Σε μια κίνηση που την τοποθετεί στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας τεχνητής νοημοσύνης, η εταιρεία Tenstorrent, υπό την ηγεσία της αυθεντίας της ΑΙ και πρώην στελέχους της Tesla και της Apple, Jim Keller, ξεκίνησε μια στρατηγική συνεργασία για να φέρει επανάσταση στην αγορά των ημιαγωγών τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτή η συνεργασία, με επίκεντρο τον σχεδιασμό ενός προηγμένου επιταχυντή τεχνητής νοημοσύνης για την Ιαπωνία, όχι μόνο σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στο παγκόσμιο τεχνολογικό τοπίο αλλά προαναγγέλλει επίσης μια νέα εποχή ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα.

Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς θα μπορούσαν οι επενδυτές να αποφύγουν μία χρηματιστηριακή φούσκα

Αξιοποιώντας το πρότυπο RISC-V, η Tenstorrent στοχεύει να υπερφαλαγγίσει τα εμπόδια που έχουν δημιουργηθεί από τους κολοσσούς της βιομηχανίας Nvidia και Arm Holdings, προσφέροντας μια αχτίδα ελπίδας σε όσους αναζητούν εναλλακτικές λύσεις σε μια αγορά που κυριαρχείται εδώ και καιρό από ιδιόκτητες τεχνολογίες.

Η ιαπωνική κυβέρνηση χρηματοδοτεί μια σειρά έργων, από την έρευνα έως την κατασκευή προηγμένων τσιπ, υποβάλλοντας μια φιλόδοξη προσφορά 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να διεκδικήσει ξανά έναν κεντρικό ρόλο στη βιομηχανία ημιαγωγών. Η συμφωνία της Tenstorrent έχει τη δυνατότητα να προωθήσει αυτές τις προσπάθειες, με στόχο την παραγωγή των από κοινού σχεδιασμένων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στη νεοφυή εταιρεία Rapidus Corp.

«Οι ανησυχίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη που καταναλώνει όλη την ηλεκτρική ενέργεια στον κόσμο καθιστούν σημαντική την τεχνολογία για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rapidus, Atsuyoshi Koike, στην εκδήλωση μαζί με τον CEO της Tenstorrent, Keller. «Με την Tenstorrent, ελπίζουμε να λανσάρουμε επιταχυντές τεχνητής νοημοσύνης με τον ταχύτερο ρυθμό στην αγορά».

Στόχος για παραγωγή το 2027

Η 18 μηνών εταιρεία στοχεύει να ξεκινήσει την παραγωγή τσιπ το 2027 σε ανταγωνισμό με τους κορυφαίους Taiwan Semiconductor Manufacturing (TMSC) και Samsung Electronics. Ωστόσο η Rapidus θα χρειαστεί πελάτες για τις εγκαταστάσεις της και η ομάδα του Keller βλέπει την Ιαπωνία να εργάζεται για να εξασφαλίσει τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση.

«Αυτό που κάνει η Ιαπωνία είναι να αναγνωρίσει ότι δεν μπορείς απλώς να φτιάξεις μια μονάδα παραγωγής και να ελπίζεις», είπε σε συνέντευξή του ο David Bennett, CCO της Tenstorrent. «Έτσι, κάνουν μεγάλες επενδύσεις για να βεβαιωθούν ότι θα έχουν πελατεία για το εργοστάσιό τους. Αυτό που βλέπετε σήμερα είναι πραγματικά το πρώτο».

Ο Bennett είπε ότι η Tenstorrent βλέπει μια αγορά εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στην Ιαπωνία και συνεργάζεται στενά με την ιαπωνική κυβέρνηση και τις εταιρείες. Η εταιρεία του έχει επί του παρόντος 400 υπαλλήλους στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Σερβία, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Η Tenstorrent βρίσκεται επίσης σε στενή επαφή με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να διασφαλίσει ότι συμμορφώνεται πλήρως με τους ελέγχους εξαγωγών τεχνολογίας της Ουάσιγκτον.

Εκτός από τον Keller, η Tenstorrent έχει τον Keith Witek, ο οποίος πέρασε 13 χρόνια στην Advanced Micro Devices Inc., ως διευθύνων σύμβουλος λειτουργίας και τον Wei-han Lien ως επικεφαλής αρχιτέκτονας ημιαγωγών. Ο Lien οδήγησε το έργο της Apple για την προώθηση του εσωτερικού σχεδιασμού τσιπ, το οποίο έχει συμβάλει στην εξέλιξη του iPhone και του iPad, αλλά των επιτραπέζιων υπολογιστών Mac.

Στην Ιαπωνία, η εταιρεία θα εργαστεί σε σχέδια τσιπ τεχνητής νοημοσύνης με την κυβερνητική ερευνητική ομάδα, γνωστή ως Κορυφαίο Κέντρο Τεχνολογίας Ημιαγωγών ή LSTC.

Ωστόσο, η παραγωγή στην Ιαπωνία μπορεί να είναι μια πρόκληση. Ο στόχος της Rapidus να κατασκευάσει τσιπ τελευταίας τεχνολογίας, 2 νανομέτρων μέχρι το 2027 θεωρείται κάτι σαν μακρινό.

Το LSTC της Ιαπωνίας θα επιδιώξει και θα προωθήσει την τεχνολογία AI αφιερωμένη σε «εφαρμογές επεξεργασίας συμπερασμάτων αιχμής, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, μέσω διεθνούς συνεργασίας», δήλωσε ο πρόεδρός της, Tetsuro Higashi, στην ανακοίνωση.

Η Ιαπωνία έχει καταφέρει να προσελκύσει πολλούς από τους ειδικούς στους ημιαγωγούς που είχαν πάει να εργαστούν στο εξωτερικό, πρόσθεσε εμφατικά ο Bennett, καθώς εργάζεται για να ενισχύσει την τεχνογνωσία της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
IBM: Ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων στην AI - Τι δείχνει έρευνα της IBM

Έρευνα της IBM δείχνει ότι τα στελέχη των επιχειρήσεων αναγνωρίζουν τα οφέλη των επενδύσεων στην πληροφορική για την ενίσχυση της βιωσιμότητας, με το 88% να σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η Δανία ανοίγει τον δρόμο για υπεύθυνες λύσεις AI στην Ευρώπη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Δανία ανοίγει τον δρόμο για υπεύθυνες λύσεις AI στην Ευρώπη

Επιχειρήσεις και δημόσιοι οργανισμοί της Δανίας ένωσαν τις δυνάμεις τους για να καταγράψουν τις κατευθυντήριες γραμμές που θα επιταχύνουν την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act)

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα οφέλη, το υψηλό κόστος και οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας
Tεχνητή νοημοσύνη |

Μιχάλης Μπλέτσας (MIT): Η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο

Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»

Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη