
Η ενέργεια για θέρμανση και ψύξη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ποσοστό επί της συνολικής ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ, καθώς αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ της ενέργειας που καταναλώνουν οι πολίτες της ΕΕ για να ζεσταθούν ή να δροσιστούν.
Το 2022, το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη θέρμανση και την ψύξη συνέχισε να αυξάνεται, με τον μέσο όρο της ΕΕ να ανέρχεται στο 24,8%, αυξημένος κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) από το 2021 (23,0%).
Φωτοβολταϊκά: Φρένο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις «ταρίφες» για τα μικρά έργα
Ποιες χώρες πρωτοστάτησαν
Η Σουηδία πρωτοστάτησε όσον αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αξιοποιήθηκαν για θέρμανση και ψύξη, με μερίδιο 69,3%, ακολουθούμενη από την Εσθονία (65,4%). Και οι δύο χώρες χρησιμοποιούν κυρίως βιομάζα και αντλίες θερμότητας. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Λετονία (61,0%), η οποία βασίζεται κυρίως στη βιομάζα.
Αντίθετα, τα χαμηλότερα μερίδια χρήσης ΑΠΕ για θέρμανση και ψύξη κτηρίων και κατοικιών καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (6,3%), την Ολλανδία (8,6%) και το Βέλγιο (10,4%).
Στην Ελλάδα το ποσοστό χρήσης ΑΠΕ για σκοπούς θέρμανσης και ψύξης ανήλθε σε 30,6% με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την 14η θέση στη συνολική ευρωπαϊκή κατάταξη.
Σε σύγκριση με το 2021, τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα μερίδια που καταλαμβάνουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες στην παραγωγή θέρμανσης και ψύξης κατέγραψαν η Μάλτα (+5,2 π.μ.), το Λουξεμβούργο (+2,5 π.μ.) και η Ιρλανδία (+1,4 π.μ.).
Στην άλλη άκρη της κλίμακας, μειώσεις καταγράφηκαν στην Αυστρία (-2,4 π.μ.), τη Σλοβενία (-1,2 π.μ.) και την Κύπρο (-1,0 π.μ.).
Σε απόλυτες τιμές, η ακαθάριστη τελική κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας για σκοπούς θέρμανσης και ψύξης στην ΕΕ αυξήθηκε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, κυρίως λόγω της συμβολής της βιομάζας και των αντλιών θερμότητας. Σε διάστημα 10 ετών, το μέσο μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για θέρμανση και ψύξη αυξήθηκε από 18,6% σε 24,8% (+6,2 π.μ.).
Ωστόσο, απαιτείται μεγάλη ώθηση για την επίτευξη των νέων στόχων που εισήγαγε η Οδηγία 2023/2413 της ΕΕ της 18ης Οκτωβρίου 2023 για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (RED III).
Αυτή η οδηγία απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ να αυξήσουν το μέσο ετήσιο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θέρμανση και την ψύξη κατά τουλάχιστον 0,8 ποσοστιαίες μονάδες από το 2021 έως το 2025 και κατά τουλάχιστον 1,1 ποσοστιαίες μονάδες από το 2026 έως το 2030.


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων