Έκλεισε τις «πύλες» του με εξαιρετική επιτυχία το «Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς», το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Χανίων στο εκθεσιακό κέντρο της Αγυιάς, μεταξύ 23-25 Φεβρουαρίου. Τη μεγαλύτερη έκθεση για το ελαιόλαδο και τον σημαντικότερο θεσμό της ελαιοκομίας στην Ελλάδα επέλεξαν επισκέφτηκαν περισσότεροι από 9.000 επισκέπτες παραγωγοί, επαγγελματίες και καταναλωτές, ανάμεσά τους και δεκάδες ελαιουργοί από περιοχές της υπόλοιπης χώρας.
Ροκάκης (Επιμελητήριο Χανίων): Η οικονομία της Κρήτης σε ασφυξία χωρίς εργατικό δυναμικό
Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν 110 εκθέτες, ανάμεσά τους και 11 Ευρωπαϊκές πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι οποίες παρουσίασαν στους επισκέπτες τις νέες τεχνολογίες στον Ελαιοκομικό τομέα, σε συνδυασμό με πλήθος από κάθε είδους λύσεις εξοπλισμού και υπηρεσιών για τον κορυφαίο κλάδο της Κρήτης. Ιδιαίτερη τιμή για τη διοργάνωση του Επιμελητηρίου Χανίων, η παρουσία στα εγκαίνια του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των κοινοβουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκπροσώπων των Χανίων.
Στο πλαίσιο του ίδιου Φεστιβάλ διοργανώθηκαν επιπλέον Επιστημονικό Συνέδριο για την Ελιά & το Ελαιόλαδο, όπως και Μελισσοκομικό Συμπόσιο, με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων και ακαδημαϊκών και κορυφαίων επιχειρήσεων της Ελληνικής Αγοράς. Στο επίκεντρο τέθηκαν οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες για την αντιμετώπισή τους από τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, σε ειδική εκδήλωση παρουσιάστηκε και το σημαντικό πρόγραμμα για την προώθηση του Αβοκάντο, με την οργάνωση – βελτίωση της παραγωγής, εκπαίδευση παραγωγών και γεωτεχνικών, συνδυαστικά με παρεμβάσεις για την εμπορία και διάθεση του προϊόντος.
Kρητική Γαστρονομία
Σε μια τόσο μεγάλη γιορτή για τον Αγροδιατροφικό τομέα, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα υπόλοιπα προϊόντα της διεθνώς καταξιωμένης – μέσα από το πέρασμα των αιώνων – Κρητικής Γαστρονομίας. Στο παράλληλο «Φεστιβάλ Κερνάμε Ελλάδα», οι 80 Έλληνες σεφ με το συντονισμό της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης «κέρασαν» μια πολυήμερη γευστική εμπειρία τους χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι απόλαυσαν τον πανελλήνιο διατροφικό πλούτο να συναντά τον Κρητικό. Έτσι, προωθήθηκαν τα μοναδικά σε ποιότητα Αγροδιατροφικά προϊόντα της Κρήτης, ως αναπόσπαστο μέρος της Ελληνικής Γαστρονομίας. Στο επίκεντρο: Τυροκομικά προϊόντα, αβοκάντο, μελισσοκομικά προϊόντα, παραδοσιακά ζυμαρικά, αναψυκτικά και αφεψήματα, ελληνικός καφές, προϊόντα χαρουπιού.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, δήλωσε στο κλείσιμο των Φεστιβάλ: «Η Μινωική γευστική πρόταση υπερέχει γιατί πηγάζει από έναν μοναδικό πολιτισμό ηλικίας τουλάχιστον 5.000 ετών, με επίκεντρο τα ξεχωριστά προϊόντα της ευλογημένης Κρητικής Γης και κυρίαρχη την Ελιά. Τα τελευταία χρόνια, οι εξωστρεφείς Χανιώτες επιχειρηματίες και οι πολύπειροι παραγωγοί μας, με σχέδιο και σκληρή δουλειά, κατορθώνουμε να υπερβαίνουμε τα τεράστια εμπόδια των αλλεπάλληλων οικονομικών κρίσεων, κατακτώντας διαρκώς νέες διεθνείς αγορές και ανοδικούς εξαγωγικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το Επιμελητήριο Χανίων με μια ακόμα μαζική διοργάνωση 9.000 επισκεπτών και 110 εκθετών τοποθετήσαμε τα Χανιά στο επίκεντρο της Ελληνικής Ελαιοκομίας, προσελκύοντας πολύπλευρα οφέλη για τον τόπο μας, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς μας».
Το Φεστιβάλ τελούσε υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και της Αναπτυξιακής τους Εταιρίας.
Latest News
Νέα συνταγή ΟΟΣΑ για τις αγροτικές επιδοτήσεις - Στροφή στην καινοτομία [γραφήματα]
Μειώθηκε η κρατική στήριξη για τη γεωργία το 2021, η οποία όμως παραμένει συγκεντρωμένη σε λίγες μεγάλες οικονομίες – Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ
«Όλη η Ελλάδα ένας βιολογικός ελαιώνας» - Στόχοι και προκλήσεις
Για την εξαιρετικό ποιότητα της ελληνικής ελιάς και του ελαιόλαδου μιλάει ο κορυφαίος για το 2023 Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός, Γ. Σακελλαρόπουλος
Ολοκληρώθηκαν οι εκκαθαριστικές πληρωμές για αγροπεριβαλλοντικά και βιολογικά μέτρα
Ποιες πληρωμές θα γίνουν, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΠΕ, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου – Στα 143 εκατ. ευρώ οι πληρωμές το τελευταίο τρίμηνο
Το «ράλι» των τιμών στο ελαιόλαδο φτάνει στο τέλος του; Τι σήμα στέλνει η Ισπανία
Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο η Ισπανία εκτιμά ότι οι τιμές στο ελαιόλαδο πλησιάζουν στο μισό από τα προηγούμενα επίπεδα ρεκόρ
Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για την ευλογιά - Τι γίνεται με τις σφαγές
Υπό προϋποθέσεις οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκότοπους - Πότε θα επανεξεταστούν τα δεδομένα για την ευλογιά προβάτων
Προβληματική η καταχώριση των οικολογικών σχημάτων στο ΟΣΔΕ 2024 – Παράταση ζητά η ΕΘΕΑΣ
Οι παραγωγοί έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές δαπάνες για να εφαρμόσουν τα οικολογικά σχήματα και να μπορούν να λάβουν τις επιδοτήσεις
Θα γλιτώσουν οι εξαγωγές ελληνικών τροφίμων από τους δασμούς Τραμπ;
Οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν θορυβηθεί από τις απειλές του Τραμπ για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα - Ελπίζουν ότι ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ θα εξαιρεθούν και πάλι
«Κοκκίνησε» το ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων μετά από τρία χρόνια [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία για το ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα το εννιάμηνο του 2024 - Προβλέψεις για το «κλείσιμο της χρονιάς»
Επί τάπητος σχέδιο διάσωσης για το κρασί - Τι συζητείται στις Βρυξέλλες
Παρεμβάσεις για την ανθεκτικότητα του τομέα στο κρασί σε μια αγορά μεταβαλλόμενη - Πώς θα προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή
Μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους ελαιοπαραγωγούς λόγω ανομβρίας ζητά η ΕΘΕΑΣ
Με βάση τα στοιχεία των ελαιοπαραγωγικών συνεταιρισμών μελών της ΕΘΕΑΣ έχουν δημιουργηθεί ποσοτικές και ποιοτικές ζημιές