Με «πράσινα» κρατικά ομόλογα η Ιαπωνία θέλει να γίνει πρωτοπόρος στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση εκπομπών άνθρακα.

Η χώρα έχει πραγματοποιήσει ήδη την πρώτη πώληση τέτοιων ομολόγων στις 14 Φεβρουαρίου από τα οποία συγκέντρωσε 800 δις γιεν ή σχεδόν 5 δις ευρώ και προχώρησε τώρα άμεσα σε δεύτερο γύρο αντίστοιχης δημοπρασίας για ανάλογο ποσό. Συνολικός στόχος είναι σε αυτή τη φάση να αντληθούν από τις αγορές συνολικά περίπου 9 δις ευρώ (1,6 τρις γιεν) από τέτοιες εκδόσεις κρατικού χρέους.

Ιαπωνία: Εκδίδει πρότυπα «κλιματικά ομόλογα»

Πρόκειται για δημοπρασίες με στόχο τη χρηματοδότηση επενδύσεων οι οποίες μπορεί να μην είναι απαραίτητα «πράσινες» οι ίδιες, αλλά έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών ρύπων από κλάδους της οικονομίας που ρυπαίνουν περισσότερο. Ουσιαστικά, για να συμμετάσχει κάποιος επενδυτής σε αυτές τις δημοπρασίες πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το που θα πάνε τα κέρδη από τις αποδόσεις των ομολόγων αυτών.

Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση της χώρας έχει την ευχέρεια να διοχετεύει κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα για να επιτευχθούν στόχοι για προστασία του κλίματος, χωρίς να βάζει χέρι στον κρατικό προϋπολογισμό. Πριν την κυβέρνηση, στην Ιαπωνία είχαν προχωρήσει σε μεγάλες τέτοιες εκδόσεις μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας στα πλαίσια προγράμματος μετάβασης που υποστηρίζει το ίδιο το Τόκιο.

Η πρωτιά της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου

Με την κίνηση αυτή η Ιαπωνία γίνεται πρωτοπόρος αφού μέχρι σήμερα τέτοια «πράσινα» κρατικά ομόλογα δεν έχουν γνωρίσει διάδοση σε άλλα μέρη του κόσμου. Στο παρελθόν κι άλλες χώρες έχουν εκδώσει κρατικά ομόλογα με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Από τη Σαουδική Αραβία έως τη Βραζιλία, έχει πουληθεί στους επενδυτές τέτοιο χρέος το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως πράσινο ή διατηρήσιμο. Εκείνο που κάνει τα πράσινα κρατικά ομόλογα της Ιαπωνίας να διαφέρουν είναι το ότι επενδυτές και κράτος δεσμεύονται ρητώς ότι θα χρησιμοποιήσουν τα ποσά για να μειωθούν ενεργά οι εκπομπές ρύπων σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.

Πού πάνε κεφάλαια και κέρδη από «πράσινα» ομόλογα

Ορισμένα από τα ποσά προορίζονται για να χρηματοδοτήσουν εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σε αιολικά πάρκα, σε ανακύκλωση ρύπων και στην ανάπτυξη κινητήρων αεροσκαφών που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα. Οι φιλοδοξίες της Ιαπωνίας όμως με τα πράσινα αυτά ομόλογα είναι μεγαλύτερες, αφού πρωταρχικός στόχος θεωρείται ότι είναι η εξέλιξη μπαταριών και μικροτσίπ τελευταίας τεχνολογίας, σχεδιασμένων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων όχι σε βραχυπρόθεσμο ή σε μεσοπρόθεσμο, αλλά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι στόχοι για μείωση των ρύπων

Τα ομόλογα αποτελούν βασικό πυλώνα του σχεδίου του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα για να χρηματοδοτηθεί με μεγάλα κεφάλαια ο μετασχηματισμός πολλών κλάδων της βιομηχανίας της χώρας, αλλά και να αυξηθεί η κοινωνική συνείδηση για τέτοιες προσπάθειες.

Οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι υψηλοί και παράγοντες της αγοράς έχουν αμφιβολίες για την επίτευξή τους, αλλά αυτό ισχύει για τις προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος και στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Ειδικότερα, μέχρι το τέλος της δεκαετίας η Ιαπωνία ελπίζει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε λιγότερο από το μισό από αυτό που ήταν το 2013. Μέχρι το 2050, η χώρα ελπίζει να επιτύχει μηδενικές καθαρές εκπομπές. Εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία απαιτούνται περίπου 150 τρισεκατομμύρια γεν (920 δις ευρώ) σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που σχετίζονται με την προσπάθεια αυτή εάν η Ιαπωνία θέλει να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της. Μένει τώρα να φανεί εάν κι άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της με πράσινα ομόλογα και με πόση επιτυχία θα συνεχιστεί το πρόγραμμα αυτό το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»