
Τα σχόλια του Μακρόν έρχονται εν μέσω κερδών στο πεδίο της μάχης από τις δυνάμεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην ανατολική Ουκρανία και αυξανόμενων ελλείψεων πυρομαχικών και ανθρώπινου δυναμικού από την ουκρανική πλευρά.
Ωστόσο, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ισπανία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία αποστασιοποιήθηκαν την Τρίτη από οποιαδήποτε πρόταση αναφορικά με το ενδεχόμενο δέσμευσης χερσαίων στρατευμάτων στον πόλεμο της Ουκρανίας, που πλέον διανύει τον τρίτο χρόνο.
«Δεν θα στείλουμε στρατό»
«…Δεν θα υπάρχουν χερσαία στρατεύματα, ούτε στρατιώτες σε ουκρανικό έδαφος που θα σταλούν εκεί από ευρωπαϊκές χώρες ή κράτη του ΝΑΤΟ», ξεκαθάρισε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο περιθώριο εκδήλωσης. Εξίσου ανένδοτος ήταν και ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους. «Οι μπότες στο έδαφος δεν είναι επιλογή για τη Γερμανία», είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βιέννη. «Χαίρομαι που η Γαλλία σκέφτεται πώς να στηρίξει πιο δυναμικά την Ουκρανία, αλλά αν μπορώ να κάνω μια πρόταση, είναι”στείλτε περισσότερα όπλα”», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Κάντε ό,τι μπορείτε να κάνετε τώρα και δώστε στην Ουκρανία τα πυρομαχικά και τα άρματα μάχης που μπορούν να σταλούν αυτή τη στιγμή».
Μετά τις συνομιλίες της Δευτέρας, ο Σολτς δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνονται τώρα πρόθυμοι να προμηθευτούν όπλα από χώρες εκτός Ευρώπης ως τρόπο επιτάχυνσης της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Η Γερμανία έχει καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο από όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, αλλά είναι εξαιρετικά επιφυλακτική όταν πρόκειται για βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.
Οργή από το Κρεμλίνο
Άμεση πάντως ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου. «Το ίδιο το γεγονός της συζήτησης για τη δυνατότητα αποστολής ορισμένων δυνάμεων στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ σημαντικό νέο στοιχείο», είπε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Μακρόν.
Ερωτηθείς για τους κινδύνους εάν τα μέλη του ΝΑΤΟ στείλουν στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ είπε: «Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να μιλήσουμε όχι για την πιθανότητα, αλλά για το αναπόφευκτο (μιας άμεσης σύγκρουσης)». Είπε ακόμα ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει να εξετάσουν εάν ένα τέτοιο σενάριο είναι πραγματικά προς το συμφέρον τους.
Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες – η μεγάλη δύναμη πίσω από το ΝΑΤΟ – διαθέτουν τα μεγαλύτερα οπλοστάσια πυρηνικών όπλων στον κόσμο. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι μια σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε στο Reuters τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σχεδιάζουν να στείλουν στρατεύματα είτε με Αμερικανούς στρατιώτες είτε με οπλίτες του ΝΑΤΟ, για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Και άλλες αρνήσεις
Η Βρετανία επίσης δεν έχει σχέδια για μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ την Τρίτη, προσθέτοντας ότι η χώρα του έχει ήδη αναπτύξει μικρό αριθμό προσωπικού που βοηθά στην υποστήριξη των δυνάμεων του Κιέβου.
Η Ισπανία θέλει να περιορίσει τη βοήθεια στην αποστολή περισσότερων όπλων και άλλου υλικού στο Κίεβο, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Πιλάρ Αλέγρια.
Με παρόμοιο τρόπο, οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας και της Τσεχίας, ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας, δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου στην Πράγα την Τρίτη ότι ήθελαν να παράσχουν περισσότερα πυρομαχικά στο Κίεβο, αλλά δεν σχεδιάζουν να στείλουν στρατεύματα.
Οι Τσέχοι ανακοίνωσαν αυτόν τον μήνα σχέδια, με την υποστήριξη του Καναδά, της Δανίας και άλλων, για τη χρηματοδότηση της ταχείας αγοράς εκατοντάδων χιλιάδων πυρομαχικών από τρίτες χώρες για αποστολή στην Ουκρανία.
Latest News
Βαλτική Θάλασσα: Φρεγάτες και περιπολίες του ΝΑΤΟ
To NATO ξεκινά μια νέα αποστολή για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων στην περιοχή
Καραμολέγκος: Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς
Η πρώτη ανακοίνωση της εταιρείας μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στο Κορωπί
ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογία για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας – Τι προβλέπει
Η τροπολογία, που φέρει πρώτη την υπογραφή του προέδρου του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού
Φωτιά στο εργοστάσιο της Καραμολέγκος: Τι λένε πηγές της εταιρείας στον ΟΤ
Η φωτιά έχει πάρει διαστάσεις και στο σημείο επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία