Η ενέργεια για θέρμανση και ψύξη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ποσοστό επί της συνολικής ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ, καθώς αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ της ενέργειας που καταναλώνουν οι πολίτες της ΕΕ για να ζεσταθούν ή να δροσιστούν.
Το 2022, το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη θέρμανση και την ψύξη συνέχισε να αυξάνεται, με τον μέσο όρο της ΕΕ να ανέρχεται στο 24,8%, αυξημένος κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) από το 2021 (23,0%).
Φωτοβολταϊκά: Φρένο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις «ταρίφες» για τα μικρά έργα
Ποιες χώρες πρωτοστάτησαν
Η Σουηδία πρωτοστάτησε όσον αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αξιοποιήθηκαν για θέρμανση και ψύξη, με μερίδιο 69,3%, ακολουθούμενη από την Εσθονία (65,4%). Και οι δύο χώρες χρησιμοποιούν κυρίως βιομάζα και αντλίες θερμότητας. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Λετονία (61,0%), η οποία βασίζεται κυρίως στη βιομάζα.
Αντίθετα, τα χαμηλότερα μερίδια χρήσης ΑΠΕ για θέρμανση και ψύξη κτηρίων και κατοικιών καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (6,3%), την Ολλανδία (8,6%) και το Βέλγιο (10,4%).
Στην Ελλάδα το ποσοστό χρήσης ΑΠΕ για σκοπούς θέρμανσης και ψύξης ανήλθε σε 30,6% με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την 14η θέση στη συνολική ευρωπαϊκή κατάταξη.
Σε σύγκριση με το 2021, τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα μερίδια που καταλαμβάνουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες στην παραγωγή θέρμανσης και ψύξης κατέγραψαν η Μάλτα (+5,2 π.μ.), το Λουξεμβούργο (+2,5 π.μ.) και η Ιρλανδία (+1,4 π.μ.).
Στην άλλη άκρη της κλίμακας, μειώσεις καταγράφηκαν στην Αυστρία (-2,4 π.μ.), τη Σλοβενία (-1,2 π.μ.) και την Κύπρο (-1,0 π.μ.).
Σε απόλυτες τιμές, η ακαθάριστη τελική κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας για σκοπούς θέρμανσης και ψύξης στην ΕΕ αυξήθηκε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, κυρίως λόγω της συμβολής της βιομάζας και των αντλιών θερμότητας. Σε διάστημα 10 ετών, το μέσο μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για θέρμανση και ψύξη αυξήθηκε από 18,6% σε 24,8% (+6,2 π.μ.).
Ωστόσο, απαιτείται μεγάλη ώθηση για την επίτευξη των νέων στόχων που εισήγαγε η Οδηγία 2023/2413 της ΕΕ της 18ης Οκτωβρίου 2023 για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (RED III).
Αυτή η οδηγία απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ να αυξήσουν το μέσο ετήσιο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θέρμανση και την ψύξη κατά τουλάχιστον 0,8 ποσοστιαίες μονάδες από το 2021 έως το 2025 και κατά τουλάχιστον 1,1 ποσοστιαίες μονάδες από το 2026 έως το 2030.
Latest News
H Τeslα πάτησε... γκάζι στην αξία της με τον πιο γρήγορο ρυθμό παγκοσμίως [πίνακας]
Η κεφαλαιοποίηση της Tesla αυξήθηκε κατά 38,1%, στα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια - Ποιες εταιρείες αποτελούν την πρώτη 20άδα
Σκληρό παζάρι στη Βρετανία για φθηνά δάνεια και μικρότερα πρόστιμα στις βιομηχανίες για τα EV
Οι προκλήσεις της αγοράς στη Βρετανία καθιστούν το οικονομικό καθεστώς γύρω από τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα «ανεφάρμοστο»
Το λόμπι των πετροχημικών «μπλοκάρει» τη διεθνή συμφωνία για τα πλαστικά
Ενώ η διεθνής σύνοδος του ΟΗΕ για τα πλαστικά οδεύει στο τέλος της, οι ισχυρές πετρελαιοπαραγωγοί χώρες μπλοκάρουν τη λήψη απόφασης
Δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»
Επαναδιατέθηκαν 4 εκατ. ευρώ για νέες αιτήσεις φυσικών προσώπων για το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά 3
Παράταση στην παράταση… για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο στον τουρισμό
Ο τουρισμός και οι επενδύσεις παραμένουν για όγδοη χρονιά χωρίς χωροταξικό αφού δόθηκε εξάμηνη παράταση για την ολοκλήρωση του
Bain: Απαραίτητη η κινητοποίηση των κυβερνήσεων για την άρση εμποδίων στη net zero μετάβαση
Όπως προκύπτει από τη νέα έκθεση της Bain & Company, το 91% των στελεχών θεωρεί τη μετάβαση σε μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα σημαντική επενδυτική ευκαιρία
Ανοίγει ο δρόμος για φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες και εμπορικά κτίρια
Προτείνεται συναίνεση μειωμένης πλειοψηφίας για φωτοβολταϊκά σε πολυκατοικίες – Τι άλλες ρυθμίσεις προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ
Πώς αντιμετωπίζεται η ατμοσφαιρική ρύπανση;
Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία μας. Ωστόσο η αντιμετώπισή της για πολλές κυβερνήσεις δεν αποτελεί προτεραιότητα
Γιατί η ολλανδική κοπριά... βρωμάει στις Βρυξέλλες
Η Ολλανδία βρίσκεται στο στόχαστρο της ΕΕ για το σχέδιο περιορισμού της χρήσης βιοαερίου που δεν παράγεται από εγχώρια κοπριά
Δωρεάν ρεύμα για ευάλωτα νοικοκυριά από ΑΠΕ – Τα 100 εκατ. του RRF και το πρόγραμμα «Απόλλων»
Αρχές του έτους ο διαγωνισμός για τα έργα ΑΠΕ 400 MW που θα δίνουν δωρεάν ρεύμα από φωτοβολταϊκά σε ευάλωτα νοικοκυριά