
Τα απροσδόκητα κέρδη από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αγορά όπλων για την Ουκρανία, υποστήριξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την ώρα που εντείνονται οι συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων για το πώς θα συνεχιστεί η υποστήριξη της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.
Η πρόταση αυτή αποτελεί την πρόσφατη ιδέα σχετικά με τον τρόπο χρήσης των περίπου 300 δισ. ευρώ σε ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που δέσμευσαν οι σύμμαχοι της G7 ως απάντηση στην πλήρη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, εν μέσω έλλειψης συναίνεσης σχετικά με τη νομιμότητα της χρήσης των κεφαλαίων και ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να γίνει αυτό.
«Είναι καιρός να ξεκινήσουμε μια συζήτηση σχετικά με τη χρήση των απροσδόκητων κερδών των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την από κοινού αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού για την Ουκρανία», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ομιλία της προς τους ευρωβουλευτές.
«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ισχυρότερο σύμβολο και μεγαλύτερη χρήση αυτών των χρημάτων για να γίνει η Ουκρανία και όλη η Ευρώπη ένα ασφαλέστερο μέρος για να ζεις», πρόσθεσε.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Η ΕΕ πρέπει να ξοδεύει περισσότερα, καλύτερα και ευρωπαϊκά»
Αυξανόμενη τριβή
Η δήλωσή της είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ έχει συνδέσει τη χρήση παγωμένων ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων με πιθανές προμήθειες όπλων και έρχεται εν μέσω αυξανόμενης τριβής μεταξύ των δυτικών συμμάχων σχετικά με τον τρόπο υποστήριξης της Ουκρανίας. Αφού ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε ότι δεν μπορούσε να αποκλειστεί η ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, το Βερολίνο είπε στο Παρίσι να «προμηθεύσει περισσότερα όπλα» για το Κίεβο.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι «υποστηρίζουμε σε γενικές γραμμές» την πρόταση της φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι τα 27 κράτη μέλη «είχαν επικεντρωθεί στη χρήση αυτών των χρημάτων για την ανοικοδόμηση μέχρι τώρα, αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι τα όπλα είναι το επείγον ζήτημα. Αυτό είναι πιο λογικό».
Οι προηγούμενες συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη μεταφορά των εσόδων στον προϋπολογισμό της ΕΕ ως αγωγό για επενδύσεις στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Η χρήση τους για όπλα θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα διαφορετικό κανάλι, όπως η Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης ή άλλοι μηχανισμοί της ΕΕ που χρησιμοποιούνται για την αγορά πυρομαχικών απευθείας από κατασκευαστές, πρόσθεσε ο ανώτερος διπλωμάτης στους FT.
«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να αφιερωθούν στην ανοικοδόμηση «ιδιαίτερα», πρόσθεσαν. «Που μας δίνει περιθώριο για να τα χρησιμοποιήσουμε για άλλα πράγματα, εάν υπάρχει επείγουσα ανάγκη, όπως αυτήν τη στιγμή για όπλα».
Οι συνομιλίες για ένα ταμείο της ΕΕ που χρησιμοποιείται για την αποζημίωση των κυβερνήσεων που προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία έχουν επίσης κολλήσει λόγω διαφωνιών σχετικά με τους κανόνες που διέπουν την εγκατάσταση, με τη Γαλλία να επαναλαμβάνει τη θέση της ότι τα χρήματα της ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αγορά όπλων που κατασκευάζονται στο μπλοκ.
Παράλληλα, οι χώρες της ΕΕ επιδιώκουν να συγκεντρώσουν 1,5 δισ. ευρώ για να αγοράσουν όπλα ξένης κατασκευής για την Ουκρανία στο πλαίσιο ενός εναλλακτικού σχεδίου υπό την ηγεσία της Τσεχίας .
Η κατάσταση γίνεται πιο επείγουσα καθώς η Ουκρανία προειδοποιεί τους συμμάχους της ότι εξαντλούνται επικίνδυνα πυρομαχικά. Το Κίεβο έχει πει ότι χρειάζεται ιδιαίτερα όπλα μεγάλης εμβέλειας για να βλάψει τη στρατιωτική επιμελητεία της Ρωσίας .


Latest News

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές

Εκτός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι λομπίστες της Huawei
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί ένα κύμα αναζητήσεων και συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, απο τις βελγικές δικαστικές αρχές

Deutsche Bank: Πρώην κορυφαίο στέλεχος ζητά αποζημίωση 152 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Monte Paschi
Η υπόθεση αφορά την Banca Monte dei Paschi di Siena, μια από τις παλιότερες τράπεζες του κόσμου

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η G7 αν δεν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός
Ο Ρούμπιο ενώνει τη φωνή του με άλλους υπουργούς Εξωτερικών στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την πίεση στον Πούτιν

Η ιταλική Terna θα επενδύσει 23 δισ. ευρώ για τη αναβάθμιση δικτύων
Η Terna ανέφερε ότι η δυναμικότητα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των αγορών θα φτάσει τα 39 GW από τα σημερινά 16 GW

Σε υψηλό 32 ετών οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία έρχονται λίγες μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve για τα επιτόκια

Εξαίρεση του καφέ απο τους δασμούς ζητά η βιομηχανία απο τον Τραμπ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής καφέ στον κόσμο

Χάνουν την πρόσβαση στην κινεζική αγορά εκατοντάδες εργοστάσια κρέατος των ΗΠΑ
Η απώλεια της πρόσβασης στην κινεζική αγορά θα προκαλούσε νέο πλήγμα 5 δισ. δολ. στους αγρότες των ΗΠΑ