Η ενέργεια για θέρμανση και ψύξη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ποσοστό επί της συνολικής ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ, καθώς αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ της ενέργειας που καταναλώνουν οι πολίτες της ΕΕ για να ζεσταθούν ή να δροσιστούν.

Το 2022, το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη θέρμανση και την ψύξη συνέχισε να αυξάνεται, με τον μέσο όρο της ΕΕ να ανέρχεται στο 24,8%, αυξημένος κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) από το 2021 (23,0%).

Φωτοβολταϊκά: Φρένο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις «ταρίφες» για τα μικρά έργα

Ποιες χώρες πρωτοστάτησαν

Η Σουηδία πρωτοστάτησε όσον αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αξιοποιήθηκαν για θέρμανση και ψύξη, με μερίδιο 69,3%, ακολουθούμενη από την Εσθονία (65,4%). Και οι δύο χώρες χρησιμοποιούν κυρίως βιομάζα και αντλίες θερμότητας. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Λετονία (61,0%), η οποία βασίζεται κυρίως στη βιομάζα.

Αντίθετα, τα χαμηλότερα μερίδια χρήσης ΑΠΕ για θέρμανση και ψύξη κτηρίων και κατοικιών καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (6,3%), την Ολλανδία (8,6%) και το Βέλγιο (10,4%).

Στην Ελλάδα το ποσοστό χρήσης ΑΠΕ για σκοπούς θέρμανσης και ψύξης ανήλθε σε 30,6% με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την 14η θέση στη συνολική ευρωπαϊκή κατάταξη.

Σε σύγκριση με το 2021, τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα μερίδια που καταλαμβάνουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες στην παραγωγή θέρμανσης και ψύξης κατέγραψαν η Μάλτα (+5,2 π.μ.), το Λουξεμβούργο (+2,5 π.μ.) και η Ιρλανδία (+1,4 π.μ.).

Στην άλλη άκρη της κλίμακας, μειώσεις καταγράφηκαν στην Αυστρία (-2,4 π.μ.), τη Σλοβενία (-1,2 π.μ.) και την Κύπρο (-1,0 π.μ.).

Σε απόλυτες τιμές, η ακαθάριστη τελική κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας για σκοπούς θέρμανσης και ψύξης στην ΕΕ αυξήθηκε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, κυρίως λόγω της συμβολής της βιομάζας και των αντλιών θερμότητας. Σε διάστημα 10 ετών, το μέσο μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για θέρμανση και ψύξη αυξήθηκε από 18,6% σε 24,8% (+6,2 π.μ.).

Ωστόσο, απαιτείται μεγάλη ώθηση για την επίτευξη των νέων στόχων που εισήγαγε η Οδηγία 2023/2413 της ΕΕ της 18ης Οκτωβρίου 2023 για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (RED III).

Αυτή η οδηγία απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ να αυξήσουν το μέσο ετήσιο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θέρμανση και την ψύξη κατά τουλάχιστον 0,8 ποσοστιαίες μονάδες από το 2021 έως το 2025 και κατά τουλάχιστον 1,1 ποσοστιαίες μονάδες από το 2026 έως το 2030.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green