
Ως τολμηρό, αυστηρό, λειτουργικό, φιλοπεριβαλλοντικό, αλλά και συνάμα φιλοαναπτυξιακό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τους αιγιαλούς είναι ζήτημα εθνικής σημασίας, χωρίς καμία υπερβολή. Η ακτογραμμή της Ελλάδας είναι η 13η μεγαλύτερη στον κόσμο, σχεδόν όσο και της αχανούς Κίνας. Έχουμε περισσότερες -θα έλεγα και πολύ πιο όμορφες, από φυσικής απόψεως- παραλίες από την Τουρκία, τη Βρετανία, την Ινδία, ακόμη και τη Βραζιλία. Οι ακτές της πατρίδας μας φτάνουν τα 13.676 χιλιόμετρα. Υπερβολικά μεγάλος φυσικός πλούτος για να τον αφήνουμε έρμαιο στις αυθαιρεσίες, στην καταπάτηση, στο μπάχαλο. Έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε, νομικά και θεσμικά, τις παραλίες μας. Και την ίδια στιγμή να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα -τη νόμιμη και φιλική προς το φυσικό περιβάλλον τουριστική επιχειρηματικότητα, εννοείται, αυτή που αναπτύσσεται στις παραλίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του.
Όλο το σχέδιο για τις «απάτητες παραλίες» – Τα πρόστιμα και οι ποινές
Και συνέχισε λέγοντας «το νομοσχέδιο αυτό έχει έναν ξεκάθαρο στόχο: Να επιβάλει την νόμιμη τάξη στην δημόσια περιουσία και ειδικά στους αιγιαλούς και να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών, Ελλήνων και αλλοδαπών, στις παραλίες. Παράλληλα όμως φέρνει: Πρώτον, βιώσιμη ανάπτυξη, δεύτερον αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση τρίτον αυστηρότητας κυρώσεις και τέταρτο, ασφάλεια για τους πολίτες».
Το κίνημα της Ξαπλώστρας
«Το προηγούμενο καλοκαίρι, όπως όλοι θυμόμαστε, γίναμε μάρτυρες κινητοποιήσεων εκ μέρους πολιτών, ενάντια στην αυθαίρετη, κατάφωρα παράνομης κατάληψης ελληνικών παραλιών. Το λεγόμενο «Κίνημα της Ξαπλώστρας». Τα αντανακλαστικά αυτής της κυβέρνησης λειτούργησαν ακαριαία, και στη συγκεκριμένη περίπτωση: Από τις 21 Ιουλίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2023 διενεργήσαμε4.500 ελέγχους σε αιγιαλό και παραλίες. Διαπιστώθηκαν 1.750 παραβάσεις, οι οποίες παραπέμφθηκαν για τις περαιτέρω προβλεπόμενες διαδικασίες, την επιβολή προστίμων», επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του για το θέμα των αιγιαλών, παρουσίασε τους πάντες άξονες των παρεμβάσεων.
- Εισαγωγή διαβαθμίσεων ως προς την προστασία και την αξιοποίηση των αιγιαλών
- Εισαγωγή της ηλεκτρονικής πλειοδοτικής διαδικασίας διαγωνισμού για τις παραλίες από την Κτηματική Υπηρεσία.
- Καθιέρωση περαιτέρω υποχρεώσεων για τους παραχωρησιούχους.
- Αξιοποίηση εργαλείων και μέσων σύγχρονης τεχνολογίας (apps, drones κ.λπ.), ώστε οι έλεγχοι να γίνουν πιο αποτελεσματικοί, αλλά και για τη διευκόλυνση καταγγελιών από τους πολίτες.
- Αυστηροποίηση προστίμων και άμεση απομάκρυνση αυθαίρετων εγκαταστάσεων.
Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε τέλος και στις διατάξεις που αφορούν την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, που περιλαμβάνονται στο ίδιο νομοσχέδιο λέγοντας «Οι διατάξεις φέρνουν διαφορετικά πρόστιμο σε κάθε κρίκο της αλυσίδας ώστε να μπορούν οι ελεγκτές να εντοπίσουν τον υπαίτιο και να του επιβάλουν το πρόστιμο. Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μία ενεργοποίηση της αγοράς και αυτήν την τάση θέλουμε να την ενισχύσουμε με στόχο την συμμόρφωση όλων με αυτή την εμβληματική μεταρρύθμιση για την περιορισμό της φοροδιαφυγής».
«Δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν αλλά δεν πρόκειται και να χαριστούμε σε κανέναν», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.


Latest News

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος στηρίζει τη βιομηχανία αλουμινίου - Τι δήλωσε ο Θεοδωρικάκος
Στη συμβολή του νέου αναπτυξιακού νόμου για την ενίσχυση του κλάδου του αλουμινίου στην Ελλάδα, μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης

Στο 2,3% ο πληθωρισμός στη Γερμανία - Προσδοκίες για μείωση επιτοκίων
Τα νέα δεδομένα έρχονται σε κρίσιμο σημείο για την Γερμανία, καθώς οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι προ των πυλών

Trump Tower και στην Ελλάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» ο Οργανισμός Τραμπ αναζητεί το κατάλληλο μέρος στη χώρα μας όπου θα χτιστεί ο νέος ουρανοξύστης

Και όμως, οι εξαγωγές επιβαρύνουν το… εμπορικό ισοζύγιο
Το «παράδοξο» στις ελληνικές εξαγωγές που αυξάνονται μαζί με τις εισαγωγές – Η έκρηξη της εξωστρέφειας και το καμπανάκι Στουρνάρα

Το Κολωνάκι βρίσκει πάλι τη λάμψη του – Επιστρέφουν retailers και επενδυτές real estate
Το Κολωνάκι ύστερα από το «στραπάτσο» της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας γνωρίζει άνθηση επενδύσεων στα εμπορικά ακίνητα

Ήπιες αυξήσεις στις τιμές κατοικιών στην Ευρωζώνη το 2025-2028 - Πρωτιά για την Ελλάδα
Για την Ευρωζώνη, η εικόνα που σχηματίζεται είναι μια αγορά ακινήτων που δεν καταρρέει αλλά ούτε και προσφέρει ουσιαστική αναπτυξιακή ώθηση

Το 39% των δαπανών υγείας πληρώνεται από την τσέπη μας
Σύμφωνα την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για τις Δαπάνες Υγείας του 2023, τα ελληνικά νοικοκυριά βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για ιατροφαρμακευτικές ανάγκες, ξοδεύοντας το 2023 πάνω από 7,3 δισ.

«Ανάσα» στην κατανάλωση - Τι θα περιλαμβάνουν τα «Καλάθια Πάσχα και Νονού»
Στις 9 Απριλίου θα τεθεί σε ισχύ το «Καλάθι του Πάσχα» και θα διαρκέσει έως το Μεγάλο Σάββατο 19 Απριλίου - Έρχεται και το «καλάθι των Νονών»
![Ακίνητα: Καλπάζουν οι τιμές – Αυξάνεται το κατασκευαστικό κόστος στην οικοδομή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/28_03_ot_deikths_ktiria_ΕΧΟ-600x352.png)
Ζαλίζουν οι τιμές ακίνητων - Στα ύψη το κόστος της οικοδομής [γραφήματα]
Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τιμών στα ακίνητα επιτείνοντας το στεγαστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με την Golden Visa και το Airbnb

Πάνω από 1.300 ενδιαφερόμενοι αναζήτησαν εργασία στην εκδήλωση Rebrain Greece στο Λονδίνο
Στην εκδήλωση Rebrain Greece που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο συμμετείχαν 26 ηγέτιδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας