Η μεταβλητότητα που αναμένεται λόγω της ανακοίνωσης των όρων του placement στην Piraeus ήρθε ..πριν καλά καλά ανακοινωθούν

Στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, οι πωλητές είχαν το πάνω χέρι.

Ειδικά μετά την απώλεια των 1410 μονάδων του Γενικού Δείκτη, που συνιστούσαν εξάλλου και τεχνική στήριξη, οι ρευστοποιήσεις εντάθηκαν.

Καταρχάς, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι οι εν λόγω ρευστοποιήσεις έχουν χαρακτήρα κατοχύρωσης κερδών ή/και μεταβλητά στοπ σε long θέσεις, παρά έντονες ρευστοποιήσεις πανικού.

Διότι πολύ απλά, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι η μεσοπρόθεσμη άνοδος τελείωσε, ή ότι οι προσδοκίες επιδέχονται ριζικής αναθεώρησης.

Καθότι κανένας παράγοντας που έτσι κι αλλιώς οδήγησε εδώ τα πράγματα δεν έχει αρθεί, πολλώ δε μάλλον να έχει εμφανιστεί και κάποιος επιβαρυντικός.

Έτσι, παραμένουμε στο κλασικό φαινόμενο απότομων πτωτικών κομματιών (όπως το σημερινό), που συνήθως λογίζονται ως ευκαιρία (επανα)τοποθέτησης, ή έστω ανάπαυλας από το ανοδικό μοτίβο.

Η αλήθεια είναι ότι η βάση βρίσκεται στις 1380, ώστε να μπορεί κάποιος να δει και χαμηλότερες αποτιμήσεις, ανάλογα πάντα και τα χαρτιά που “κυνηγά”.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα περισσότερα από αυτά, και ιδίως τα “καλά” που παραμένουν ανοδικά, επέδειξαν εξαιρετική ανθεκτικότητα.

Κι αν κάποιος παρακολούθησε το ταμπλό, θα παρατήρησε δύο στιγμές, το άτσαλο “άδειασμα” κάτω από τις 1410 (εξού και η τεχνική του αξία), και τις “μαρκετιές” στις 1397-1399 που στήριξαν την ανοδική αντίδραση.

Ο τραπεζικός κλάδος είχε ενδιαφέρουσα συμπεριφορά. Στο πρώτο μισό της συνεδρίασης ήταν μόνιμα πτωτικός έως και το -1,4%, στο δεύτερο μισό πήρε πίσω όλες σχεδόν τις απώλειες, ενώ η ΕΤΕ βγήκε έως και θετική κερδίζοντας πάνω από 1,5% απ’ άκρη σ’ άκρη.

Οι ΕΕΕ, ΚΟΥΕΣ και CENER έμειναν ακλόνητες και θετικές όλη την ημέρα, για διαφορετικούς λόγους. Η ΕΕΕ ως κλασικό αντίβαρο στην πτώση λόγω στάθμισης, η ΚΟΥΕΣ με φόντο την πιθανή πώληση της ACS (εικάζουμε και τεχνικά ότι ψάχνει να επιδείξει “πρόσωπο” στην επικείμενη αναδιάρθρωση του 25άρη), ενώ η CENER βρήκε ευκαιρία να υπενθυμίσει ότι αφορά σε μια από τις καλύτερες επενδυτικές επιλογές στο ταμπλό.

Να συγκρίνουμε μάλιστα την τελευταία με τη “μάνα” ΒΙΟ, η οποία βρέθηκε να χάνει έως και -2,2%, μετρώντας συνολικά 14 πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 17 και απώλειες 15% στο εξάμηνο.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η ΙΝΤΕΚ συνεχίζει να μεσουρανεί κοντά στα ιστορικά της υψηλά, επάξια, αν δει κανείς τις οικονομικές καταστάσεις της Ideal. Επίσης, η ΕΝΤΕΡ παραμένει στα δικά της ιστορικά υψηλά, με τις φήμες να οργιάζουν για εμπλοκή του Γερμανού για πιθανή εξαγορά, κάτι που η ίδια διέψευσε.

Κλείνοντας, να επισημάνουμε ότι η ζώνη των 1412-15 του ΓΔ χρειάζεται προσοχή, διότι έχει γίνει αντίσταση βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, άρα και ευκαιρία εξόδου από αγοραστικές θέσεις για όσους τόλμησαν να περιμένουν και δεν πέταξαν χαρτιά στα χαμηλά.

Latest News