Στην Πολωνία, όπου ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ προσπαθεί να οδηγήσει μια διχασμένη χώρα πιο κοντά στη Δύση, αγρότες που διαμαρτύρονται για τις αποστολές φθηνών σιτηρών από την Ουκρανία έχουν μπλοκάρει περίπου 2.500 φορτηγά στα σύνορα. Στη Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν, χάνοντας έδαφος από την Ακροδεξιά της Λεπέν, έχει στραφεί κατά του ουκρανού μεγιστάνα των κοτόπουλων Γιούρι Κόσιουκ, κατηγορώντας τον ότι έχει γεμίσει με φθηνά κοτόπουλα τη Γαλλία.
Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο ηγετών είναι ότι δεν βρέθηκαν στην πλευρά των καταναλωτών που πλήττονται από την ακρίβεια και θέλουν άφθονα και φθηνά προϊόντα. Αντίθετα, οι συγκεκριμένοι πολιτικοί, πιεσμένοι από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, λένε ότι στέκονται στο πλευρό των παραγωγών. Ο λαϊκισμός καλά κρατεί γιατί στην πραγματικότητα ούτε αυτό συμβαίνει. Στην Ελλάδα το ίδιο έργο παίζεται πιο χαλαρά, με τις φωνές κατά των εισαγωγών, με πρόσχημα τις ελληνοποιήσεις, να αυξάνουν σταθερά.
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θυμίζει μια αλήστου μνήμης συνέντευξη Τύπου πριν από αρκετά χρόνια, όταν ένας «αρμόδιος» υπουργός, παραμονές του Πάσχα, στη συνέντευξη Τύπου για τις αποφυγή ελληνοποιήσεων ανακοίνωνε με στόμφο ότι «φέτος θα θωρακίσουμε τα σύνορα στις εισαγωγές κρέατος. Θα εξασφαλίσουμε ότι το αρνάκι θα είναι ελληνικό». Στην απλή ερώτηση «ποιος σας το ζήτησε;» υπήρξε αμηχανία από τον υπουργό. Πρόκειται για αίτημα των καταναλωτών; Σίγουρα όχι. Ηταν μήπως αίτημα των κτηνοτρόφων; Μα οι κτηνοτρόφοι πωλούν τα ζώα τους πολλές εβδομάδες πριν από το Πάσχα, «..πριν κλείσουν τα σύνορα».
Ποιοι ήταν οι μόνοι ωφελημένοι από το «κλείσιμο των συνόρων»; Οι έμποροι-μεσάζοντες. Αυτοί μόνο κέρδιζαν από το ολιγοπώλιο που δημιουργούνταν, καθώς το κλείσιμο των συνόρων οδηγεί αυτόματα σε λιγότερες ποσότητες και ανοδικά παιχνίδια με τις τιμές. Εκτοτε, σχεδόν ενστικτωδώς, οπότε ακούω για κλείσιμο συνόρων, όπως ακούγεται τώρα με αφορμή το μέλι και το γάλα, η ίδια άσχημη αίσθηση μου δημιουργείται.
Δουλειά μιας ευνομούμενης πολιτείας είναι να εξασφαλίζει ικανές ποσότητες προϊόντων που να καλύπτουν κάθε γούστο και για κάθε τσέπη. Αν για παράδειγμα θέλει κάποιος να εισαγάγει νόμιμα αρνάκι Αλβανίας (δεν υπάρχει μυστηριωδώς πουθενά στην αγορά) ή κοτόπουλο Ουκρανίας, δουλειά του κράτους δεν είναι να απαγορέψει την εισαγωγή του. Δουλειά του είναι να εξασφαλίσει την ακριβή σήμανση (αποτρέποντας την ελληνοποίηση) και να ελέγξει την τιμή του. Η επιλογή αν γίνουν όλα αυτά, αν θα αγοραστεί ένα προϊόν, είναι τελικά υπόθεση του καταναλωτή. Σε πληθωριστικό περιβάλλον όλα αυτά αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, γι’ αυτό και οι επιλογές πρέπει να είναι περισσότερες.
Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για θέμα που έχει να κάνει με την προστασία των τιμών των προϊόντων τους και κατ’ επέκταση του εισοδήματος των αγροτών – κτηνοτρόφων. Πρόκειται για προσχηματικό επιχείρημα. Οι καταναλωτές προφανώς θα πληρώσουν ακριβότερα κάτι που βρίσκεται σε έλλειψη στην αγορά, αλλά η εμπειρία έχει δείξει ότι το όφελος σπανίως καταλήγει στον παραγωγό. Αρα χαμένες είναι και οι δύο πλευρές, που θα έπρεπε να αφορούν τους πολιτικούς.
Οι καταναλωτές ζητούν να γνωρίζουν την ταυτότητα και την εθνικότητα των διαθέσιμων προς αγορά προϊόντων και βέβαια να έχουν επιλογές μεταξύ διαφορετικών τιμών. Οι αγρότες – κτηνοτρόφοι θέλουν σαφείς και ενιαίους κανόνες για όλους. Αν αυτά συμβούν, τότε η αγορά θα λειτουργήσει για όλους, χωρίς να χρειαστεί κανείς να κλείσει τα σύνορα..
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.